Oppgrader uteplassen på en helg: 5 enkle DIY-tips!

03.06.2023

Mal utemøblene

Utemøbler ser gjerne litt pjuskete ut etter en vinter i boden eller utendørs. Veldig mye blir fint etter en vask, men det kan bli enda finere om du gir det et strøk med maling! Det finnes maling som passer til både treverk og metall. Har du for eksempel en benk, en stol eller et bord, er det verken tidkrevende eller dyrt å gi det et løft. Gi møbelet en vask og la det tørke godt før du maler. Bruk pussepapir for å fjerne løs maling og eventuelle lakkrester, og puss vekk eventuelle tresplinter og jevn ut småskader. Mal et strøk med grunning så sitter malingen bedre. Om du har lyst på glade farger eller går for mer nøytrale farger, det er selvsagt opp til deg, men bruk maling som er beregnet til utendørs bruk!

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Mal postkassa

Må alle postkasser være grå eller grønne? Svaret er selvfølgelig nei! Postkassa kan være grønn, svart eller knallrosa om du vil. En fargerik postkasse skaper liv i inngangspartiet på et blunk. Det første du må gjøre før du maler, er å rengjøre den med kraftvask eller annen sterk såpe. Deretter bør du gå over den med slipepapir for da fester malingen eller spraylakken seg bedre. Om du velger spraylakk, må du holde sprayboksen mest mulig loddrett under sprøyting. Spray jevnt og tynt med en avstand på rundt 30 til 40 cm fra postkassa, og hold boksen i bevegelse mens du holder på, så blir resultatet jevnt og pent!

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Mal ytterdøra

Ønsker du en rask, rimelig og effektiv fornyelse, er det perfekt å starte med å male ytterdøra i en ny farge. Det er lett å tenke at ytterdøra må være hvit, men det må den jo ikke! Bare tenk på alle de fargerike dørene du har sett i ditt liv. Enten du velger å male døra i like nyanser eller bestemmer deg en ny og spennende farge, så er det en rask og rimelig måte å fornye boligen på. Å male en ytterdør tar rundt en time per strøk med maling. Ytterdøra trenger gjerne to strøk med maling for å oppnå et holdbart og pent resultat.

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Mal gjerdet

Ingen ting rammer inn hagen og huset så vakkert som et nymalt gjerde. Et gjerde må tåle mye vær og vind, og trenger litt kjærlighet iblant. Skal gjerdet være hvitt, eller kanskje du skal prøve deg på en vakker pastellfarge? Før du setter i gang, må du vaske gjerdet med kraftvask og skrubbe godt. Slip og skrap bort gammel maling. Mal deretter med grunning og så to strøk med toppstrøksmaling. Mal med rull og pensel. Maler og vedlikeholder du skikkelig, holder gjerdet seg pent i mange år.

Foto: Fargerike.no ©Fargerike.no
Foto: Fargerike.no ©Fargerike.no

Mal vaser, staker og pynt

Hva med å male en gammel lysestake, en vase eller noen skjell? Utdatert pynt blir som ny med en dæsj maling. Glassvaser ser plutselig ut som keramikk hvis du blander sammen bakepulver og maling og pensler i vei. Eller hva med å finne frem en gammel lysestake i messing og male den med spraylakk i en kul farge? Å male skjell og steiner er også dekorativt, og kan piffe opp festbordet på et 1-2-3!

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Tekst: Fargerike.no

Hvite kjøkken har lenge vært en fast bestanddel i interiørdesign, og tilbyr en tidløs og allsidig lerret for hjemmeinnredning. Uansett om du foretrekker et klassisk, tradisjonelt utseende eller en strømlinjeformet og moderne atmosfære, kan hvite kjøkken tilpasses for å passe en rekke designestetikker. I denne artikkelen vil vi utforske den...

Hvis en farge kan gi et hjem en omfavnelse, er det Sweet Embrace™, Nordsjøs Årets Farge 2024. Denne lyse og positive rosa fargen, som er inspirert av mykt dun og lette kveldsskyer, er perfekt for å skape ro og innbydende rom som mange av oss lengter etter.

Kid har allerede en betydelig rolle i mange norske hjem, og vi har gått fra «Steikje fine gardiner» til «Få det fint». Nå hyller vi hjemmet ytterligere – med ny pay off: «Godt å komme hjem».

"En dempet beige tone. Denne fargen er en dempet beige tone med gyllen undertone. Den er ikke like varm og rund som tradisjonelle beigetoner, men den er noe mer grålig i uttrykket. Fargen kan minne om den velkjente 10679 Washed Linen. Dette er en god basisfarge inntil mørkere gråbeige farger. Blant de lysere og hvitaktige tonene vil man finne mange...

"En svakt gråaktig hvit tone. Fargen har en rødlig undertone, og mange overraskes litt over den, da den ikke er så godt synlig ved første øyekast. Men denne fargen vil f.eks dra seg litt rosa i møte med andre gylne, lyse toner som 1001 Egghvit og 1453 Bomull, så det bør unngås. 1622 Refleksjon står nydelig til lune grå og...

Speil har lenge vært en viktig del av interiøret i våre hjem. De tjener ikke bare som praktiske gjenstander for å se oss selv i, men kan også være en flott dekorativ tillegg til stuen. Store speil til stuen er spesielt populære, da de kan gi rommet en følelse av romslighet, lys og stil. I denne artikkelen vil vi...