Forskjellige interiørstiler

02.12.2020

Mange spør hvilken interiørstil de har, hvilken stil skal jeg velge for det nye huset eller hytta? Hva er forskjellene mellom de ulike interiørstilene, dette er noen av de tingene folk lurer på over internett.

Her kan du lese og se videoer om skandinavisk design, moderne, minimalistisk  og maksimalistisk design, urban og shabby chic design.

Det er mange forskjellige interiørstiler der ute, og her vil vi gå gjennom noen av dem, husk at stilene er i stadig endring, nye tilkommer, de gamle blir modernisert for å passe den nye tiden etc. Alt er ikke svart - hvitt.

@frutanem
@frutanem

Skandinavisk interiørdesign

Hva er skandinavisk interiørdesign? Skandinavisk interiørdesign kom fram i løpet av 50-tallet, den grunnleggende ideen er moderne, enkle, funksjonelle, vakre og billige møbler for alle. Enten du snakker om tekstiler, vaser, møbler, glass og farger generelt, kan du bryte ned den skandinaviske designkonsept som omhandler farger med tre ord: lyse, enkle og naturlige. De grunnleggende fargene i skandinavisk design er hvite, beige og lyseblå, det er nedtonede fargevalget som er basen innen skandinavisk design. Stilen fokuserer på å skape luftige rom og hvite eller grå vegger er derfor et godt utgangspunkt å anta. Sort fungerer ofte godt som en kontrastfarge. Dette gjøres vanligvis med ulike interiørelementer, for eksempel sorte rammer, bakgrunnsbilder, ulike typer skap, eller lamper som henger på veggen.

Møblene er nesten alltid laget i skandinavisk tre som bok, bjørk og aske. Felles for disse er at treet er lyst. Det er ikke bare tre som er den typiske grunnen til skandinavisk design, men også stål, plast og glass, fordi det er billig å produsere og enkelt å forme.

Se Synnøve Larsens hus i skandinavisk minimalisme stil https://www.interiorbutikker.no/l/skandinavisk-minimalisme/

Les mer om skandinavisk design her: https://www.interiorbutikker.no/l/skandinavisk-design/


Moderne interiørdesign

Den moderne interiørdesign stilen krediteres en gruppe europeiske designere som startet Bauhaus School of Design i Tyskland i 1919. Bauhaus-filosofien er at form og funksjon bør kombinere i alle design men der fokus er at funksjonen går før form. Moderne design har rene linjer og fokuserer først og fremst på funksjon og unngår det overdrevne. Noen føler at det moderne designet er for enkelt, hardt eller kaldt, men når det er godt planlagt, kan det fremme en følelse av ro og enkelhet i hjemmet ditt. Den moderne stilen er ideell for leiligheter med små rom, da det maksimerer plass og skaper inntrykk av at et rom er større enn det faktisk er. Polert finish og minimal bruk av tekstur og geometriske former er også signaturer av denne moderne stilen.

  • Contemporary design

Moderne og Contemporary design stil er ofte sammenflettet, men det er en forskjell mellom disse to. Contemporary betyr at det er en stil som er trendy på det aktuelle tidspunktet, mens moderne er en bestemt stil. Moderne design refererer til en tid som har gått, mens Contemporary design handler om nå og fremtiden. Glass, stål, porselen og betong er populære Contemporary design materialer. Det er skarpere fargeforskjeller i Contemporary en i Moderne design.


Minimalistisk interiørdesign

Minimalistisk design ble populær på slutten av 1980-tallet i London og New York. Designere arbeidet for å oppnå enkelhet og funksjon ved hjelp av hvite elementer, kald hvit eller blå belysning og store åpne rom med minimale møbler. Enkelhet, kvalitet og funksjon er i sentrum innenfor minimalistisk design. Store mellomrom med minste gjenstander og møbler med rene linjer ribbet for unødvendig dekor. Materialet går ofte i børstet stål, krom, fliser og skinn i kombinasjon med tre. Grunnleggende geometriske former og enkle materialer bidrar til å skape en følelse av orden og representere høy kvalitet, naturlig lys brukes som en funksjon i det hele. Her kan du lese om et minimalistisk hjem i kategorien mitt vakre hjem her på interiørbutikker: https://www.interiorbutikker.no/l/fra-80-talls-til-moderne-minimalisme/

Her er video fra reportasje med et minimalistisk bad:


Hvis du for eksempel ser på et minimalistisk kjøkken, er det viktig å lagre smart, du fjerner eller gjemmer vanligvis skapene på veggene og har oppbevaringen i kjøkkens nedre del. Slik at kjøkkenet er så luftig som mulig. Nedenfor er et bilde med moderne minimalistisk kjøkken

Moderne minimalisme kjøkken
Moderne minimalisme kjøkken

Bilde fra https://www.instagram.com/frutanem/

Les hjemme reportasje fra frutanem, Hun har et veldig fint hjem i stil moderne minimalisme: https://www.interiorbutikker.no/l/fra-80-talls-til-moderne-minimalisme/

se eksempler fra @frutanem hjem:

Klikk for større bilde!

Maksimalistisk interiør

Maksimalistiske interiører er det motsatte av minimalistiske interiører. Det er ingen grenser for valg av materialer som minimalisme er kjent for. Du kan gjerne kombinere naturlige og menneskeskapte materialer, alt fra jern, lakk og tre til leire. Du kan ta inn marmorplater og matche dem med glassbord. Når det gjelder farger, er det meste tillatt, farger blandes litt hvordan du vil uten å tenke på de små tingene. Dekorer hjemmet mye uten å tenke på helheten uten at hver vase eller lampe får sin egen plass, det trenger ikke å matche helheten, men hjemmet får mange dimensjoner basert på hvert enkelt produkt. Hvert produkt taler for seg selv. 

Innenfor maksimalistisk interiør trenger du ikke å tenke på en spesifikk trend eller stil, du blander hvordan du vil til det absurde hvis du vil, det er ingen grenser. Nye produkter eller gamle spiller ingen rolle, du blander vilt.Urban interiørdesign

Urban design har ikke tradisjonelle hjemme materialer og design funksjoner, ofte inkludert gjenstander som er mer brukt i tradisjonell industriell produksjon. Urban stil ser bruken av galvanisert stål, betonggulv, metallfasade, synlige bjelker og uferdige overflater for å skape et tydelig moderne og bohemsk utseende.

Tv program Salvage Hunters som går på Vox er min favoritt tv-show, der snakker de ofte om urbane, industrielle materialer for hjemmet. De kjøper alltid industrielle lamper, vifter og møbler generelt fordi det er så høy etterspørsel etter industridesign.

Shabby chic

Shabby chic er når du kombinerer tilbehør, møbler og husholdningsredskaper fra 1900 til 1950. Shabby chic stilen er vakker, komfortabel og funksjonell design for ditt hjem der fransk landlig stil er grunnen. Fargeskalaen for Shabby chic stilen er lyse toner, for det meste i hvitt, beige, grå og lyse kremete farger. Møblene er slitt og har vært brukt i generasjoner, slik at alle møbler blir unike med sin patina og skaper en rolig og harmonisk følelse i hjemmet.

Les mer om Shabby chic her: https://www.interiorbutikker.no/l/shabby-chic/