Stress ned med planter inne

08.02.2023
Foto: Plantasjen
Foto: Plantasjen

Forskning tyder på at vi har det bedre når vi omgir oss med grønt. Planters form, farge og duft kan dempe følelser som uro og angst.

Antall nordmenn som er stresset har økt fra 44 prosent i 2022 til 47 prosent i 2023, viser Plantasjens nye rapport, Start det nye året med inneplanter. Vi ser også at 57 prosent av nordmenn mener det er avslappende og ta vare på inneplanter, og 6 av 10 mener inneplanter bidrar til en rolig atmosfære hjemme.

- Duften av planter kan ha en beroligende effekt på mennesker. Vi ser at nesten 50 prosent av nordmenn er opptatt av hvordan inneplanter påvirker innemiljøet og helsen, sier Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Avslappende tiltak for hjemmet

Planter som dufter er vist å være stressreduserende, samtidig som det øker velværet i hjemmet og kan til og med påvirke humøret.

- Fargerike planter påvirker uten tvil humøret vårt. Duftende og fargerike planter kan bidra til å gi oss en skikkelig energi-boost, samtidig som de nedtonede fargede plantene gir en beroligende effekt i hjemmet, forteller Næss.

I tillegg er det bevist at det å ta vare på noe gir oss en beroligende effekt, til og med også meditativ. Hele 60 prosent av nordmenn mener det er avslappende å ta vare på inneplanter de har, og over 3 av 5 nordmenn føler det gir en beroligende tone i hjemmet.

Plantenes superkraft

Selv om planter er vist å redusere stress, er det noen planter som har en større superkraft enn andre.

- I visse planter finner vi et plantestoff kalt adaptogener som er vist å hjelpe oss mennesker med å håndtere stress og bidrar til balanse i hverdagen. Disse kan gi økt fokus og stabilisere humøret. Adaptogener finner vi gjerne i urter, som for eksempel lavendel eller kamille - som gir økt ro, avslutter Næss.

Tips til planter som forbedrer inneklimaet og reduserer stress:

  • Lavendel - å lukte på lavendel kan ha en beroligende effekt på nervesystemet. Hvis du har en liten lavendelpose ved sengen om kvelden kan det hjelpe kroppen med å falle til ro.
  • Kamille - en urte med et bredt spekter av medisinske egenskaper som avslappende, betennelsesdempende og forbedrer fordøyelsen.
  • Duftpelargonium - har en duft som gir opplevelsen av frisk luft og kan bidra til at vi kvikner til.
  • Myske - en urt med en beroligende og krampeløsende effekt. Urten kan virke betennelses- og smertelindrende.

Tekst og Foto: Plantasjen

Hvite kjøkken har lenge vært en fast bestanddel i interiørdesign, og tilbyr en tidløs og allsidig lerret for hjemmeinnredning. Uansett om du foretrekker et klassisk, tradisjonelt utseende eller en strømlinjeformet og moderne atmosfære, kan hvite kjøkken tilpasses for å passe en rekke designestetikker. I denne artikkelen vil vi utforske den...

Hvis en farge kan gi et hjem en omfavnelse, er det Sweet Embrace™, Nordsjøs Årets Farge 2024. Denne lyse og positive rosa fargen, som er inspirert av mykt dun og lette kveldsskyer, er perfekt for å skape ro og innbydende rom som mange av oss lengter etter.

Kid har allerede en betydelig rolle i mange norske hjem, og vi har gått fra «Steikje fine gardiner» til «Få det fint». Nå hyller vi hjemmet ytterligere – med ny pay off: «Godt å komme hjem».

"En dempet beige tone. Denne fargen er en dempet beige tone med gyllen undertone. Den er ikke like varm og rund som tradisjonelle beigetoner, men den er noe mer grålig i uttrykket. Fargen kan minne om den velkjente 10679 Washed Linen. Dette er en god basisfarge inntil mørkere gråbeige farger. Blant de lysere og hvitaktige tonene vil man finne mange...

"En svakt gråaktig hvit tone. Fargen har en rødlig undertone, og mange overraskes litt over den, da den ikke er så godt synlig ved første øyekast. Men denne fargen vil f.eks dra seg litt rosa i møte med andre gylne, lyse toner som 1001 Egghvit og 1453 Bomull, så det bør unngås. 1622 Refleksjon står nydelig til lune grå og...

Speil har lenge vært en viktig del av interiøret i våre hjem. De tjener ikke bare som praktiske gjenstander for å se oss selv i, men kan også være en flott dekorativ tillegg til stuen. Store speil til stuen er spesielt populære, da de kan gi rommet en følelse av romslighet, lys og stil. I denne artikkelen vil vi...