Lys opp spisestunden med den perfekte lampen over spisebordet!

25.05.2023

Det er ingenting som kan forvandle atmosfæren i en spisestue mer enn en vakker lampe som svever elegant over spisebordet. Men hvor langt skal egentlig lampen henge for å skape den ideelle belysningen? Og hvilken lyspære bør du velge for å få den rette stemningen?

Når du henger en lampe over et spisebord, er det viktig å finne den optimale høyden for å sikre tilstrekkelig lys og samtidig bevare den frie siktlinjen til personen som sitter overfor deg. Etter å ha dykket ned i ekspertenes råd og søkt etter den beste informasjonen, har vi funnet noen fantastiske retningslinjer som vil hjelpe deg med å lykkes:

For å oppnå den perfekte balansen bør større lamper henge 60-75 cm over bordflaten, målt fra bunnen av lampeskjermen. Disse majestetiske kreasjonene vil skape en imponerende visuell effekt samtidig som de gir tilstrekkelig lys for hele bordet. På den andre siden, hvis du velger mindre lamper, bør de henge mellom 55-65 cm over bordflaten. Disse gir en mer intim og koselig stemning, perfekt for intime måltider eller romantiske kvelder.

En annen viktig faktor å vurdere er valget av lyspære. Her er noen tips for å oppnå den ideelle belysningen:

LED-pærer er stjernene i belysningsverdenen. De er ikke bare energieffektive og langvarige, men de avgir også minimal varme sammenlignet med tradisjonelle glødepærer. For spisestuer anbefales LED-pærer med en lysstyrke på 800 til 1100 lumen. Disse vil gi et jevnt og behagelig lys som omfavner hele rommet.

(I belysningsverdenen gir watt deg informasjon om hvor mye energi en lyskilde forbruker, mens lumen forteller deg hvor lyssterk lyskilden er. Kelvins, derimot, angir fargen på lyset. Dette betyr at watt handler om energiforbruk, lumens handler om lysstyrke, og Kelvins handler om lysfarge. Med disse tre målingene kan du bedre forstå og velge riktig lyskilde for dine behov.)

Når det gjelder fargetemperaturen, er det viktig å skape riktig atmosfære. For en spisestuelysekrone er varmt hvitt lys med rundt 3000K den ideelle løsningen. Dette skaper en innbydende og avslappende atmosfære. Hvis du ønsker å legge til en ekstra touch av kos, kan du vurdere å bruke dimbare lyspærer. De gir deg muligheten til å justere lysstyrken etter behov og skape den perfekte stemningen for enhver anledning.

Når du er på utkikk etter LED-pærer, vil du se at noen har en fargetemperatur på 2400K – 2700K. Disse er ideelle for å skape en koselig og varm atmosfære i spisestuen din.

For de som foretrekker et mer levende og energisk lys, som er ideelt for bad, kjøkken og kjellere, anbefales dagslyspærer med 5000-6000 Kelvin. Disse gir optimal kontrast mellom farger og er perfekte for detaljert arbeid eller lesing.

Så, kan du bruke en dimmer med LED-pærer i spisestuelampen din? 

Svaret er et klart ja! Du kan skape den perfekte stemningen ved å bruke dimbare LED-pærer. Husk imidlertid å velge dimbare pærer og sjekke kompatibiliteten med dimmerbryteren du har eller planlegger å installere. Noen LED-pærer krever spesifikke dimmere, som for eksempel bakkantfasedimmere. For de som ønsker et enda mer sofistikert belysningssystem, kan smarte lyssystemer som Philips Hue være et fantastisk valg. Disse systemene gir deg full kontroll over belysningen, og du kan justere lysstyrken og fargen etter behov.

Så nå vet du hvordan du kan lyse opp spisestuen med den perfekte lampen over spisebordet. Husk å følge retningslinjene for henging av lampen og velge de riktige lyspærene for å skape den ideelle atmosfæren. Sett stemningen og nyt måltidene i et strålende lys som vil gjøre enhver spiseopplevelse uforglemmelig! Mange av lampene i denne artikkelen finner du hos Lampegiganten, de har Norges største utvalg av lamper på nett, besøk gjerne nettsiden deres. Affiliate link!

Påsken er en tid for å feire fornyelse og håp, og det er også en tid for å pynte hjemmet med vakre og fargerike dekorasjoner. Hadeland Glassverk, med sin lange historie og ekspertise innen glassproduksjon, tilbyr en unik mulighet til å bringe påskestemningen inn i hjemmet ditt på en elegant måte.

"En lys, greige tone. Gentle Whisper en dus, greige farge, hvor man tydelig ser spor av både beige og grå. På lysere toner som dette, blir undertonene tydeligere, altså den rødlige i dette tilfelle. Sammenlignet med bestselgere som 10341 Kalk eller 10678 Space, kan vi se at Gentle Whisper er hakket mer rødlig, hvilket betyr at den vil helle mot...

"En gyllen rødtone. Dette er en mild og behagelig rødtone med et hint av rosa. Den kan beskrives som en mørkere utgave enn bestselgeren 2856 Warm Blush. 20167 Welcoming Red kan være en frisk aksent til farger som 12120 Desert Pink, 20046 Savanna Sunset og 20047 Blushing Peach." NCS fargekode for Welcoming Red 20167 fra Jotun er 4429-Y72R.

"En dempet oransjetone. Dette er en dempet, men likevel glad, oransje tone. Dette er gode fargetoner for soner i hjemmet hvor vi er sosiale, siden oransje er en stimulerende farge. Den kan beskrives som en kvikkere utgave av 11175 Adventure, da den vil oppleves mer gyllen og kulørt."

"En grålig blåtone. Denne mellomtonen har et behagelig grålig skjær over seg, og den vil kunne beskrives som både rolig og tidløs. Den vil fungere godt på soverom, stue, kjøkken så vel som på et barnerom."

Speil har en magisk evne til å åpne opp rom og gi følelsen av mer plass og lys. IKEA Speil BLODLÖNN er det perfekte tilbehøret for å realisere denne effekten i ethvert rom. Med sine elegante kvadratiske former og enkle montering, tilbyr dette speilet en praktisk og stilfull løsning for å skape romfølelse i ditt hjem.