Stress ned med planter inne

08.02.2023
Foto: Plantasjen
Foto: Plantasjen

Forskning tyder på at vi har det bedre når vi omgir oss med grønt. Planters form, farge og duft kan dempe følelser som uro og angst.

Antall nordmenn som er stresset har økt fra 44 prosent i 2022 til 47 prosent i 2023, viser Plantasjens nye rapport, Start det nye året med inneplanter. Vi ser også at 57 prosent av nordmenn mener det er avslappende og ta vare på inneplanter, og 6 av 10 mener inneplanter bidrar til en rolig atmosfære hjemme.

- Duften av planter kan ha en beroligende effekt på mennesker. Vi ser at nesten 50 prosent av nordmenn er opptatt av hvordan inneplanter påvirker innemiljøet og helsen, sier Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Avslappende tiltak for hjemmet

Planter som dufter er vist å være stressreduserende, samtidig som det øker velværet i hjemmet og kan til og med påvirke humøret.

- Fargerike planter påvirker uten tvil humøret vårt. Duftende og fargerike planter kan bidra til å gi oss en skikkelig energi-boost, samtidig som de nedtonede fargede plantene gir en beroligende effekt i hjemmet, forteller Næss.

I tillegg er det bevist at det å ta vare på noe gir oss en beroligende effekt, til og med også meditativ. Hele 60 prosent av nordmenn mener det er avslappende å ta vare på inneplanter de har, og over 3 av 5 nordmenn føler det gir en beroligende tone i hjemmet.

Plantenes superkraft

Selv om planter er vist å redusere stress, er det noen planter som har en større superkraft enn andre.

- I visse planter finner vi et plantestoff kalt adaptogener som er vist å hjelpe oss mennesker med å håndtere stress og bidrar til balanse i hverdagen. Disse kan gi økt fokus og stabilisere humøret. Adaptogener finner vi gjerne i urter, som for eksempel lavendel eller kamille - som gir økt ro, avslutter Næss.

Tips til planter som forbedrer inneklimaet og reduserer stress:

  • Lavendel - å lukte på lavendel kan ha en beroligende effekt på nervesystemet. Hvis du har en liten lavendelpose ved sengen om kvelden kan det hjelpe kroppen med å falle til ro.
  • Kamille - en urte med et bredt spekter av medisinske egenskaper som avslappende, betennelsesdempende og forbedrer fordøyelsen.
  • Duftpelargonium - har en duft som gir opplevelsen av frisk luft og kan bidra til at vi kvikner til.
  • Myske - en urt med en beroligende og krampeløsende effekt. Urten kan virke betennelses- og smertelindrende.

Tekst og Foto: Plantasjen

IKEA er en av de største leverandørene av møbler og innredningsløsninger i verden. Deres brede utvalg av produkter gir kundene muligheten til å skape en stilfull og praktisk innredning til hjemmet sitt. Et av deres mest populære produkter er PLATSA garderobeskap, som nå kommer med den moderne KALBÅDEN skuffefronten.

IKEA har en stor kolleksjon av møbler for alle dine behov, og JÄTTEBO modulsofa er en av de nyeste sofa valgene. Med en enkel form med rene linjer, er denne sofaen både elegant og praktisk. Sofaens modulære design lar deg kombinere modulene etter eget ønske og tilpasse sofaen til ditt hjem. Med flere sete- og sjeselongmoduler, armlener og...

Årets påske ser ut til å bli fargerik, og med tulipaner, liljer og stemor i sesong er blomstene ingen unntak. Plantasjen deler sine tips til hvordan du kan pynte med disse i påsken.

Å tenke utenfor boksen har blitt en stadig mer populær trend i interiørdesign, spesielt når det kommer til kjøkken. Bort med de tradisjonelle hjørneskapene og inn med de buede skapene! Dette gir et moderne og elegant uttrykk som tiltrekker seg stadig flere hjemmeinnredere.

Når du skal velge spisestoler til hjemmet ditt, er det viktig å vurdere flere faktorer, inkludert stil, størrelse, materiale og komfort. Å finne den rette stolen kan virkelig sette tonen for spiseplassen din og skape en vakker atmosfære for måltidene dine. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på spisestoler i ulike stiler og gi deg noen...