Se opp! Nå skal taket males!

13.02.2023

Taket må være hvitt, ikke sant? Nei, ikke nå lenger! Fargede tak er en økende trend.

Ved å fargelegge taket kan du nemlig skape en helt ny romfølelse og atmosfære.

De færreste tenker ikke så mye på hvilken farge det skal være i taket. Det har liksom bare blitt malt hvitt uten at vi har tenkt så mye over det. Men taket er en like stor flate som gulvet, og fargen på taket har en enorm påvirkning på rommet.

- Med takfargen kan du skape kontraster eller myke overganger. Du kan også heve eller senke taket visuelt ved hjelp av farger. Med riktig fargesetting av taket, får du rett og slett en helt annen helhet og opplevelse av rommet, sier Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

TEKST: Fargerike.no

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Velg lik farge på vegg og tak - fargen Bondeblå FR1915 gir en lun ramme til soverommet.

Hvilken stemning ønsker du?

De som følger med på interiørtrendene på Instagram og Pintrest, har nok fått med seg at malte tak er en voksende trend. Det er både duse farger, knallfarger og tapeter i taket som gjelder. Før du går i gang med å male taket, er det greit å spørre seg selv hva rommet skal brukes til. Skal det soves, lekes eller slappes av? Fargene skaper stemningen, så velg farger som underbygger den stemningen du ønsker.

Foto: Sveinung Bråthen/Christine Hærra
Foto: Sveinung Bråthen/Christine Hærra

Vakkert tak malt i fargen Nude FR2510. Veggene har fargen Salix Alba FR1464.

Små nyanser - store forskjeller

Dersom du synes det virker litt skummelt å male taket i en ny farge, skal du vite at selv små nyanseforskjeller kan utgjøre store forskjeller for opplevelsen i rommet. Duse farger fungerer i tak også, i de fleste rom og takhøyder, og dette vil være med på å skape et mer harmonisk uttrykk.

©Fargerike.no
©Fargerike.no

Sofistikert og elegant - Årets Farge 2021 Himmelkyss FR2160 blir vi ikke lei.

Samme farge på vegger og tak

Malte tak er en ypperlig måte å bringe mer farge inn i rommet på. Mange velger å gå for samme farge på tak og vegger. Dette passer i nær sagt alle rom, og gir en følelse av harmoni, helhet, ro og en bedre romfølelse. Maler du vegger og tak i samme farge, kan det nesten ikke gå galt!

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Ønsker du et rom med masse glede? Velg Stråleblink FR2272 - Årets Farge 2022.

Kontraster for den modige

Dersom du er i et vågalt humør, kan du skape spennende kontraster ved å velge to ulike farger. Merk deg at mørke farger passer godt i store rom med sjenerøs takhøyde og mye lysinnslipp. I mindre rom kan mørke farger føre til at vi føler vi får taket i hodet. Hva med å prøve et tapet i taket, eller en knallfarge? Taket er gjerne det siste vi ser før vi sovner og det første vi ser når vi våkner, og noen ganger er det kanskje en sterk farge i taket akkurat det man trenger?

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Varm velkomst med Solbærtoddy FR1190 i taket.

Påsken er en tid for å feire fornyelse og håp, og det er også en tid for å pynte hjemmet med vakre og fargerike dekorasjoner. Hadeland Glassverk, med sin lange historie og ekspertise innen glassproduksjon, tilbyr en unik mulighet til å bringe påskestemningen inn i hjemmet ditt på en elegant måte.

"En lys, greige tone. Gentle Whisper en dus, greige farge, hvor man tydelig ser spor av både beige og grå. På lysere toner som dette, blir undertonene tydeligere, altså den rødlige i dette tilfelle. Sammenlignet med bestselgere som 10341 Kalk eller 10678 Space, kan vi se at Gentle Whisper er hakket mer rødlig, hvilket betyr at den vil helle mot...

"En gyllen rødtone. Dette er en mild og behagelig rødtone med et hint av rosa. Den kan beskrives som en mørkere utgave enn bestselgeren 2856 Warm Blush. 20167 Welcoming Red kan være en frisk aksent til farger som 12120 Desert Pink, 20046 Savanna Sunset og 20047 Blushing Peach." NCS fargekode for Welcoming Red 20167 fra Jotun er 4429-Y72R.

"En dempet oransjetone. Dette er en dempet, men likevel glad, oransje tone. Dette er gode fargetoner for soner i hjemmet hvor vi er sosiale, siden oransje er en stimulerende farge. Den kan beskrives som en kvikkere utgave av 11175 Adventure, da den vil oppleves mer gyllen og kulørt."

"En grålig blåtone. Denne mellomtonen har et behagelig grålig skjær over seg, og den vil kunne beskrives som både rolig og tidløs. Den vil fungere godt på soverom, stue, kjøkken så vel som på et barnerom."

Speil har en magisk evne til å åpne opp rom og gi følelsen av mer plass og lys. IKEA Speil BLODLÖNN er det perfekte tilbehøret for å realisere denne effekten i ethvert rom. Med sine elegante kvadratiske former og enkle montering, tilbyr dette speilet en praktisk og stilfull løsning for å skape romfølelse i ditt hjem.