Plantasjens eksperttips: Slik vedlikeholder du hagemøbler

31.03.2023

Våren er i anmarsj – det har begynt å spire, og dagene blir stadig lysere. Tiden er inne for å forberede uterommet mot hyggelige vår- og sommerdager. Plantasjens eksperter tipser om hva du kan gjøre for at utemøblene varer lenger.

Tekst & Foto: Plantasjen

I Plantasjens ferske trendrapport fremkommer det at tre av fire nordmenn bruker uteområdet til å koble av, og 14 prosent oppgir at uteområdet fungerer som et ekstra oppholdsrom. Utemøbler spiller en avgjørende rolle både for komfort og uttrykket man ønsker for sitt uteområde.

– Uteplassen er en oase for avkobling. Enten om man sitter på rumpa og slapper av, eller har jord på nesetippen så nyter man uteområdet. Det er mange måter å organisere uteområder på, uansett om det er på balkongen eller i hagen, forteller Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Ida Groven, kategoriansvarlig for Garden Care & Living i Plantasjen forteller hvorfor det er avgjørende med vedlikehold av utemøblene:

– Utemøblenes materiale påvirker både hvor lenge de varer, vedlikeholdsbehovet og uttrykket møblene gir i uterommet. Rengjøring og vedlikehold av utemøblene er avgjørende for å sikre at de holder lengre i bruk og for at de skal se fine ut. Å vedlikeholde utemøblene kan tenkes å være en slitsom prosess, men det er imidlertid fullt mulig å få det gjort i en fei. Så husk å prioritere det nå før sesongen starter, tipser Groven.

©Interiørbutikker
©Interiørbutikker

Idas tips til hvordan du sørger du for at hagemøblene er i god stand lenge:

  • Hagemøbler bør tas inn på høsten, og før frosten kommer – rengjør møblene og sørg for at de er tørre før de settes bort for vinteren. Bruk møbeltrekk som puster, oppbevar møbler og puter på tørre steder, og helst innendørs. Unngå frost og store temperaturforandringer, og sørg for et ventilert miljø. Plasser møbler slik at eventuell kondens og vann kan renne av, slik at det ikke oppstår mugg, sopp og andre skader.
  • Bruk møbeltrekk når de ikke er i bruk, da varer de mye lenger – Ytre faktorer spiller en avgjørende rolle, både sol, vær og vind kan påvirke fargeendringer, eldring av treverk og putenes form.
  • Husk på skruene – Plantasjen anbefaler å stramme møbelskruene en til to ganger i sesongen, og gjerne når de hentes ut fra vinterlagring.
  • Puter og tekstiler trenger også omsorg – skal oppbevares tørt når det ikke er i bruk. Plasser puter og tekstiler i høyden for å unngå gnagere. Samtidig anbefales det å impregnere puter for å forlenge livslengden. Ved å impregnere sikrer man også at tekstilene er lettere å rengjøre, mer vannresistente og minsker sjansen for solbleking.
  • Rengjøring og vedlikehold er avgjørende – generelt kommer man langt med vanlig såpe og lunkent vann, bruk hageslange for enkel rengjøring og unngå høytrykkspyler da trykket kan skade materialet. Plantasjen tilbyr også pleie- og vedlikeholdsprodukter fra Guardian for ulike type møbler, som sikrer at man bevarer kvaliteten år etter år, enten det er treverk, metall eller syntetiske materialer.
©Interiørbutikker
©Interiørbutikker

Norsk håndverk og design har funnet veien inn på bryllupslistene, og populariteten øker stadig. Sommeren er en tid fylt med bryllup og romantikk, og det er nå tydelig at nye generasjoner setter pris på ekte håndverk, norsk design og varig kvalitet. Hadeland Glassverk, kjent for sitt imponerende håndverk, er et eksempel på en bedrift som opplever...

Hadeland Glassverk har nylig lansert en serie med vakre glassvaser og lyslykter i en nydelig blåfarge som tar tankene til himmel, hav og forfriskende bad. Siccori-serien, som består av Siccorivasene, er kjennetegnet av sine myke former og tilbyr tre ulike størrelser som er perfekte for å imøtekomme behovene til forskjellige typer blomster og...

Utemøbler ser gjerne litt pjuskete ut etter en vinter i boden eller utendørs. Veldig mye blir fint etter en vask, men det kan bli enda finere om du gir det et strøk med maling! Det finnes maling som passer til både treverk og metall. Har du for eksempel en benk, en stol eller et bord, er det verken tidkrevende eller...

Den populære bilde-TV-en fra Samsung har akkurat fått enda flere tilpasningsmuligheter, og kan nå harmonisere med en enda bredere rekke individuelle smaker og interiørstiler. The Frame er den perfekte symbiosen mellom kunst og teknologi, skapt for å smelte sømløst inn i ethvert hjem. Takket være det nye samarbeidet med FRAME IT kan man nå velge...

Eglo Carlton er en ekstremt populær lampekolleksjon som tilbyr et bredt spekter av belysningsløsninger for ethvert rom og enhver stil. Med sin elegante design og funksjonelle egenskaper har Carlton-serien raskt blitt en favoritt blant både profesjonelle interiørdesignere og vanlige forbrukere. (Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til...

Når det kommer til innredning av stuen, er belysning en viktig faktor for å skape riktig atmosfære og stemning. En riktig valgt taklampe kan gi stuen din et løft og bli et stilfullt og funksjonelt element i rommet. I denne artikkelen vil vi utforske ulike typer taklamper som passer perfekt til stuen. Liker du lampene i denne artikkelen, finner...