Skap stemning med tekstiler i hjemmet

12.04.2023

Lite gir mer koselig stemning enn tekstiler. Gardiner, tepper og puter kan, på en enkel og rimelig måte, raskt endre rommet fra kaldt, til lunt, varmt og personlig.

GLASSVERANDA: Her får vakre vinduer være uten gardiner for å slippe mest mulig av naturen inn i rommet, men puter og pledd gir lun varme og forsterker kosen.
GLASSVERANDA: Her får vakre vinduer være uten gardiner for å slippe mest mulig av naturen inn i rommet, men puter og pledd gir lun varme og forsterker kosen.

Tekst og Foto: IFI.no

Vi har lenge vært på den minimalistiske bølgen, der alt skal være litt sterilt og nakent. Vinduer uten gardiner, bord uten duker, gulv uten tepper. Rent, praktisk og enkelt. Ikke fordi trendene bestemmer over oss, men kanskje fordi det er dét mange av oss har hatt behov for. Hendelser i samfunnet har en tendens til å gi flertallet like behov. Det gjelder også i interiør- og tekstilverden. Nå går tendensen i motsatt retning og minimalismen har nok hatt sitt høyepunkt for denne gang. Etter flere «rare» og uforutsigbare år med mye uro, ser vi ut til å ville omfavne lunhet, trygghet og varme i større grad. Skikkelig hjemmekos. Det betyr mer tekstiler, farger og naturelementer inn i hjemmet.

Slik kan rommet enkelt gjøres mer stemningsfullt:

  • Flere mønstre: prøv å kombinere ulike mønstre. Det gir hjemmekoselig stemning. Hvis alt er likt, blir det fort for perfekt og litt stivt.
  • Mer farger: det kan være lettere å tørre mer når det gjelder puter, tepper eller en duk, enn fargen på en hel vegg, og det er enkelt å bytte ofte.
  • Gjenbruk: kombiner gjerne nytt og gammelt. Har du liggende en vevd eller brodert duk fra bestemor, kan det være fint å ta den frem nå. Det skaper gode følelser og gir nye minner. Har du bare små rester? Bruk dem som brikker på et brett eller lysfat. Eller kanskje de kan sys på en ensfarget pute som trenger litt ny gnist? Da kan du få et personlig og varmt interiør.

Gardiner

Vibeke Sandven hos Green Apple kan bekrefte at de ser en trend på tekstiler som minner om håndarbeid.

-På kjøkkenfronten er det fremdeles liftfardin som er det store. På et kjøkken er det ofte lettere å bruke mønster og farger på gardinen, da det ikke er så mange andre ting å ta hensyn til som f eks i en stue.

Stoffer i et rom gir mye varme og lunhet. Gardiner tar ikke bare imot eventuell trekk fra vinduene eller sterkt sollys, de kan heve atmosfæren i et rom og fremheve fargene som er der. Eller forsterke følelsen man vil sitte igjen med når man er i rommet.

Tepper som gir mye

Gulvtepper er «all over» for tiden. På årets interiør- og trendmesser har det blitt vist tepper i alle varianter, men hovedtendensen innen løse tepper er grove, nesten klumpete tepper i ullkvaliteter og naturfarger. Og mønstrete, kunstneriske tepper med inspirasjon fra soloppgang eller hav. Myke linjer og runde former. Blikkfang til gulvet rett og slett.

Alt er lov, men det viktigste er å ha det slik at det gjør oss godt hjemme -det er tross alt der vi er når vi skal kose oss. 

"Dyp, mystisk grønntone. Fresh kontrast til den krittende hvite Chi for de som liker litt nye impulser. Vær vågal, prøv den sammen med 5180 Oslo? Eller koralltoner for å skape en litt uventet spenning mellom fargene. Fusion vil også fungere til en rekke grå og beige toner."

"Green Harmony er den perfekte naturlige grønntonen for deg som liker innslag av natur, varme tresorter og lune toner. Lekker til lune grå, beige. og greige farger."

I jakten på å skape et harmonisk og innbydende hjem, er belysning en av nøkkelkomponentene. Det er ikke bare funksjonelt, men det bidrar også til atmosfæren og stemningen i rommet. En pendellampe er et flott valg for å skape et fokuspunkt og gi rommet karakter. Og når det kommer til materialvalg, er tre et klassisk valg som bringer inn en...

I en tid der bærekraft og fornybar energi blir stadig viktigere, har solceller på taket blitt en betydelig aktør for å redusere vår avhengighet av fossile brensler og minske utslippene av klimagasser. Ved å omdanne solenergi til elektrisitet tilbyr solcellepaneler en rekke fordeler både for miljøet og for privatøkonomien. I denne artikkelen skal vi...

"En lys ferskentone. Fargen er dempet og grålig. Til sammenligning er den lysere, mindre rosa, samt mer gyllen enn 10580 Soft Skin som mange kjenner godt. Den er fin til dempede hvite toner som 1622 Refleksjon, men den vil også fungere til de mer gylne hvite pga sin gule undertone. Soft Touch fungerer til 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001...

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...