Plantasjens eksperttips: Slik vedlikeholder du hagemøbler

31.03.2023

Våren er i anmarsj – det har begynt å spire, og dagene blir stadig lysere. Tiden er inne for å forberede uterommet mot hyggelige vår- og sommerdager. Plantasjens eksperter tipser om hva du kan gjøre for at utemøblene varer lenger.

Tekst & Foto: Plantasjen

I Plantasjens ferske trendrapport fremkommer det at tre av fire nordmenn bruker uteområdet til å koble av, og 14 prosent oppgir at uteområdet fungerer som et ekstra oppholdsrom. Utemøbler spiller en avgjørende rolle både for komfort og uttrykket man ønsker for sitt uteområde.

– Uteplassen er en oase for avkobling. Enten om man sitter på rumpa og slapper av, eller har jord på nesetippen så nyter man uteområdet. Det er mange måter å organisere uteområder på, uansett om det er på balkongen eller i hagen, forteller Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Ida Groven, kategoriansvarlig for Garden Care & Living i Plantasjen forteller hvorfor det er avgjørende med vedlikehold av utemøblene:

– Utemøblenes materiale påvirker både hvor lenge de varer, vedlikeholdsbehovet og uttrykket møblene gir i uterommet. Rengjøring og vedlikehold av utemøblene er avgjørende for å sikre at de holder lengre i bruk og for at de skal se fine ut. Å vedlikeholde utemøblene kan tenkes å være en slitsom prosess, men det er imidlertid fullt mulig å få det gjort i en fei. Så husk å prioritere det nå før sesongen starter, tipser Groven.

©Interiørbutikker
©Interiørbutikker

Idas tips til hvordan du sørger du for at hagemøblene er i god stand lenge:

  • Hagemøbler bør tas inn på høsten, og før frosten kommer – rengjør møblene og sørg for at de er tørre før de settes bort for vinteren. Bruk møbeltrekk som puster, oppbevar møbler og puter på tørre steder, og helst innendørs. Unngå frost og store temperaturforandringer, og sørg for et ventilert miljø. Plasser møbler slik at eventuell kondens og vann kan renne av, slik at det ikke oppstår mugg, sopp og andre skader.
  • Bruk møbeltrekk når de ikke er i bruk, da varer de mye lenger – Ytre faktorer spiller en avgjørende rolle, både sol, vær og vind kan påvirke fargeendringer, eldring av treverk og putenes form.
  • Husk på skruene – Plantasjen anbefaler å stramme møbelskruene en til to ganger i sesongen, og gjerne når de hentes ut fra vinterlagring.
  • Puter og tekstiler trenger også omsorg – skal oppbevares tørt når det ikke er i bruk. Plasser puter og tekstiler i høyden for å unngå gnagere. Samtidig anbefales det å impregnere puter for å forlenge livslengden. Ved å impregnere sikrer man også at tekstilene er lettere å rengjøre, mer vannresistente og minsker sjansen for solbleking.
  • Rengjøring og vedlikehold er avgjørende – generelt kommer man langt med vanlig såpe og lunkent vann, bruk hageslange for enkel rengjøring og unngå høytrykkspyler da trykket kan skade materialet. Plantasjen tilbyr også pleie- og vedlikeholdsprodukter fra Guardian for ulike type møbler, som sikrer at man bevarer kvaliteten år etter år, enten det er treverk, metall eller syntetiske materialer.
©Interiørbutikker
©Interiørbutikker

"En lys ferskentone. Fargen er dempet og grålig. Til sammenligning er den lysere, mindre rosa, samt mer gyllen enn 10580 Soft Skin som mange kjenner godt. Den er fin til dempede hvite toner som 1622 Refleksjon, men den vil også fungere til de mer gylne hvite pga sin gule undertone. Soft Touch fungerer til 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001...

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...

IKEA er kjent for å tilby kvalitetsprodukter til rimelige priser, og deres kjøkkenavdeling er intet unntak. Blant de mange kjøkkenmodellene som tilbys, er HAVSTORP, STENSUND og UPPLÖV i fargen beige. Men hva gjør disse kjøkkenene spesielle, og hvordan kan man dekorere dem for å fremheve deres beige farge og skape en estetisk tiltalende atmosfære?

"En frisk, gyllen rosatone. Dette er en farge som både hakket mørkere og mer gyllen rosafargen enn 2782 Deco Pink som mange kjenner. Friske fargesammensetninger får du ved å kikke på gylne grønntoner, eller mer dempede atmosfærer med våre gylne gråtoner. Fungerer til hvittoner som 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001 Egghvit, 1453 Bomull." NCS...

"En lys, dempet gyllen farge, kanskje best beskrevet som en lys kamelhårsfarget tone. Den blir ikke direkte beige eller brun på vegg, ei heller gul, men men som en lun gyllen mellomting. Fungerer til hvittoner som 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001 Egghvit og 1453 Bomull." NCS fargekode for Raw Canvas 10961 fra Jotun er 3009-Y14R.

Påsken er en tid for å feire fornyelse og håp, og det er også en tid for å pynte hjemmet med vakre og fargerike dekorasjoner. Hadeland Glassverk, med sin lange historie og ekspertise innen glassproduksjon, tilbyr en unik mulighet til å bringe påskestemningen inn i hjemmet ditt på en elegant måte.