Skap stemning med tekstiler i hjemmet

12.04.2023

Lite gir mer koselig stemning enn tekstiler. Gardiner, tepper og puter kan, på en enkel og rimelig måte, raskt endre rommet fra kaldt, til lunt, varmt og personlig.

GLASSVERANDA: Her får vakre vinduer være uten gardiner for å slippe mest mulig av naturen inn i rommet, men puter og pledd gir lun varme og forsterker kosen.
GLASSVERANDA: Her får vakre vinduer være uten gardiner for å slippe mest mulig av naturen inn i rommet, men puter og pledd gir lun varme og forsterker kosen.

Tekst og Foto: IFI.no

Vi har lenge vært på den minimalistiske bølgen, der alt skal være litt sterilt og nakent. Vinduer uten gardiner, bord uten duker, gulv uten tepper. Rent, praktisk og enkelt. Ikke fordi trendene bestemmer over oss, men kanskje fordi det er dét mange av oss har hatt behov for. Hendelser i samfunnet har en tendens til å gi flertallet like behov. Det gjelder også i interiør- og tekstilverden. Nå går tendensen i motsatt retning og minimalismen har nok hatt sitt høyepunkt for denne gang. Etter flere «rare» og uforutsigbare år med mye uro, ser vi ut til å ville omfavne lunhet, trygghet og varme i større grad. Skikkelig hjemmekos. Det betyr mer tekstiler, farger og naturelementer inn i hjemmet.

Slik kan rommet enkelt gjøres mer stemningsfullt:

  • Flere mønstre: prøv å kombinere ulike mønstre. Det gir hjemmekoselig stemning. Hvis alt er likt, blir det fort for perfekt og litt stivt.
  • Mer farger: det kan være lettere å tørre mer når det gjelder puter, tepper eller en duk, enn fargen på en hel vegg, og det er enkelt å bytte ofte.
  • Gjenbruk: kombiner gjerne nytt og gammelt. Har du liggende en vevd eller brodert duk fra bestemor, kan det være fint å ta den frem nå. Det skaper gode følelser og gir nye minner. Har du bare små rester? Bruk dem som brikker på et brett eller lysfat. Eller kanskje de kan sys på en ensfarget pute som trenger litt ny gnist? Da kan du få et personlig og varmt interiør.

Gardiner

Vibeke Sandven hos Green Apple kan bekrefte at de ser en trend på tekstiler som minner om håndarbeid.

-På kjøkkenfronten er det fremdeles liftfardin som er det store. På et kjøkken er det ofte lettere å bruke mønster og farger på gardinen, da det ikke er så mange andre ting å ta hensyn til som f eks i en stue.

Stoffer i et rom gir mye varme og lunhet. Gardiner tar ikke bare imot eventuell trekk fra vinduene eller sterkt sollys, de kan heve atmosfæren i et rom og fremheve fargene som er der. Eller forsterke følelsen man vil sitte igjen med når man er i rommet.

Tepper som gir mye

Gulvtepper er «all over» for tiden. På årets interiør- og trendmesser har det blitt vist tepper i alle varianter, men hovedtendensen innen løse tepper er grove, nesten klumpete tepper i ullkvaliteter og naturfarger. Og mønstrete, kunstneriske tepper med inspirasjon fra soloppgang eller hav. Myke linjer og runde former. Blikkfang til gulvet rett og slett.

Alt er lov, men det viktigste er å ha det slik at det gjør oss godt hjemme -det er tross alt der vi er når vi skal kose oss. 

Påsken er en tid for å feire fornyelse og håp, og det er også en tid for å pynte hjemmet med vakre og fargerike dekorasjoner. Hadeland Glassverk, med sin lange historie og ekspertise innen glassproduksjon, tilbyr en unik mulighet til å bringe påskestemningen inn i hjemmet ditt på en elegant måte.

"En lys, greige tone. Gentle Whisper en dus, greige farge, hvor man tydelig ser spor av både beige og grå. På lysere toner som dette, blir undertonene tydeligere, altså den rødlige i dette tilfelle. Sammenlignet med bestselgere som 10341 Kalk eller 10678 Space, kan vi se at Gentle Whisper er hakket mer rødlig, hvilket betyr at den vil helle mot...

"En gyllen rødtone. Dette er en mild og behagelig rødtone med et hint av rosa. Den kan beskrives som en mørkere utgave enn bestselgeren 2856 Warm Blush. 20167 Welcoming Red kan være en frisk aksent til farger som 12120 Desert Pink, 20046 Savanna Sunset og 20047 Blushing Peach." NCS fargekode for Welcoming Red 20167 fra Jotun er 4429-Y72R.

"En dempet oransjetone. Dette er en dempet, men likevel glad, oransje tone. Dette er gode fargetoner for soner i hjemmet hvor vi er sosiale, siden oransje er en stimulerende farge. Den kan beskrives som en kvikkere utgave av 11175 Adventure, da den vil oppleves mer gyllen og kulørt."

"En grålig blåtone. Denne mellomtonen har et behagelig grålig skjær over seg, og den vil kunne beskrives som både rolig og tidløs. Den vil fungere godt på soverom, stue, kjøkken så vel som på et barnerom."

Speil har en magisk evne til å åpne opp rom og gi følelsen av mer plass og lys. IKEA Speil BLODLÖNN er det perfekte tilbehøret for å realisere denne effekten i ethvert rom. Med sine elegante kvadratiske former og enkle montering, tilbyr dette speilet en praktisk og stilfull løsning for å skape romfølelse i ditt hjem.