Gjør din hage grønnere med Plantasjens nedbrytbare potter

25.03.2023

Plantasjen lanserer nå nedbrytbare potter. Biopottene med navn All Nature er laget av solsikkeskall, og er både praktiske og effektiv i bruk fordi de kan plantes rett i jorden.

Tekst og Foto: Plantasjen.

Plantasjen ønsker å redusere bruk av plastpotter, derfor har de i samarbeid med Golden Compound utviklet biopotter som er laget av solsikkeskall. Kjeden har kontinuerlig testproduksjon av pottene hos flere gartnere gjennom året for å videreutvikle produktet, og i 2023 vil Plantasjen selge nærmere 1,5 millioner sesongplanter i 100 prosent nedbrytbare potter.

– Våre All Nature-potter gir mange fordeler, de er 100 prosent nedbrytbare og er helt uten plast, og det en kjempefordel at de kan plantes uten noe restmateriale. Biopottene er både praktiske og effektive i bruk, og reduserer bruken av plastikk, forteller Hans Jensen, kategoriansvarlig i Plantasjen.


Potter som er bra for miljøet

De nedbrytbare pottene er både bærekraftig og praktisk, fordi de kan plantes sammen med plantene direkte ned i jorden, eller kastes i matavfall eller komposten. De er laget av solsikkeskall som er omdannet til et helt nytt og miljøvennlig naturfibermateriale som brytes gradvis ned. Pottene metaboliseres av mikrober i jorden, og derfor skjer nedbrytingen kun under påvirkning av mikrober, vann og UV-stråling. Plantasjen ønsker med dette å delta aktivt i utfasingen av plastpotter, og over tid vil stadig flere produkter selges med biopottene.

Jensen forteller at Plantasjen hele tiden jobber mot flere miljøvennlige alternativer i deres sortimentet:

– Plantasjen jobber med bærekraftige løsninger på flere områder, som ved å redusere bruken av kjemikalier. En stor del av Plantasjens produkter produseres uten kjemikalier. Våre grønnsaksplanter og krydderurter som dyrkes økologisk, har redusert torvprosent i jorden, samtidig lanserer vi nå flere torvfrie jordprodukter, sier Jensen.


Overskuddsmateriale fra solsikkefrø
Solsikkefrø brukes av matindustrien for matproduksjon, og omtrent 50 millioner tonn frø høstes over hele verden hvert år. Frøene blir hovedsakelig brukt til olje- og brødproduksjon, og skallet på frøene er derfor vanligvis overskuddsmateriale. Skallet fra frøene blir nå utnyttet til bærekraftige og langvarige produkter, som eksempelvis plantepotter som har ulik nedbrytbarhet ut fra tid. Plantasjen tester i år ut pottene, for å skreddersy dem til enkelte bruksområder.


Slik bruker du All Nature-potten

  • Sett planten direkte i jorden med biopotten på.
  • Hvis potten ikke har startet nedbrytingen kan den knekkes litt i biter ved planting, slik at røttene kommer lettere ut.
  • Vær oppmerksom på at jorden tørker litt raskere i biopotter enn i plastpotter, så det er viktig å vanne plantene oftere.
  • Husk også på at de skal kastes i matavfall eller kompost, og ikke plastavfall

"Dyp, mystisk grønntone. Fresh kontrast til den krittende hvite Chi for de som liker litt nye impulser. Vær vågal, prøv den sammen med 5180 Oslo? Eller koralltoner for å skape en litt uventet spenning mellom fargene. Fusion vil også fungere til en rekke grå og beige toner."

"Green Harmony er den perfekte naturlige grønntonen for deg som liker innslag av natur, varme tresorter og lune toner. Lekker til lune grå, beige. og greige farger."

I jakten på å skape et harmonisk og innbydende hjem, er belysning en av nøkkelkomponentene. Det er ikke bare funksjonelt, men det bidrar også til atmosfæren og stemningen i rommet. En pendellampe er et flott valg for å skape et fokuspunkt og gi rommet karakter. Og når det kommer til materialvalg, er tre et klassisk valg som bringer inn en...

I en tid der bærekraft og fornybar energi blir stadig viktigere, har solceller på taket blitt en betydelig aktør for å redusere vår avhengighet av fossile brensler og minske utslippene av klimagasser. Ved å omdanne solenergi til elektrisitet tilbyr solcellepaneler en rekke fordeler både for miljøet og for privatøkonomien. I denne artikkelen skal vi...

"En lys ferskentone. Fargen er dempet og grålig. Til sammenligning er den lysere, mindre rosa, samt mer gyllen enn 10580 Soft Skin som mange kjenner godt. Den er fin til dempede hvite toner som 1622 Refleksjon, men den vil også fungere til de mer gylne hvite pga sin gule undertone. Soft Touch fungerer til 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001...

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...