Pynt kaken med spiselige blomster til 17. mai

16.05.2023

Mange av oss forbinder pavlova-kaken med 17. mai, men i år står en helt annen kake for tur. Med spiselige blomster fra Plantasjen som pynt har hobbybaker Rookiecakes laget en trendy kake i langpanne til årets 17. mai-feiring.

Tekst og Foto: Plantasjen, Gina Alexandra Robles

Gina Alexandra Robles som står bak Instagram-kontoen Rookiecakes liker å eksperimentere med ulike farger, både i form av konditorfarger, men også spiselige blomster når hun lager kake i langpanne for å gjøre den mer spennende.

– Jeg elsker å bruke blomster som pynt, og synes at det tar kaken og cupcakes til et nytt nivå. I tillegg kan det brukes på mange forskjellige måter, så her kan man leke seg litt frem. Blomstene kan for eksempel brukes ferske, tørkes eller krystalliseres med sukker og eggehvite, sier Robles.

Til årets 17. mai-feiring har hun latt seg inspirere av "sheet cake"-trenden, kjent som kake i langpanne her til lands, og laget en nydelig gulrotkake med spiselige blomster i samarbeid med Plantasjen.

– Ferske spiselige blomster bør være det siste du setter på kaken, og gjerne så tett opp mot servering som mulig slik at de holder seg fine. Dersom du har dårlig tid på nasjonaldagen eller ønsker å pynte kaken på forhånd kan krystallisering, tørking eller pressing være gode alternativer. Og sist, men ikke minst, så er det viktig å sørge for at blomstene er spiselige. For å være helt sikker kan du enkelt sjekke hos Plantasjen hvor spiselige planter er tydelig markert, sier Robles.

Ifølge Plantasjens rapport om årets plantetrender ønsker hele 46 prosent nordmenn å dyrke spiselige planter i eget hjem.

– Vi ser at interessen for å bruke spiselige blomster og planter i matlaging og kakedekorering er en økende trend. Det er både enkelt, smaker godt og tilfører det lille ekstra. Stemorsblomster og tusenfryd er spesielt fine å bruke til kakedekoreringen på 17. mai, sier Vibeke Næss i Plantasjen.

Her er oppskriften på Rookiecakes' saftige gulrotkake i langpanne til 17. mai med spiselige blomster som pynt:

Gulrotkake med spiselige blomster til 17. mai

*Dette er en liten langpanne på 20x30 som tilsvarer ca. 15 porsjoner. Ønsker du å lage en stor langpanne kan oppskriften dobles.

Ingredienser

 • 4 egg
 • 350 g sukker
 • 3 revet gulrøtter (ca 250g)
 • 150 g smør
 • 240 g mel
 • 2 ts bakepulver
 • 1 ts kardemomme (kan sløyfes)
 • 2 ts kanel
 • 1 klype muskatnøtt (kan sløyfes)
 • 2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker.
 • Miks romtemperert smør og kremost godt sammen med sitron og vaniljeekstrakt.
 • Sikt inn halvparten av melisen og miks til alt er godt blandet.
 • Bruk slikkepott og skrap langs kanten og bunnen før du sikter inn resten av melisen.
 • Miks på full styrke, men pass på at du ikke mikser for lenge. Da vil frostingen bli for løs til å sprøytes på kaken.
 • Pynt kaken med frosting og dekorer med blomster og strøssel.

Tips: For en ekstra saftig kake kan du raspe et skrelt eple inn i røren!

Slik gjør du

 1. Visp 4 egg og 350 g sukker til en luftig eggedosis.
 2. Smelt 150 g smør, sett til side og la det avkjøles litt.
 3. Bland smøret inn i eggedosisen sammen med de revet gulrøttene. Rør forsiktig sammen med en slikkepott. Ikke bruk håndmikser eller kjøkkenmaskin.
 4. Sikt mel, bakepulver, kardemomme, kanel, muskatnøtt og vaniljesukker og sikt dette inn i røren. Vend alt sammen forsiktig med slikkepott.
 5. Hell røren over en bakepapirkledd langpanne.
 6. Stek på 200 grader i ca. 24-30 minutter, Sjekk med en tannpirker/fyrstikk for å se om kaken er gjennomstekt.
 7. Kaken må avkjøles helt før du smører på frosting.

Kremost-frosting

Ingredienser

 • 700g melis
 • 250g romtemperert smør
 • 250g Kald kremost
 • 3 ts sitronsaft
 • 2 ts vaniljeekstrakt/vaniljepulver

Slik gjør du

 1. Miks romtemperert smør og kremost godt sammen med sitron og vaniljeekstrakt.
 2. Sikt inn halvparten av melisen og miks til alt er godt blandet.
 3. Bruk slikkepott og skrap langs kanten og bunnen før du sikter inn resten av melisen.
 4. Miks på full styrke, men pass på at du ikke mikser for lenge. Da vil frostingen bli for løs til å sprøytes på kaken.
 5. Pynt kaken med frosting og dekorer med blomster og strøssel

Tips: Sett frostingen i kjøleskapet for avkjøling før bruk slik at den blir mer stabil og enklere å bruke med ulike sprøytetipper!

Hvite kjøkken har lenge vært en fast bestanddel i interiørdesign, og tilbyr en tidløs og allsidig lerret for hjemmeinnredning. Uansett om du foretrekker et klassisk, tradisjonelt utseende eller en strømlinjeformet og moderne atmosfære, kan hvite kjøkken tilpasses for å passe en rekke designestetikker. I denne artikkelen vil vi utforske den...

Hvis en farge kan gi et hjem en omfavnelse, er det Sweet Embrace™, Nordsjøs Årets Farge 2024. Denne lyse og positive rosa fargen, som er inspirert av mykt dun og lette kveldsskyer, er perfekt for å skape ro og innbydende rom som mange av oss lengter etter.

Kid har allerede en betydelig rolle i mange norske hjem, og vi har gått fra «Steikje fine gardiner» til «Få det fint». Nå hyller vi hjemmet ytterligere – med ny pay off: «Godt å komme hjem».

"En dempet beige tone. Denne fargen er en dempet beige tone med gyllen undertone. Den er ikke like varm og rund som tradisjonelle beigetoner, men den er noe mer grålig i uttrykket. Fargen kan minne om den velkjente 10679 Washed Linen. Dette er en god basisfarge inntil mørkere gråbeige farger. Blant de lysere og hvitaktige tonene vil man finne mange...

"En svakt gråaktig hvit tone. Fargen har en rødlig undertone, og mange overraskes litt over den, da den ikke er så godt synlig ved første øyekast. Men denne fargen vil f.eks dra seg litt rosa i møte med andre gylne, lyse toner som 1001 Egghvit og 1453 Bomull, så det bør unngås. 1622 Refleksjon står nydelig til lune grå og...

Speil har lenge vært en viktig del av interiøret i våre hjem. De tjener ikke bare som praktiske gjenstander for å se oss selv i, men kan også være en flott dekorativ tillegg til stuen. Store speil til stuen er spesielt populære, da de kan gi rommet en følelse av romslighet, lys og stil. I denne artikkelen vil vi...