Fra 80-talls til moderne minimalisme

23.06.2018

Tekst: Monica Tanem. Foto: @frutanem

Mannen min og jeg hadde lenge vært på jakt etter et nytt sted å bo i Osloområdet, da vi til slutt, og ved en tilfeldighet, kom over denne leiligheten. Første gang vi så den, var det vanskelig å se potensialet i de 130 kvadratmeterne. Det var ikke gjort stort med den siden byggeåret på åttitallet, noe leiligheten også bar preg av.

I det store oppholdsrommet, som nå har blitt en åpen kjøkken- og stueløsning, var det en lang smal stue og en vegg, som et langt og smalt hovedsoverom lå på den andre siden av. Leiligheten for øvrig hadde også et utall med vegger og alle rommene hadde uten unntak forskjellig typer gulv. Badet bestod av fire små rom og én gang. Mannen min hadde nok avskrevet leiligheten allerede før vi var ute av døren etter første visning.

Jeg greide imidlertid ikke å gi helt slipp på den. Natten etter lå jeg våken og tenkte. Plutselig var det helt klart for meg hvordan vi kunne skape vårt drømmehjem her. Selvfølgelig skulle vi flytte kjøkkenet inn i stuen, åpne opp, lage ett stort gigantisk bad og lage en «stille» sone med soverom og TV-stue i motsatt ende av leiligheten. På det tidspunktet visste jeg ikke en gang om det var mulig å gjøre som jeg hadde sett for meg, men hadde bestemt meg for at det måtte gå. Vi tok derfor med oss en håndverker på andre visning for å få litt eksperthjelp. Kort tid senere hadde vi kjøpt den. 

Klikk for større bilder!

Jeg hadde på forhånd brukt mye tid på å lese interiørblader og til å lage inspirasjonsmapper på Pinterest, og var således trygg på hvilken stil jeg likte og ville ha hjemme. Dette hjalp meg veldig da jeg stod overfor alle små og store valg vi stod overfor. Jeg har alltid hatt en interesse og et øye for estetikk - interessen for interiør har virkelig blomstret med dette prosjektet. Jeg vil beskrive stilen min som nordisk minimalistisk.

Kjøkkenet

Det er mannen min som lager det meste av maten. Han hadde et ønske om å lage en sosial sone på kjøkkenet, hvor han kan prate med gjester og følge med på det som skjer mens han lager mat. Etter å ha brukt mye tid på å kikke på ulike kjøkken, falt valget på serien «Senti» fra danske Kvik. Jeg falt pladask for det sømløse uttrykket og de rene geometriske linjene. Kjøkkenet er håndtaksfritt, og har en «touch and slide»-mekanisme som gjør at skuffene og skapdørene åpnes ved et lett trykk. For å oppfylle mannen ønske om en sosial sone, valgte vi en stor kjøkkenøy som skille mellom kjøkken og stue. Den inneholder dessuten veldig mye lagringsplass - noe som førte til at vi kunne droppe overskap. For å fremheve den hvite kjøkkeninnredningen valgte vi å male veggen bak i en mørk blåfarge - Jotuns, Deco Blue. Det fungerer utmerket visuelt, syns jeg.

Ettersom vi har barn, hadde vi også en grunnleggende tanke om at hjemmet vårt først og fremst skal være praktisk og funksjonelt. Jeg er glad i å ha det pent rundt meg, men estetikken må ikke gå på bekostning av den praktiske bruken. Sønnen min elsker å kjøre rundt og rundt kjøkkenøyen på trehjulssykkel i en vill fart... TV-benken har vi innredet som garasje. Sønnen min får ha lekene sine lett tilgjengelig i stuen, samtidig som de er ute av syne så fort TV-benken er lukket. 

