Pynt kaken med spiselige blomster til 17. mai

16.05.2023

Mange av oss forbinder pavlova-kaken med 17. mai, men i år står en helt annen kake for tur. Med spiselige blomster fra Plantasjen som pynt har hobbybaker Rookiecakes laget en trendy kake i langpanne til årets 17. mai-feiring.

Tekst og Foto: Plantasjen, Gina Alexandra Robles

Gina Alexandra Robles som står bak Instagram-kontoen Rookiecakes liker å eksperimentere med ulike farger, både i form av konditorfarger, men også spiselige blomster når hun lager kake i langpanne for å gjøre den mer spennende.

– Jeg elsker å bruke blomster som pynt, og synes at det tar kaken og cupcakes til et nytt nivå. I tillegg kan det brukes på mange forskjellige måter, så her kan man leke seg litt frem. Blomstene kan for eksempel brukes ferske, tørkes eller krystalliseres med sukker og eggehvite, sier Robles.

Til årets 17. mai-feiring har hun latt seg inspirere av "sheet cake"-trenden, kjent som kake i langpanne her til lands, og laget en nydelig gulrotkake med spiselige blomster i samarbeid med Plantasjen.

– Ferske spiselige blomster bør være det siste du setter på kaken, og gjerne så tett opp mot servering som mulig slik at de holder seg fine. Dersom du har dårlig tid på nasjonaldagen eller ønsker å pynte kaken på forhånd kan krystallisering, tørking eller pressing være gode alternativer. Og sist, men ikke minst, så er det viktig å sørge for at blomstene er spiselige. For å være helt sikker kan du enkelt sjekke hos Plantasjen hvor spiselige planter er tydelig markert, sier Robles.

Ifølge Plantasjens rapport om årets plantetrender ønsker hele 46 prosent nordmenn å dyrke spiselige planter i eget hjem.

– Vi ser at interessen for å bruke spiselige blomster og planter i matlaging og kakedekorering er en økende trend. Det er både enkelt, smaker godt og tilfører det lille ekstra. Stemorsblomster og tusenfryd er spesielt fine å bruke til kakedekoreringen på 17. mai, sier Vibeke Næss i Plantasjen.

Her er oppskriften på Rookiecakes' saftige gulrotkake i langpanne til 17. mai med spiselige blomster som pynt:

Gulrotkake med spiselige blomster til 17. mai

*Dette er en liten langpanne på 20x30 som tilsvarer ca. 15 porsjoner. Ønsker du å lage en stor langpanne kan oppskriften dobles.

Ingredienser

 • 4 egg
 • 350 g sukker
 • 3 revet gulrøtter (ca 250g)
 • 150 g smør
 • 240 g mel
 • 2 ts bakepulver
 • 1 ts kardemomme (kan sløyfes)
 • 2 ts kanel
 • 1 klype muskatnøtt (kan sløyfes)
 • 2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker.
 • Miks romtemperert smør og kremost godt sammen med sitron og vaniljeekstrakt.
 • Sikt inn halvparten av melisen og miks til alt er godt blandet.
 • Bruk slikkepott og skrap langs kanten og bunnen før du sikter inn resten av melisen.
 • Miks på full styrke, men pass på at du ikke mikser for lenge. Da vil frostingen bli for løs til å sprøytes på kaken.
 • Pynt kaken med frosting og dekorer med blomster og strøssel.

Tips: For en ekstra saftig kake kan du raspe et skrelt eple inn i røren!

Slik gjør du

 1. Visp 4 egg og 350 g sukker til en luftig eggedosis.
 2. Smelt 150 g smør, sett til side og la det avkjøles litt.
 3. Bland smøret inn i eggedosisen sammen med de revet gulrøttene. Rør forsiktig sammen med en slikkepott. Ikke bruk håndmikser eller kjøkkenmaskin.
 4. Sikt mel, bakepulver, kardemomme, kanel, muskatnøtt og vaniljesukker og sikt dette inn i røren. Vend alt sammen forsiktig med slikkepott.
 5. Hell røren over en bakepapirkledd langpanne.
 6. Stek på 200 grader i ca. 24-30 minutter, Sjekk med en tannpirker/fyrstikk for å se om kaken er gjennomstekt.
 7. Kaken må avkjøles helt før du smører på frosting.

Kremost-frosting

Ingredienser

 • 700g melis
 • 250g romtemperert smør
 • 250g Kald kremost
 • 3 ts sitronsaft
 • 2 ts vaniljeekstrakt/vaniljepulver

Slik gjør du

 1. Miks romtemperert smør og kremost godt sammen med sitron og vaniljeekstrakt.
 2. Sikt inn halvparten av melisen og miks til alt er godt blandet.
 3. Bruk slikkepott og skrap langs kanten og bunnen før du sikter inn resten av melisen.
 4. Miks på full styrke, men pass på at du ikke mikser for lenge. Da vil frostingen bli for løs til å sprøytes på kaken.
 5. Pynt kaken med frosting og dekorer med blomster og strøssel

Tips: Sett frostingen i kjøleskapet for avkjøling før bruk slik at den blir mer stabil og enklere å bruke med ulike sprøytetipper!

"En lys ferskentone. Fargen er dempet og grålig. Til sammenligning er den lysere, mindre rosa, samt mer gyllen enn 10580 Soft Skin som mange kjenner godt. Den er fin til dempede hvite toner som 1622 Refleksjon, men den vil også fungere til de mer gylne hvite pga sin gule undertone. Soft Touch fungerer til 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001...

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...

IKEA er kjent for å tilby kvalitetsprodukter til rimelige priser, og deres kjøkkenavdeling er intet unntak. Blant de mange kjøkkenmodellene som tilbys, er HAVSTORP, STENSUND og UPPLÖV i fargen beige. Men hva gjør disse kjøkkenene spesielle, og hvordan kan man dekorere dem for å fremheve deres beige farge og skape en estetisk tiltalende atmosfære?

"En frisk, gyllen rosatone. Dette er en farge som både hakket mørkere og mer gyllen rosafargen enn 2782 Deco Pink som mange kjenner. Friske fargesammensetninger får du ved å kikke på gylne grønntoner, eller mer dempede atmosfærer med våre gylne gråtoner. Fungerer til hvittoner som 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001 Egghvit, 1453 Bomull." NCS...

"En lys, dempet gyllen farge, kanskje best beskrevet som en lys kamelhårsfarget tone. Den blir ikke direkte beige eller brun på vegg, ei heller gul, men men som en lun gyllen mellomting. Fungerer til hvittoner som 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001 Egghvit og 1453 Bomull." NCS fargekode for Raw Canvas 10961 fra Jotun er 3009-Y14R.

Påsken er en tid for å feire fornyelse og håp, og det er også en tid for å pynte hjemmet med vakre og fargerike dekorasjoner. Hadeland Glassverk, med sin lange historie og ekspertise innen glassproduksjon, tilbyr en unik mulighet til å bringe påskestemningen inn i hjemmet ditt på en elegant måte.