Se opp! Nå skal taket males!

13.02.2023

Taket må være hvitt, ikke sant? Nei, ikke nå lenger! Fargede tak er en økende trend.

Ved å fargelegge taket kan du nemlig skape en helt ny romfølelse og atmosfære.

De færreste tenker ikke så mye på hvilken farge det skal være i taket. Det har liksom bare blitt malt hvitt uten at vi har tenkt så mye over det. Men taket er en like stor flate som gulvet, og fargen på taket har en enorm påvirkning på rommet.

- Med takfargen kan du skape kontraster eller myke overganger. Du kan også heve eller senke taket visuelt ved hjelp av farger. Med riktig fargesetting av taket, får du rett og slett en helt annen helhet og opplevelse av rommet, sier Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

TEKST: Fargerike.no

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Velg lik farge på vegg og tak - fargen Bondeblå FR1915 gir en lun ramme til soverommet.

Hvilken stemning ønsker du?

De som følger med på interiørtrendene på Instagram og Pintrest, har nok fått med seg at malte tak er en voksende trend. Det er både duse farger, knallfarger og tapeter i taket som gjelder. Før du går i gang med å male taket, er det greit å spørre seg selv hva rommet skal brukes til. Skal det soves, lekes eller slappes av? Fargene skaper stemningen, så velg farger som underbygger den stemningen du ønsker.

Foto: Sveinung Bråthen/Christine Hærra
Foto: Sveinung Bråthen/Christine Hærra

Vakkert tak malt i fargen Nude FR2510. Veggene har fargen Salix Alba FR1464.

Små nyanser - store forskjeller

Dersom du synes det virker litt skummelt å male taket i en ny farge, skal du vite at selv små nyanseforskjeller kan utgjøre store forskjeller for opplevelsen i rommet. Duse farger fungerer i tak også, i de fleste rom og takhøyder, og dette vil være med på å skape et mer harmonisk uttrykk.

©Fargerike.no
©Fargerike.no

Sofistikert og elegant - Årets Farge 2021 Himmelkyss FR2160 blir vi ikke lei.

Samme farge på vegger og tak

Malte tak er en ypperlig måte å bringe mer farge inn i rommet på. Mange velger å gå for samme farge på tak og vegger. Dette passer i nær sagt alle rom, og gir en følelse av harmoni, helhet, ro og en bedre romfølelse. Maler du vegger og tak i samme farge, kan det nesten ikke gå galt!

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Ønsker du et rom med masse glede? Velg Stråleblink FR2272 - Årets Farge 2022.

Kontraster for den modige

Dersom du er i et vågalt humør, kan du skape spennende kontraster ved å velge to ulike farger. Merk deg at mørke farger passer godt i store rom med sjenerøs takhøyde og mye lysinnslipp. I mindre rom kan mørke farger føre til at vi føler vi får taket i hodet. Hva med å prøve et tapet i taket, eller en knallfarge? Taket er gjerne det siste vi ser før vi sovner og det første vi ser når vi våkner, og noen ganger er det kanskje en sterk farge i taket akkurat det man trenger?

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Varm velkomst med Solbærtoddy FR1190 i taket.

"Dyp, mystisk grønntone. Fresh kontrast til den krittende hvite Chi for de som liker litt nye impulser. Vær vågal, prøv den sammen med 5180 Oslo? Eller koralltoner for å skape en litt uventet spenning mellom fargene. Fusion vil også fungere til en rekke grå og beige toner."

"Green Harmony er den perfekte naturlige grønntonen for deg som liker innslag av natur, varme tresorter og lune toner. Lekker til lune grå, beige. og greige farger."

I jakten på å skape et harmonisk og innbydende hjem, er belysning en av nøkkelkomponentene. Det er ikke bare funksjonelt, men det bidrar også til atmosfæren og stemningen i rommet. En pendellampe er et flott valg for å skape et fokuspunkt og gi rommet karakter. Og når det kommer til materialvalg, er tre et klassisk valg som bringer inn en...

I en tid der bærekraft og fornybar energi blir stadig viktigere, har solceller på taket blitt en betydelig aktør for å redusere vår avhengighet av fossile brensler og minske utslippene av klimagasser. Ved å omdanne solenergi til elektrisitet tilbyr solcellepaneler en rekke fordeler både for miljøet og for privatøkonomien. I denne artikkelen skal vi...

"En lys ferskentone. Fargen er dempet og grålig. Til sammenligning er den lysere, mindre rosa, samt mer gyllen enn 10580 Soft Skin som mange kjenner godt. Den er fin til dempede hvite toner som 1622 Refleksjon, men den vil også fungere til de mer gylne hvite pga sin gule undertone. Soft Touch fungerer til 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001...

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...