Gjør din hage grønnere med Plantasjens nedbrytbare potter

25.03.2023

Plantasjen lanserer nå nedbrytbare potter. Biopottene med navn All Nature er laget av solsikkeskall, og er både praktiske og effektiv i bruk fordi de kan plantes rett i jorden.

Tekst og Foto: Plantasjen.

Plantasjen ønsker å redusere bruk av plastpotter, derfor har de i samarbeid med Golden Compound utviklet biopotter som er laget av solsikkeskall. Kjeden har kontinuerlig testproduksjon av pottene hos flere gartnere gjennom året for å videreutvikle produktet, og i 2023 vil Plantasjen selge nærmere 1,5 millioner sesongplanter i 100 prosent nedbrytbare potter.

– Våre All Nature-potter gir mange fordeler, de er 100 prosent nedbrytbare og er helt uten plast, og det en kjempefordel at de kan plantes uten noe restmateriale. Biopottene er både praktiske og effektive i bruk, og reduserer bruken av plastikk, forteller Hans Jensen, kategoriansvarlig i Plantasjen.


Potter som er bra for miljøet

De nedbrytbare pottene er både bærekraftig og praktisk, fordi de kan plantes sammen med plantene direkte ned i jorden, eller kastes i matavfall eller komposten. De er laget av solsikkeskall som er omdannet til et helt nytt og miljøvennlig naturfibermateriale som brytes gradvis ned. Pottene metaboliseres av mikrober i jorden, og derfor skjer nedbrytingen kun under påvirkning av mikrober, vann og UV-stråling. Plantasjen ønsker med dette å delta aktivt i utfasingen av plastpotter, og over tid vil stadig flere produkter selges med biopottene.

Jensen forteller at Plantasjen hele tiden jobber mot flere miljøvennlige alternativer i deres sortimentet:

– Plantasjen jobber med bærekraftige løsninger på flere områder, som ved å redusere bruken av kjemikalier. En stor del av Plantasjens produkter produseres uten kjemikalier. Våre grønnsaksplanter og krydderurter som dyrkes økologisk, har redusert torvprosent i jorden, samtidig lanserer vi nå flere torvfrie jordprodukter, sier Jensen.


Overskuddsmateriale fra solsikkefrø
Solsikkefrø brukes av matindustrien for matproduksjon, og omtrent 50 millioner tonn frø høstes over hele verden hvert år. Frøene blir hovedsakelig brukt til olje- og brødproduksjon, og skallet på frøene er derfor vanligvis overskuddsmateriale. Skallet fra frøene blir nå utnyttet til bærekraftige og langvarige produkter, som eksempelvis plantepotter som har ulik nedbrytbarhet ut fra tid. Plantasjen tester i år ut pottene, for å skreddersy dem til enkelte bruksområder.


Slik bruker du All Nature-potten

  • Sett planten direkte i jorden med biopotten på.
  • Hvis potten ikke har startet nedbrytingen kan den knekkes litt i biter ved planting, slik at røttene kommer lettere ut.
  • Vær oppmerksom på at jorden tørker litt raskere i biopotter enn i plastpotter, så det er viktig å vanne plantene oftere.
  • Husk også på at de skal kastes i matavfall eller kompost, og ikke plastavfall

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...

Hvert år nærmer vi oss den magiske juletiden, og Rusta har nok en gang åpnet dørene for et vell av juleglede og festlige tilbud. Med et spekter av juleprodukter, dekorasjoner og festlige påfunn ønsker Rusta å gjøre julen personlig og ekstra spesiell for alle.

"En nøytral gråaktig sort tone. Lekker kontrast til det meste for de som liker skape, mørke kontraster i interiøret. Kan benyttes til de fleste hvite toner, samt alle andre kulørte farger."

Årets Farge 2024 - Ønsketegn er en brun mystisk farge, som setter tonen for interiørtrenden i det kommende året. Det brune representerer naturen rundt oss, og tiltrekningskraften i det jordlige har fanget designere og trendeksperter verden rundt, forteller kreativ leder Tale O. Henningsen.

SINARP/HASSLARP kjøkken i dype brunfarger fra IKEA er et unikt og håndlaget valg for de som ønsker å legge til et personlig preg i sitt kjøkken. Kombinasjonen av dype brunfarger på frontene kombinert med kanter i massivt tre gir et naturlig og eksklusivt utseende.

Julen er den tiden på året da vi samles med våre kjære, deler gleder og skaper minner som varer livet ut. Og i år, som alltid, er det IKEA som hjelper oss med å sette den rette stemningen for førjulstiden. Med den kommende VINTERFINT- og STRÅLA-kolleksjonen, vil IKEA lyse opp hjemmet ditt og hjelpe deg med å skape en magisk...