Stress ned med planter inne

08.02.2023
Foto: Plantasjen
Foto: Plantasjen

Forskning tyder på at vi har det bedre når vi omgir oss med grønt. Planters form, farge og duft kan dempe følelser som uro og angst.

Antall nordmenn som er stresset har økt fra 44 prosent i 2022 til 47 prosent i 2023, viser Plantasjens nye rapport, Start det nye året med inneplanter. Vi ser også at 57 prosent av nordmenn mener det er avslappende og ta vare på inneplanter, og 6 av 10 mener inneplanter bidrar til en rolig atmosfære hjemme.

- Duften av planter kan ha en beroligende effekt på mennesker. Vi ser at nesten 50 prosent av nordmenn er opptatt av hvordan inneplanter påvirker innemiljøet og helsen, sier Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Avslappende tiltak for hjemmet

Planter som dufter er vist å være stressreduserende, samtidig som det øker velværet i hjemmet og kan til og med påvirke humøret.

- Fargerike planter påvirker uten tvil humøret vårt. Duftende og fargerike planter kan bidra til å gi oss en skikkelig energi-boost, samtidig som de nedtonede fargede plantene gir en beroligende effekt i hjemmet, forteller Næss.

I tillegg er det bevist at det å ta vare på noe gir oss en beroligende effekt, til og med også meditativ. Hele 60 prosent av nordmenn mener det er avslappende å ta vare på inneplanter de har, og over 3 av 5 nordmenn føler det gir en beroligende tone i hjemmet.

Plantenes superkraft

Selv om planter er vist å redusere stress, er det noen planter som har en større superkraft enn andre.

- I visse planter finner vi et plantestoff kalt adaptogener som er vist å hjelpe oss mennesker med å håndtere stress og bidrar til balanse i hverdagen. Disse kan gi økt fokus og stabilisere humøret. Adaptogener finner vi gjerne i urter, som for eksempel lavendel eller kamille - som gir økt ro, avslutter Næss.

Tips til planter som forbedrer inneklimaet og reduserer stress:

  • Lavendel - å lukte på lavendel kan ha en beroligende effekt på nervesystemet. Hvis du har en liten lavendelpose ved sengen om kvelden kan det hjelpe kroppen med å falle til ro.
  • Kamille - en urte med et bredt spekter av medisinske egenskaper som avslappende, betennelsesdempende og forbedrer fordøyelsen.
  • Duftpelargonium - har en duft som gir opplevelsen av frisk luft og kan bidra til at vi kvikner til.
  • Myske - en urt med en beroligende og krampeløsende effekt. Urten kan virke betennelses- og smertelindrende.

Tekst og Foto: Plantasjen

Påsken er en tid for å feire fornyelse og håp, og det er også en tid for å pynte hjemmet med vakre og fargerike dekorasjoner. Hadeland Glassverk, med sin lange historie og ekspertise innen glassproduksjon, tilbyr en unik mulighet til å bringe påskestemningen inn i hjemmet ditt på en elegant måte.

"En lys, greige tone. Gentle Whisper en dus, greige farge, hvor man tydelig ser spor av både beige og grå. På lysere toner som dette, blir undertonene tydeligere, altså den rødlige i dette tilfelle. Sammenlignet med bestselgere som 10341 Kalk eller 10678 Space, kan vi se at Gentle Whisper er hakket mer rødlig, hvilket betyr at den vil helle mot...

"En gyllen rødtone. Dette er en mild og behagelig rødtone med et hint av rosa. Den kan beskrives som en mørkere utgave enn bestselgeren 2856 Warm Blush. 20167 Welcoming Red kan være en frisk aksent til farger som 12120 Desert Pink, 20046 Savanna Sunset og 20047 Blushing Peach." NCS fargekode for Welcoming Red 20167 fra Jotun er 4429-Y72R.

"En dempet oransjetone. Dette er en dempet, men likevel glad, oransje tone. Dette er gode fargetoner for soner i hjemmet hvor vi er sosiale, siden oransje er en stimulerende farge. Den kan beskrives som en kvikkere utgave av 11175 Adventure, da den vil oppleves mer gyllen og kulørt."

"En grålig blåtone. Denne mellomtonen har et behagelig grålig skjær over seg, og den vil kunne beskrives som både rolig og tidløs. Den vil fungere godt på soverom, stue, kjøkken så vel som på et barnerom."

Speil har en magisk evne til å åpne opp rom og gi følelsen av mer plass og lys. IKEA Speil BLODLÖNN er det perfekte tilbehøret for å realisere denne effekten i ethvert rom. Med sine elegante kvadratiske former og enkle montering, tilbyr dette speilet en praktisk og stilfull løsning for å skape romfølelse i ditt hjem.