Pynt kaken med spiselige blomster til 17. mai

16.05.2023

Mange av oss forbinder pavlova-kaken med 17. mai, men i år står en helt annen kake for tur. Med spiselige blomster fra Plantasjen som pynt har hobbybaker Rookiecakes laget en trendy kake i langpanne til årets 17. mai-feiring.

Tekst og Foto: Plantasjen, Gina Alexandra Robles

Gina Alexandra Robles som står bak Instagram-kontoen Rookiecakes liker å eksperimentere med ulike farger, både i form av konditorfarger, men også spiselige blomster når hun lager kake i langpanne for å gjøre den mer spennende.

– Jeg elsker å bruke blomster som pynt, og synes at det tar kaken og cupcakes til et nytt nivå. I tillegg kan det brukes på mange forskjellige måter, så her kan man leke seg litt frem. Blomstene kan for eksempel brukes ferske, tørkes eller krystalliseres med sukker og eggehvite, sier Robles.

Til årets 17. mai-feiring har hun latt seg inspirere av "sheet cake"-trenden, kjent som kake i langpanne her til lands, og laget en nydelig gulrotkake med spiselige blomster i samarbeid med Plantasjen.

– Ferske spiselige blomster bør være det siste du setter på kaken, og gjerne så tett opp mot servering som mulig slik at de holder seg fine. Dersom du har dårlig tid på nasjonaldagen eller ønsker å pynte kaken på forhånd kan krystallisering, tørking eller pressing være gode alternativer. Og sist, men ikke minst, så er det viktig å sørge for at blomstene er spiselige. For å være helt sikker kan du enkelt sjekke hos Plantasjen hvor spiselige planter er tydelig markert, sier Robles.

Ifølge Plantasjens rapport om årets plantetrender ønsker hele 46 prosent nordmenn å dyrke spiselige planter i eget hjem.

– Vi ser at interessen for å bruke spiselige blomster og planter i matlaging og kakedekorering er en økende trend. Det er både enkelt, smaker godt og tilfører det lille ekstra. Stemorsblomster og tusenfryd er spesielt fine å bruke til kakedekoreringen på 17. mai, sier Vibeke Næss i Plantasjen.

Her er oppskriften på Rookiecakes' saftige gulrotkake i langpanne til 17. mai med spiselige blomster som pynt:

Gulrotkake med spiselige blomster til 17. mai

*Dette er en liten langpanne på 20x30 som tilsvarer ca. 15 porsjoner. Ønsker du å lage en stor langpanne kan oppskriften dobles.

Ingredienser

 • 4 egg
 • 350 g sukker
 • 3 revet gulrøtter (ca 250g)
 • 150 g smør
 • 240 g mel
 • 2 ts bakepulver
 • 1 ts kardemomme (kan sløyfes)
 • 2 ts kanel
 • 1 klype muskatnøtt (kan sløyfes)
 • 2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker.
 • Miks romtemperert smør og kremost godt sammen med sitron og vaniljeekstrakt.
 • Sikt inn halvparten av melisen og miks til alt er godt blandet.
 • Bruk slikkepott og skrap langs kanten og bunnen før du sikter inn resten av melisen.
 • Miks på full styrke, men pass på at du ikke mikser for lenge. Da vil frostingen bli for løs til å sprøytes på kaken.
 • Pynt kaken med frosting og dekorer med blomster og strøssel.

Tips: For en ekstra saftig kake kan du raspe et skrelt eple inn i røren!

Slik gjør du

 1. Visp 4 egg og 350 g sukker til en luftig eggedosis.
 2. Smelt 150 g smør, sett til side og la det avkjøles litt.
 3. Bland smøret inn i eggedosisen sammen med de revet gulrøttene. Rør forsiktig sammen med en slikkepott. Ikke bruk håndmikser eller kjøkkenmaskin.
 4. Sikt mel, bakepulver, kardemomme, kanel, muskatnøtt og vaniljesukker og sikt dette inn i røren. Vend alt sammen forsiktig med slikkepott.
 5. Hell røren over en bakepapirkledd langpanne.
 6. Stek på 200 grader i ca. 24-30 minutter, Sjekk med en tannpirker/fyrstikk for å se om kaken er gjennomstekt.
 7. Kaken må avkjøles helt før du smører på frosting.

Kremost-frosting

Ingredienser

 • 700g melis
 • 250g romtemperert smør
 • 250g Kald kremost
 • 3 ts sitronsaft
 • 2 ts vaniljeekstrakt/vaniljepulver

Slik gjør du

 1. Miks romtemperert smør og kremost godt sammen med sitron og vaniljeekstrakt.
 2. Sikt inn halvparten av melisen og miks til alt er godt blandet.
 3. Bruk slikkepott og skrap langs kanten og bunnen før du sikter inn resten av melisen.
 4. Miks på full styrke, men pass på at du ikke mikser for lenge. Da vil frostingen bli for løs til å sprøytes på kaken.
 5. Pynt kaken med frosting og dekorer med blomster og strøssel

Tips: Sett frostingen i kjøleskapet for avkjøling før bruk slik at den blir mer stabil og enklere å bruke med ulike sprøytetipper!

Norsk håndverk og design har funnet veien inn på bryllupslistene, og populariteten øker stadig. Sommeren er en tid fylt med bryllup og romantikk, og det er nå tydelig at nye generasjoner setter pris på ekte håndverk, norsk design og varig kvalitet. Hadeland Glassverk, kjent for sitt imponerende håndverk, er et eksempel på en bedrift som opplever...

Hadeland Glassverk har nylig lansert en serie med vakre glassvaser og lyslykter i en nydelig blåfarge som tar tankene til himmel, hav og forfriskende bad. Siccori-serien, som består av Siccorivasene, er kjennetegnet av sine myke former og tilbyr tre ulike størrelser som er perfekte for å imøtekomme behovene til forskjellige typer blomster og...

Utemøbler ser gjerne litt pjuskete ut etter en vinter i boden eller utendørs. Veldig mye blir fint etter en vask, men det kan bli enda finere om du gir det et strøk med maling! Det finnes maling som passer til både treverk og metall. Har du for eksempel en benk, en stol eller et bord, er det verken tidkrevende eller...

Den populære bilde-TV-en fra Samsung har akkurat fått enda flere tilpasningsmuligheter, og kan nå harmonisere med en enda bredere rekke individuelle smaker og interiørstiler. The Frame er den perfekte symbiosen mellom kunst og teknologi, skapt for å smelte sømløst inn i ethvert hjem. Takket være det nye samarbeidet med FRAME IT kan man nå velge...

Eglo Carlton er en ekstremt populær lampekolleksjon som tilbyr et bredt spekter av belysningsløsninger for ethvert rom og enhver stil. Med sin elegante design og funksjonelle egenskaper har Carlton-serien raskt blitt en favoritt blant både profesjonelle interiørdesignere og vanlige forbrukere. (Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til...

Når det kommer til innredning av stuen, er belysning en viktig faktor for å skape riktig atmosfære og stemning. En riktig valgt taklampe kan gi stuen din et løft og bli et stilfullt og funksjonelt element i rommet. I denne artikkelen vil vi utforske ulike typer taklamper som passer perfekt til stuen. Liker du lampene i denne artikkelen, finner...