Oppgrader uteplassen på en helg: 5 enkle DIY-tips!

03.06.2023

Mal utemøblene

Utemøbler ser gjerne litt pjuskete ut etter en vinter i boden eller utendørs. Veldig mye blir fint etter en vask, men det kan bli enda finere om du gir det et strøk med maling! Det finnes maling som passer til både treverk og metall. Har du for eksempel en benk, en stol eller et bord, er det verken tidkrevende eller dyrt å gi det et løft. Gi møbelet en vask og la det tørke godt før du maler. Bruk pussepapir for å fjerne løs maling og eventuelle lakkrester, og puss vekk eventuelle tresplinter og jevn ut småskader. Mal et strøk med grunning så sitter malingen bedre. Om du har lyst på glade farger eller går for mer nøytrale farger, det er selvsagt opp til deg, men bruk maling som er beregnet til utendørs bruk!

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Mal postkassa

Må alle postkasser være grå eller grønne? Svaret er selvfølgelig nei! Postkassa kan være grønn, svart eller knallrosa om du vil. En fargerik postkasse skaper liv i inngangspartiet på et blunk. Det første du må gjøre før du maler, er å rengjøre den med kraftvask eller annen sterk såpe. Deretter bør du gå over den med slipepapir for da fester malingen eller spraylakken seg bedre. Om du velger spraylakk, må du holde sprayboksen mest mulig loddrett under sprøyting. Spray jevnt og tynt med en avstand på rundt 30 til 40 cm fra postkassa, og hold boksen i bevegelse mens du holder på, så blir resultatet jevnt og pent!

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Mal ytterdøra

Ønsker du en rask, rimelig og effektiv fornyelse, er det perfekt å starte med å male ytterdøra i en ny farge. Det er lett å tenke at ytterdøra må være hvit, men det må den jo ikke! Bare tenk på alle de fargerike dørene du har sett i ditt liv. Enten du velger å male døra i like nyanser eller bestemmer deg en ny og spennende farge, så er det en rask og rimelig måte å fornye boligen på. Å male en ytterdør tar rundt en time per strøk med maling. Ytterdøra trenger gjerne to strøk med maling for å oppnå et holdbart og pent resultat.

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Mal gjerdet

Ingen ting rammer inn hagen og huset så vakkert som et nymalt gjerde. Et gjerde må tåle mye vær og vind, og trenger litt kjærlighet iblant. Skal gjerdet være hvitt, eller kanskje du skal prøve deg på en vakker pastellfarge? Før du setter i gang, må du vaske gjerdet med kraftvask og skrubbe godt. Slip og skrap bort gammel maling. Mal deretter med grunning og så to strøk med toppstrøksmaling. Mal med rull og pensel. Maler og vedlikeholder du skikkelig, holder gjerdet seg pent i mange år.

Foto: Fargerike.no ©Fargerike.no
Foto: Fargerike.no ©Fargerike.no

Mal vaser, staker og pynt

Hva med å male en gammel lysestake, en vase eller noen skjell? Utdatert pynt blir som ny med en dæsj maling. Glassvaser ser plutselig ut som keramikk hvis du blander sammen bakepulver og maling og pensler i vei. Eller hva med å finne frem en gammel lysestake i messing og male den med spraylakk i en kul farge? Å male skjell og steiner er også dekorativt, og kan piffe opp festbordet på et 1-2-3!

Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no
Foto: Per Erik jæger. ©Fargerike.no

Tekst: Fargerike.no

"En lys ferskentone. Fargen er dempet og grålig. Til sammenligning er den lysere, mindre rosa, samt mer gyllen enn 10580 Soft Skin som mange kjenner godt. Den er fin til dempede hvite toner som 1622 Refleksjon, men den vil også fungere til de mer gylne hvite pga sin gule undertone. Soft Touch fungerer til 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001...

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...

IKEA er kjent for å tilby kvalitetsprodukter til rimelige priser, og deres kjøkkenavdeling er intet unntak. Blant de mange kjøkkenmodellene som tilbys, er HAVSTORP, STENSUND og UPPLÖV i fargen beige. Men hva gjør disse kjøkkenene spesielle, og hvordan kan man dekorere dem for å fremheve deres beige farge og skape en estetisk tiltalende atmosfære?

"En frisk, gyllen rosatone. Dette er en farge som både hakket mørkere og mer gyllen rosafargen enn 2782 Deco Pink som mange kjenner. Friske fargesammensetninger får du ved å kikke på gylne grønntoner, eller mer dempede atmosfærer med våre gylne gråtoner. Fungerer til hvittoner som 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001 Egghvit, 1453 Bomull." NCS...

"En lys, dempet gyllen farge, kanskje best beskrevet som en lys kamelhårsfarget tone. Den blir ikke direkte beige eller brun på vegg, ei heller gul, men men som en lun gyllen mellomting. Fungerer til hvittoner som 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001 Egghvit og 1453 Bomull." NCS fargekode for Raw Canvas 10961 fra Jotun er 3009-Y14R.

Påsken er en tid for å feire fornyelse og håp, og det er også en tid for å pynte hjemmet med vakre og fargerike dekorasjoner. Hadeland Glassverk, med sin lange historie og ekspertise innen glassproduksjon, tilbyr en unik mulighet til å bringe påskestemningen inn i hjemmet ditt på en elegant måte.