Stress ned med planter inne

08.02.2023
Foto: Plantasjen
Foto: Plantasjen

Forskning tyder på at vi har det bedre når vi omgir oss med grønt. Planters form, farge og duft kan dempe følelser som uro og angst.

Antall nordmenn som er stresset har økt fra 44 prosent i 2022 til 47 prosent i 2023, viser Plantasjens nye rapport, Start det nye året med inneplanter. Vi ser også at 57 prosent av nordmenn mener det er avslappende og ta vare på inneplanter, og 6 av 10 mener inneplanter bidrar til en rolig atmosfære hjemme.

- Duften av planter kan ha en beroligende effekt på mennesker. Vi ser at nesten 50 prosent av nordmenn er opptatt av hvordan inneplanter påvirker innemiljøet og helsen, sier Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Avslappende tiltak for hjemmet

Planter som dufter er vist å være stressreduserende, samtidig som det øker velværet i hjemmet og kan til og med påvirke humøret.

- Fargerike planter påvirker uten tvil humøret vårt. Duftende og fargerike planter kan bidra til å gi oss en skikkelig energi-boost, samtidig som de nedtonede fargede plantene gir en beroligende effekt i hjemmet, forteller Næss.

I tillegg er det bevist at det å ta vare på noe gir oss en beroligende effekt, til og med også meditativ. Hele 60 prosent av nordmenn mener det er avslappende å ta vare på inneplanter de har, og over 3 av 5 nordmenn føler det gir en beroligende tone i hjemmet.

Plantenes superkraft

Selv om planter er vist å redusere stress, er det noen planter som har en større superkraft enn andre.

- I visse planter finner vi et plantestoff kalt adaptogener som er vist å hjelpe oss mennesker med å håndtere stress og bidrar til balanse i hverdagen. Disse kan gi økt fokus og stabilisere humøret. Adaptogener finner vi gjerne i urter, som for eksempel lavendel eller kamille - som gir økt ro, avslutter Næss.

Tips til planter som forbedrer inneklimaet og reduserer stress:

  • Lavendel - å lukte på lavendel kan ha en beroligende effekt på nervesystemet. Hvis du har en liten lavendelpose ved sengen om kvelden kan det hjelpe kroppen med å falle til ro.
  • Kamille - en urte med et bredt spekter av medisinske egenskaper som avslappende, betennelsesdempende og forbedrer fordøyelsen.
  • Duftpelargonium - har en duft som gir opplevelsen av frisk luft og kan bidra til at vi kvikner til.
  • Myske - en urt med en beroligende og krampeløsende effekt. Urten kan virke betennelses- og smertelindrende.

Tekst og Foto: Plantasjen

"Dyp, mystisk grønntone. Fresh kontrast til den krittende hvite Chi for de som liker litt nye impulser. Vær vågal, prøv den sammen med 5180 Oslo? Eller koralltoner for å skape en litt uventet spenning mellom fargene. Fusion vil også fungere til en rekke grå og beige toner."

"Green Harmony er den perfekte naturlige grønntonen for deg som liker innslag av natur, varme tresorter og lune toner. Lekker til lune grå, beige. og greige farger."

I jakten på å skape et harmonisk og innbydende hjem, er belysning en av nøkkelkomponentene. Det er ikke bare funksjonelt, men det bidrar også til atmosfæren og stemningen i rommet. En pendellampe er et flott valg for å skape et fokuspunkt og gi rommet karakter. Og når det kommer til materialvalg, er tre et klassisk valg som bringer inn en...

I en tid der bærekraft og fornybar energi blir stadig viktigere, har solceller på taket blitt en betydelig aktør for å redusere vår avhengighet av fossile brensler og minske utslippene av klimagasser. Ved å omdanne solenergi til elektrisitet tilbyr solcellepaneler en rekke fordeler både for miljøet og for privatøkonomien. I denne artikkelen skal vi...

"En lys ferskentone. Fargen er dempet og grålig. Til sammenligning er den lysere, mindre rosa, samt mer gyllen enn 10580 Soft Skin som mange kjenner godt. Den er fin til dempede hvite toner som 1622 Refleksjon, men den vil også fungere til de mer gylne hvite pga sin gule undertone. Soft Touch fungerer til 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001...

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...