"En gyllen, rosa tone. Dette er en kvikkere utgave av 10580 Soft Skin, men den kan også beskrives som lysere enn 2024 Senses og gråligere enn 2782 Deco Pink. Denne rosatonen er veldig fin til hvitt."
Pynt kaken med spiselige blomster til 17. mai
Mange av oss forbinder pavlova-kaken med 17. mai, men i år står en helt annen kake for tur. Med spiselige blomster fra Plantasjen som pynt har hobbybaker Rookiecakes laget en trendy kake i langpanne til årets 17. mai-feiring.
Tekst og Foto: Plantasjen, Gina Alexandra Robles
Gina Alexandra Robles som står bak Instagram-kontoen Rookiecakes liker å eksperimentere med ulike farger, både i form av konditorfarger, men også spiselige blomster når hun lager kake i langpanne for å gjøre den mer spennende.
– Jeg elsker å bruke blomster som pynt, og synes at det tar kaken og cupcakes til et nytt nivå. I tillegg kan det brukes på mange forskjellige måter, så her kan man leke seg litt frem. Blomstene kan for eksempel brukes ferske, tørkes eller krystalliseres med sukker og eggehvite, sier Robles.
Til årets 17. mai-feiring har hun latt seg inspirere av "sheet cake"-trenden, kjent som kake i langpanne her til lands, og laget en nydelig gulrotkake med spiselige blomster i samarbeid med Plantasjen.
– Ferske spiselige blomster bør være det siste du setter på kaken, og gjerne så tett opp mot servering som mulig slik at de holder seg fine. Dersom du har dårlig tid på nasjonaldagen eller ønsker å pynte kaken på forhånd kan krystallisering, tørking eller pressing være gode alternativer. Og sist, men ikke minst, så er det viktig å sørge for at blomstene er spiselige. For å være helt sikker kan du enkelt sjekke hos Plantasjen hvor spiselige planter er tydelig markert, sier Robles.
Ifølge Plantasjens rapport om årets plantetrender ønsker hele 46 prosent nordmenn å dyrke spiselige planter i eget hjem.
– Vi ser at interessen for å bruke spiselige blomster og planter i matlaging og kakedekorering er en økende trend. Det er både enkelt, smaker godt og tilfører det lille ekstra. Stemorsblomster og tusenfryd er spesielt fine å bruke til kakedekoreringen på 17. mai, sier Vibeke Næss i Plantasjen.
Her er oppskriften på Rookiecakes' saftige gulrotkake i langpanne til 17. mai med spiselige blomster som pynt:
Gulrotkake med spiselige blomster til 17. mai
*Dette er en liten langpanne på 20x30 som tilsvarer ca. 15 porsjoner. Ønsker du å lage en stor langpanne kan oppskriften dobles.
Ingredienser
- 4 egg
- 350 g sukker
- 3 revet gulrøtter (ca 250g)
- 150 g smør
- 240 g mel
- 2 ts bakepulver
- 1 ts kardemomme (kan sløyfes)
- 2 ts kanel
- 1 klype muskatnøtt (kan sløyfes)
- 2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker.
- Miks romtemperert smør og kremost godt sammen med sitron og vaniljeekstrakt.
- Sikt inn halvparten av melisen og miks til alt er godt blandet.
- Bruk slikkepott og skrap langs kanten og bunnen før du sikter inn resten av melisen.
- Miks på full styrke, men pass på at du ikke mikser for lenge. Da vil frostingen bli for løs til å sprøytes på kaken.
- Pynt kaken med frosting og dekorer med blomster og strøssel.
Tips: For en ekstra saftig kake kan du raspe et skrelt eple inn i røren!
Slik gjør du
- Visp 4 egg og 350 g sukker til en luftig eggedosis.
- Smelt 150 g smør, sett til side og la det avkjøles litt.
- Bland smøret inn i eggedosisen sammen med de revet gulrøttene. Rør forsiktig sammen med en slikkepott. Ikke bruk håndmikser eller kjøkkenmaskin.
- Sikt mel, bakepulver, kardemomme, kanel, muskatnøtt og vaniljesukker og sikt dette inn i røren. Vend alt sammen forsiktig med slikkepott.
- Hell røren over en bakepapirkledd langpanne.
- Stek på 200 grader i ca. 24-30 minutter, Sjekk med en tannpirker/fyrstikk for å se om kaken er gjennomstekt.
- Kaken må avkjøles helt før du smører på frosting.
Kremost-frosting
Ingredienser
- 700g melis
- 250g romtemperert smør
- 250g Kald kremost
- 3 ts sitronsaft
- 2 ts vaniljeekstrakt/vaniljepulver
Slik gjør du
- Miks romtemperert smør og kremost godt sammen med sitron og vaniljeekstrakt.
- Sikt inn halvparten av melisen og miks til alt er godt blandet.
- Bruk slikkepott og skrap langs kanten og bunnen før du sikter inn resten av melisen.
- Miks på full styrke, men pass på at du ikke mikser for lenge. Da vil frostingen bli for løs til å sprøytes på kaken.
- Pynt kaken med frosting og dekorer med blomster og strøssel
Tips: Sett frostingen i kjøleskapet for avkjøling før bruk slik at den blir mer stabil og enklere å bruke med ulike sprøytetipper!
"En lysere, dempet gul tone. Sofistikert og frisk inn blant grå, hvite og sorte detaljer. Også fin til varme gultoner som 254 Magnolia, 1171 Lys Provence, samt gulgrønne farger som 10248 Olivenlund."
"En lun og lys grålig tone, - perfekt for den som ønsker seg en varm helt lys farge på veggen. Den rødlige undertonen skaper varmen, mens det grålige preget gjør den dempet i uttrykket." NCS fargekode for Frostrøyk 1376 fra Jotun er 1002-Y24R.
"En mørk, gyllen grønntone. Fargen er dyp grønn, perfekt balansert i den forstand at de verken er for blå og kjølig eller for gyllen og gul. 7613 Northern Mystic fungerer til 7236 Chi, 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001 Egghvit, 1453 Bomull" NCS fargekode for Northern Mystic 7613 fra Jotun er 6508-G39Y.
"En klar, sterk blåtone. Fargen kan enkelt beskrives som knallblå, og mange vil nok tenke på blåtoner som omtales som kobolt-blå når de ser denne. Uttrykket blir kraftfullt, det er ingen tvil om at denne blåtonen vil utpeke seg. Dette er fargen for de modige! Til sammenligning er den altså noe HELT annet enn kjente blåfarger som 4477 Deco Blue...
En grønnaktig blå tone "Også dette er frisk blåtone som er klar og ren. Fin som en ton-i-ton blåfarge til den tøffe 5159 Retroblå over."