Lys opp spisestunden med den perfekte lampen over spisebordet!

25.05.2023

Det er ingenting som kan forvandle atmosfæren i en spisestue mer enn en vakker lampe som svever elegant over spisebordet. Men hvor langt skal egentlig lampen henge for å skape den ideelle belysningen? Og hvilken lyspære bør du velge for å få den rette stemningen?

Når du henger en lampe over et spisebord, er det viktig å finne den optimale høyden for å sikre tilstrekkelig lys og samtidig bevare den frie siktlinjen til personen som sitter overfor deg. Etter å ha dykket ned i ekspertenes råd og søkt etter den beste informasjonen, har vi funnet noen fantastiske retningslinjer som vil hjelpe deg med å lykkes:

For å oppnå den perfekte balansen bør større lamper henge 60-75 cm over bordflaten, målt fra bunnen av lampeskjermen. Disse majestetiske kreasjonene vil skape en imponerende visuell effekt samtidig som de gir tilstrekkelig lys for hele bordet. På den andre siden, hvis du velger mindre lamper, bør de henge mellom 55-65 cm over bordflaten. Disse gir en mer intim og koselig stemning, perfekt for intime måltider eller romantiske kvelder.

En annen viktig faktor å vurdere er valget av lyspære. Her er noen tips for å oppnå den ideelle belysningen:

LED-pærer er stjernene i belysningsverdenen. De er ikke bare energieffektive og langvarige, men de avgir også minimal varme sammenlignet med tradisjonelle glødepærer. For spisestuer anbefales LED-pærer med en lysstyrke på 800 til 1100 lumen. Disse vil gi et jevnt og behagelig lys som omfavner hele rommet.

(I belysningsverdenen gir watt deg informasjon om hvor mye energi en lyskilde forbruker, mens lumen forteller deg hvor lyssterk lyskilden er. Kelvins, derimot, angir fargen på lyset. Dette betyr at watt handler om energiforbruk, lumens handler om lysstyrke, og Kelvins handler om lysfarge. Med disse tre målingene kan du bedre forstå og velge riktig lyskilde for dine behov.)

Når det gjelder fargetemperaturen, er det viktig å skape riktig atmosfære. For en spisestuelysekrone er varmt hvitt lys med rundt 3000K den ideelle løsningen. Dette skaper en innbydende og avslappende atmosfære. Hvis du ønsker å legge til en ekstra touch av kos, kan du vurdere å bruke dimbare lyspærer. De gir deg muligheten til å justere lysstyrken etter behov og skape den perfekte stemningen for enhver anledning.

Når du er på utkikk etter LED-pærer, vil du se at noen har en fargetemperatur på 2400K – 2700K. Disse er ideelle for å skape en koselig og varm atmosfære i spisestuen din.

For de som foretrekker et mer levende og energisk lys, som er ideelt for bad, kjøkken og kjellere, anbefales dagslyspærer med 5000-6000 Kelvin. Disse gir optimal kontrast mellom farger og er perfekte for detaljert arbeid eller lesing.

Så, kan du bruke en dimmer med LED-pærer i spisestuelampen din? 

Svaret er et klart ja! Du kan skape den perfekte stemningen ved å bruke dimbare LED-pærer. Husk imidlertid å velge dimbare pærer og sjekke kompatibiliteten med dimmerbryteren du har eller planlegger å installere. Noen LED-pærer krever spesifikke dimmere, som for eksempel bakkantfasedimmere. For de som ønsker et enda mer sofistikert belysningssystem, kan smarte lyssystemer som Philips Hue være et fantastisk valg. Disse systemene gir deg full kontroll over belysningen, og du kan justere lysstyrken og fargen etter behov.

Så nå vet du hvordan du kan lyse opp spisestuen med den perfekte lampen over spisebordet. Husk å følge retningslinjene for henging av lampen og velge de riktige lyspærene for å skape den ideelle atmosfæren. Sett stemningen og nyt måltidene i et strålende lys som vil gjøre enhver spiseopplevelse uforglemmelig! Mange av lampene i denne artikkelen finner du hos Lampegiganten, de har Norges største utvalg av lamper på nett, besøk gjerne nettsiden deres. Affiliate link!

"Dyp, mystisk grønntone. Fresh kontrast til den krittende hvite Chi for de som liker litt nye impulser. Vær vågal, prøv den sammen med 5180 Oslo? Eller koralltoner for å skape en litt uventet spenning mellom fargene. Fusion vil også fungere til en rekke grå og beige toner."

"Green Harmony er den perfekte naturlige grønntonen for deg som liker innslag av natur, varme tresorter og lune toner. Lekker til lune grå, beige. og greige farger."

I jakten på å skape et harmonisk og innbydende hjem, er belysning en av nøkkelkomponentene. Det er ikke bare funksjonelt, men det bidrar også til atmosfæren og stemningen i rommet. En pendellampe er et flott valg for å skape et fokuspunkt og gi rommet karakter. Og når det kommer til materialvalg, er tre et klassisk valg som bringer inn en...

I en tid der bærekraft og fornybar energi blir stadig viktigere, har solceller på taket blitt en betydelig aktør for å redusere vår avhengighet av fossile brensler og minske utslippene av klimagasser. Ved å omdanne solenergi til elektrisitet tilbyr solcellepaneler en rekke fordeler både for miljøet og for privatøkonomien. I denne artikkelen skal vi...

"En lys ferskentone. Fargen er dempet og grålig. Til sammenligning er den lysere, mindre rosa, samt mer gyllen enn 10580 Soft Skin som mange kjenner godt. Den er fin til dempede hvite toner som 1622 Refleksjon, men den vil også fungere til de mer gylne hvite pga sin gule undertone. Soft Touch fungerer til 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001...

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...