Gjør din hage grønnere med Plantasjens nedbrytbare potter

25.03.2023

Plantasjen lanserer nå nedbrytbare potter. Biopottene med navn All Nature er laget av solsikkeskall, og er både praktiske og effektiv i bruk fordi de kan plantes rett i jorden.

Tekst og Foto: Plantasjen.

Plantasjen ønsker å redusere bruk av plastpotter, derfor har de i samarbeid med Golden Compound utviklet biopotter som er laget av solsikkeskall. Kjeden har kontinuerlig testproduksjon av pottene hos flere gartnere gjennom året for å videreutvikle produktet, og i 2023 vil Plantasjen selge nærmere 1,5 millioner sesongplanter i 100 prosent nedbrytbare potter.

– Våre All Nature-potter gir mange fordeler, de er 100 prosent nedbrytbare og er helt uten plast, og det en kjempefordel at de kan plantes uten noe restmateriale. Biopottene er både praktiske og effektive i bruk, og reduserer bruken av plastikk, forteller Hans Jensen, kategoriansvarlig i Plantasjen.


Potter som er bra for miljøet

De nedbrytbare pottene er både bærekraftig og praktisk, fordi de kan plantes sammen med plantene direkte ned i jorden, eller kastes i matavfall eller komposten. De er laget av solsikkeskall som er omdannet til et helt nytt og miljøvennlig naturfibermateriale som brytes gradvis ned. Pottene metaboliseres av mikrober i jorden, og derfor skjer nedbrytingen kun under påvirkning av mikrober, vann og UV-stråling. Plantasjen ønsker med dette å delta aktivt i utfasingen av plastpotter, og over tid vil stadig flere produkter selges med biopottene.

Jensen forteller at Plantasjen hele tiden jobber mot flere miljøvennlige alternativer i deres sortimentet:

– Plantasjen jobber med bærekraftige løsninger på flere områder, som ved å redusere bruken av kjemikalier. En stor del av Plantasjens produkter produseres uten kjemikalier. Våre grønnsaksplanter og krydderurter som dyrkes økologisk, har redusert torvprosent i jorden, samtidig lanserer vi nå flere torvfrie jordprodukter, sier Jensen.


Overskuddsmateriale fra solsikkefrø
Solsikkefrø brukes av matindustrien for matproduksjon, og omtrent 50 millioner tonn frø høstes over hele verden hvert år. Frøene blir hovedsakelig brukt til olje- og brødproduksjon, og skallet på frøene er derfor vanligvis overskuddsmateriale. Skallet fra frøene blir nå utnyttet til bærekraftige og langvarige produkter, som eksempelvis plantepotter som har ulik nedbrytbarhet ut fra tid. Plantasjen tester i år ut pottene, for å skreddersy dem til enkelte bruksområder.


Slik bruker du All Nature-potten

  • Sett planten direkte i jorden med biopotten på.
  • Hvis potten ikke har startet nedbrytingen kan den knekkes litt i biter ved planting, slik at røttene kommer lettere ut.
  • Vær oppmerksom på at jorden tørker litt raskere i biopotter enn i plastpotter, så det er viktig å vanne plantene oftere.
  • Husk også på at de skal kastes i matavfall eller kompost, og ikke plastavfall

Påsken er en tid for å feire fornyelse og håp, og det er også en tid for å pynte hjemmet med vakre og fargerike dekorasjoner. Hadeland Glassverk, med sin lange historie og ekspertise innen glassproduksjon, tilbyr en unik mulighet til å bringe påskestemningen inn i hjemmet ditt på en elegant måte.

"En lys, greige tone. Gentle Whisper en dus, greige farge, hvor man tydelig ser spor av både beige og grå. På lysere toner som dette, blir undertonene tydeligere, altså den rødlige i dette tilfelle. Sammenlignet med bestselgere som 10341 Kalk eller 10678 Space, kan vi se at Gentle Whisper er hakket mer rødlig, hvilket betyr at den vil helle mot...

"En gyllen rødtone. Dette er en mild og behagelig rødtone med et hint av rosa. Den kan beskrives som en mørkere utgave enn bestselgeren 2856 Warm Blush. 20167 Welcoming Red kan være en frisk aksent til farger som 12120 Desert Pink, 20046 Savanna Sunset og 20047 Blushing Peach." NCS fargekode for Welcoming Red 20167 fra Jotun er 4429-Y72R.

"En dempet oransjetone. Dette er en dempet, men likevel glad, oransje tone. Dette er gode fargetoner for soner i hjemmet hvor vi er sosiale, siden oransje er en stimulerende farge. Den kan beskrives som en kvikkere utgave av 11175 Adventure, da den vil oppleves mer gyllen og kulørt."

"En grålig blåtone. Denne mellomtonen har et behagelig grålig skjær over seg, og den vil kunne beskrives som både rolig og tidløs. Den vil fungere godt på soverom, stue, kjøkken så vel som på et barnerom."

Speil har en magisk evne til å åpne opp rom og gi følelsen av mer plass og lys. IKEA Speil BLODLÖNN er det perfekte tilbehøret for å realisere denne effekten i ethvert rom. Med sine elegante kvadratiske former og enkle montering, tilbyr dette speilet en praktisk og stilfull løsning for å skape romfølelse i ditt hjem.