Lys opp spisestunden med den perfekte lampen over spisebordet!

25.05.2023

Det er ingenting som kan forvandle atmosfæren i en spisestue mer enn en vakker lampe som svever elegant over spisebordet. Men hvor langt skal egentlig lampen henge for å skape den ideelle belysningen? Og hvilken lyspære bør du velge for å få den rette stemningen?

Når du henger en lampe over et spisebord, er det viktig å finne den optimale høyden for å sikre tilstrekkelig lys og samtidig bevare den frie siktlinjen til personen som sitter overfor deg. Etter å ha dykket ned i ekspertenes råd og søkt etter den beste informasjonen, har vi funnet noen fantastiske retningslinjer som vil hjelpe deg med å lykkes:

For å oppnå den perfekte balansen bør større lamper henge 60-75 cm over bordflaten, målt fra bunnen av lampeskjermen. Disse majestetiske kreasjonene vil skape en imponerende visuell effekt samtidig som de gir tilstrekkelig lys for hele bordet. På den andre siden, hvis du velger mindre lamper, bør de henge mellom 55-65 cm over bordflaten. Disse gir en mer intim og koselig stemning, perfekt for intime måltider eller romantiske kvelder.

En annen viktig faktor å vurdere er valget av lyspære. Her er noen tips for å oppnå den ideelle belysningen:

LED-pærer er stjernene i belysningsverdenen. De er ikke bare energieffektive og langvarige, men de avgir også minimal varme sammenlignet med tradisjonelle glødepærer. For spisestuer anbefales LED-pærer med en lysstyrke på 800 til 1100 lumen. Disse vil gi et jevnt og behagelig lys som omfavner hele rommet.

(I belysningsverdenen gir watt deg informasjon om hvor mye energi en lyskilde forbruker, mens lumen forteller deg hvor lyssterk lyskilden er. Kelvins, derimot, angir fargen på lyset. Dette betyr at watt handler om energiforbruk, lumens handler om lysstyrke, og Kelvins handler om lysfarge. Med disse tre målingene kan du bedre forstå og velge riktig lyskilde for dine behov.)

Når det gjelder fargetemperaturen, er det viktig å skape riktig atmosfære. For en spisestuelysekrone er varmt hvitt lys med rundt 3000K den ideelle løsningen. Dette skaper en innbydende og avslappende atmosfære. Hvis du ønsker å legge til en ekstra touch av kos, kan du vurdere å bruke dimbare lyspærer. De gir deg muligheten til å justere lysstyrken etter behov og skape den perfekte stemningen for enhver anledning.

Når du er på utkikk etter LED-pærer, vil du se at noen har en fargetemperatur på 2400K – 2700K. Disse er ideelle for å skape en koselig og varm atmosfære i spisestuen din.

For de som foretrekker et mer levende og energisk lys, som er ideelt for bad, kjøkken og kjellere, anbefales dagslyspærer med 5000-6000 Kelvin. Disse gir optimal kontrast mellom farger og er perfekte for detaljert arbeid eller lesing.

Så, kan du bruke en dimmer med LED-pærer i spisestuelampen din? 

Svaret er et klart ja! Du kan skape den perfekte stemningen ved å bruke dimbare LED-pærer. Husk imidlertid å velge dimbare pærer og sjekke kompatibiliteten med dimmerbryteren du har eller planlegger å installere. Noen LED-pærer krever spesifikke dimmere, som for eksempel bakkantfasedimmere. For de som ønsker et enda mer sofistikert belysningssystem, kan smarte lyssystemer som Philips Hue være et fantastisk valg. Disse systemene gir deg full kontroll over belysningen, og du kan justere lysstyrken og fargen etter behov.

Så nå vet du hvordan du kan lyse opp spisestuen med den perfekte lampen over spisebordet. Husk å følge retningslinjene for henging av lampen og velge de riktige lyspærene for å skape den ideelle atmosfæren. Sett stemningen og nyt måltidene i et strålende lys som vil gjøre enhver spiseopplevelse uforglemmelig! Mange av lampene i denne artikkelen finner du hos Lampegiganten, de har Norges største utvalg av lamper på nett, besøk gjerne nettsiden deres. Affiliate link!

Norsk håndverk og design har funnet veien inn på bryllupslistene, og populariteten øker stadig. Sommeren er en tid fylt med bryllup og romantikk, og det er nå tydelig at nye generasjoner setter pris på ekte håndverk, norsk design og varig kvalitet. Hadeland Glassverk, kjent for sitt imponerende håndverk, er et eksempel på en bedrift som opplever...

Hadeland Glassverk har nylig lansert en serie med vakre glassvaser og lyslykter i en nydelig blåfarge som tar tankene til himmel, hav og forfriskende bad. Siccori-serien, som består av Siccorivasene, er kjennetegnet av sine myke former og tilbyr tre ulike størrelser som er perfekte for å imøtekomme behovene til forskjellige typer blomster og...

Utemøbler ser gjerne litt pjuskete ut etter en vinter i boden eller utendørs. Veldig mye blir fint etter en vask, men det kan bli enda finere om du gir det et strøk med maling! Det finnes maling som passer til både treverk og metall. Har du for eksempel en benk, en stol eller et bord, er det verken tidkrevende eller...

Den populære bilde-TV-en fra Samsung har akkurat fått enda flere tilpasningsmuligheter, og kan nå harmonisere med en enda bredere rekke individuelle smaker og interiørstiler. The Frame er den perfekte symbiosen mellom kunst og teknologi, skapt for å smelte sømløst inn i ethvert hjem. Takket være det nye samarbeidet med FRAME IT kan man nå velge...

Eglo Carlton er en ekstremt populær lampekolleksjon som tilbyr et bredt spekter av belysningsløsninger for ethvert rom og enhver stil. Med sin elegante design og funksjonelle egenskaper har Carlton-serien raskt blitt en favoritt blant både profesjonelle interiørdesignere og vanlige forbrukere. (Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til...

Når det kommer til innredning av stuen, er belysning en viktig faktor for å skape riktig atmosfære og stemning. En riktig valgt taklampe kan gi stuen din et løft og bli et stilfullt og funksjonelt element i rommet. I denne artikkelen vil vi utforske ulike typer taklamper som passer perfekt til stuen. Liker du lampene i denne artikkelen, finner...