Slik velger du riktig kjøkkenfarge i 2023

09.02.2023
Foto: Beckers
Foto: Beckers

Å velge farge til kjøkkenet, er et litt større valg enn å male om gangen eller soverommet. Det er rommet for gode måltider og tid sammen. Det er her middagene og hverdagspraten gjennom livet foregår. Alle i familien skal like det og vi vil jo at det skal vare og være fint i mange år. Informasjonskontoret for farge og interiør hjelper deg så valget blir enklere.

Tekst: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

Farger

Kanskje har du en favoritt blåfarge du helst vil ha overalt i hele hjemmet ditt. Eller en spesiell grønnfarge som minner deg om mormors kjøkken. Eller tenker du at det er like greit å bare ta den samme gråfargen som naboen din har? Da vet du i hvert fall hvordan det blir.  Og det føles jo trygt å bruke det samme som "alle andre". 

Kine Vinje hos Nordiske hjem anbefaler å velge en farge som gjør deg glad. Kjøkkenet er rommet for kos! Selv har Vinje valgt rosa på sitt kjøkken.

PASTELL: Ønsker du et rolig og stemningsfullt kjøkken, passer nøytrale pastellfarger som kler hverandre godt. Da skapes et varmt og koselig miljø. Foto: Chris Borowiak/Pure & Original

Trend

En trend som har vært en stund og som nok har kommet for å bli her lenge, er behovet for å få stemningen fra naturen inn i huset. Det gjelder også på kjøkkenet. Hvilket ikke er så rart, egentlig. Det er på kjøkkenet vi lager mat og spiser, snakker sammen over måltidene, lager hyggelige stunder med venner og familie og skaper minner. Og gode stunder og minneskapning er nå enda viktigere enn noensinne, etter år med pandemi, krig og annet utrivelig. 

Farger er sterkt forbundet med humør og minner. Alle farger kan brukes i alle rom, og til syvende og sist kommer det jo an på hva du liker, men det kan være lurt å ta hensyn til størrelse, form og naturlig lys. Og farger kan endre et rom fullstendig!

Se på rommet

Det første du kan gjøre når det kommer til fargevalg, er å se på selve rommet. Hvor høyt er det under taket? Hvor mye naturlig lys kommer det inn fra vinduene? Er det mørkt eller lyst? Stort eller lite? Har du et lite rom med lav takhøyde, kan det for eksempel bli litt dystert og lite velkomment med for mørke farger. Og motsatt med et veldig stort rom; der kan det være fint å tilsette noe varmt og mørkt, så det ikke ser for stort og upersonlig ut.

Stemningsfarger

En måte å velge farge på, er å tenke på hva du vil føle når du er i rommet. Hvilken stemning eller energi skal du og gjestene dine sitte igjen med? Skal det være koselig, lunt, elegant, avslappende eller energisk? Farger er stemningsskapere og påvirker hvordan vi føler oss. Å finne ut hva du trives med over tid er derfor viktig.

Dagny Thurmann Moe, hos KOI Fargestudio, mener også det er viktig å tenke på hvilken atmosfære du ønsker i rommet og hva slags stemning du vil ha på kjøkkenet. Det er ikke gitt at svaret er hvitt, og i hvert fall ikke grått.

STEMNING: Farger påvirker oss i stor grad. Gult forbindes ofte med glede, men blir fargen for sterk i hele rommet, kan den virke motsatt. Her er en dus variant med mørkere detaljer. Foto: Per Erik Jæger/Fargerike

Gult, og særlig de lyse nyansene, assosieres ofte med glede, sommer og sol, men sterkere varianter av gult kan også trigge angstsenteret i hjernen. Varselskilt er ofte knallgule for eksempel. Å male et helt kjøkken signalgult kan derfor være et vågalt valg. 

Grønt blir ofte forbundet med naturen og er en trygg og god farge. Den passer godt til andre farger og fremhever planter, blomster og matfarger. 

Blått i alle nyanser er en av de største favorittfargene på norske kjøkken. Den er beroligende, vennlig og innbydende. Og som havet og himmelen gir den ofte en følelse av frihet. 

EKSKLUSIVT: Et elegant kjøkken som kan passe godt til middagsselskap får du ved å velge dype og mørke toner. Foto: Nordsjö

Hvilken stil?

Du kan også velge en stil du rett og slett liker, for eksempel farmhouse, italiensk, fransk, minimalistisk eller nordisk. Da får du mye gratis! Hver stil passer til ulike farger og har ofte sin egen fargepalett. Ved å ekskludere mye, sitter du igjen med noe du virkelig liker og valget blir da enklere. Til syvende og sist er jo nettopp dét det viktigste.

"Dyp, mystisk grønntone. Fresh kontrast til den krittende hvite Chi for de som liker litt nye impulser. Vær vågal, prøv den sammen med 5180 Oslo? Eller koralltoner for å skape en litt uventet spenning mellom fargene. Fusion vil også fungere til en rekke grå og beige toner."

"Green Harmony er den perfekte naturlige grønntonen for deg som liker innslag av natur, varme tresorter og lune toner. Lekker til lune grå, beige. og greige farger."

I jakten på å skape et harmonisk og innbydende hjem, er belysning en av nøkkelkomponentene. Det er ikke bare funksjonelt, men det bidrar også til atmosfæren og stemningen i rommet. En pendellampe er et flott valg for å skape et fokuspunkt og gi rommet karakter. Og når det kommer til materialvalg, er tre et klassisk valg som bringer inn en...

I en tid der bærekraft og fornybar energi blir stadig viktigere, har solceller på taket blitt en betydelig aktør for å redusere vår avhengighet av fossile brensler og minske utslippene av klimagasser. Ved å omdanne solenergi til elektrisitet tilbyr solcellepaneler en rekke fordeler både for miljøet og for privatøkonomien. I denne artikkelen skal vi...

"En lys ferskentone. Fargen er dempet og grålig. Til sammenligning er den lysere, mindre rosa, samt mer gyllen enn 10580 Soft Skin som mange kjenner godt. Den er fin til dempede hvite toner som 1622 Refleksjon, men den vil også fungere til de mer gylne hvite pga sin gule undertone. Soft Touch fungerer til 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001...

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...