Vi valgte samme gulv i hele leiligheten, for å skape et helhetlig inntrykk. Valget falt Berry Alloc København Eik høytrykkslaminat. Dette er et slitesterkt gulv som tåler at vi danser støvveldansen med brodder uten at det blir ødelagt. Fargeskalaen i leiligheten går i hvitt, grått, blått og grønt. Det var viktig for meg at alle fargene i leiligheten skulle passe sammen. Selv om det er forskjellige rom, ønsket jeg likevel at man uansett hvilket rom man er i, har en følelse av at alt springer ut av samme tanke.


Selve rosinen i pølsa; Badet.

Som nevnt bestod det slitne badet av flere små rom, og alt for mange vegger. Jeg hadde en klar idé om hvordan jeg ville at det skulle bli, og tegnet alt selv. I tillegg hadde jeg en superdyktig håndverker i Magnar Nordgård (Nordgård Mur og Rehab) til å gjøre jobben. Vi bestemte oss for å rive ned veggene og lage ett stort bad på 20 kvadratmeter. 

På badet ville jeg skape en SPA-følelse, og en følelse av ro. Valget av fliser falt på 60x60 cm fliser i serien Micron 2.0 fra NorFloor. For å skape et spill, valgte vi tre forskjellige nyanser av samme flis. På gulvet har vi fargen DG, på veggene har vi G og i den opphøyde våtromssonen har vi fargen GH. Fargen på fugene er laget vår dyktige murer så lik flisene som mulig for å skape et mest mulig sømløst uttrykk. Jeg er strålende fornøyd med flisene, og hadde valgt akkurat de samme igjen. Jeg mangler kanskje et walk-in closet, men har til gjengjeld en walk-in shower. Det er superpraktisk at dusjen og badekaret er plassert så nært, med tanke på at jeg kan ta meg en dusj mens sønnen min bader. Vi trives godt på badet og jeg finner roen lettere der inne enn alle andre steder. Hadde jeg hatt et kjøleskap der inne, hadde jeg kanskje ikke trengt å gå ut derfra. Baderomsinnredningen er i serien Senti fra Kvik, altså samme serie som kjøkkenet vårt. Badekaret er fra Megaflis. 

Instagramkontoen @frutanem

Oppussingsprosjektet var altoppslukende mens det stod på... Jeg bestemte meg for å lage en egen Instagramkonto for familie og venner som var interessert i følge med på prosessen, uten å «plage» andre som ikke ville se interiørbilder. Plutselig fikk bildene mine flere hundre likes, og bilder av badet mitt ble delt av flere store interiørkontoer. På ett år fikk jeg 50.000 følgere, noe som føles helt vanvittig. Det er helt klart bilder av badet som for størst oppmerksomhet. I 2017 ble badet mitt kåret til Årets bad i en kåring for Rørkjøp, noe som er utrolig gøy og en veldig anerkjennelse i og med at jeg har tegnet alt selv. Jeg er veldig stolt av resultatet.

Tips for å lykkes på Instagram

For å lykkes på Instagram, anbefaler jeg å finne din nisje. Jeg har valgt interiør. Vær kritisk til hvilke bilder du legger ut, det er viktigere å legge ut fine bilder, enn å legge ut mange bilder. Jeg startet å ta bilder med telefonen min, og synes i starten at det fungerte bra. Etter hvert gikk jeg til innkjøp av et Sony a6000 kamera og brukte mye tid på å lære med funksjonene på kameraet. Det jeg ser, selv om jeg er helt i startfasen hva gjelder faget foto, er at det er veldig stor forskjell i kvalitet mellom bildene jeg kan ta med telefonen og de bildene jeg tar med kameraet. Jeg anbefaler derfor å bruke et kamera fremfor å bruke telefonen. Jeg anbefaler også å poste jevnlig - slik at det blir forutsigbart for dine følgere når det kommer en post fra deg. Vær raus - kommenter andres bilder og svar på kommentarene du får. Etter at Instagram har lagt om algoritmene, stilles det større krav til at du er aktiv. Jeg vil fortsette å bruke mye tid, så lenge jeg synes det er gøy. Det gir meg imidlertid veldig mye, og jeg har blitt kjent med mange flotte mennesker jeg aldri ville møtt ellers.