Lys opp spisestunden med den perfekte lampen over spisebordet!

25.05.2023

Det er ingenting som kan forvandle atmosfæren i en spisestue mer enn en vakker lampe som svever elegant over spisebordet. Men hvor langt skal egentlig lampen henge for å skape den ideelle belysningen? Og hvilken lyspære bør du velge for å få den rette stemningen?

Når du henger en lampe over et spisebord, er det viktig å finne den optimale høyden for å sikre tilstrekkelig lys og samtidig bevare den frie siktlinjen til personen som sitter overfor deg. Etter å ha dykket ned i ekspertenes råd og søkt etter den beste informasjonen, har vi funnet noen fantastiske retningslinjer som vil hjelpe deg med å lykkes:

For å oppnå den perfekte balansen bør større lamper henge 60-75 cm over bordflaten, målt fra bunnen av lampeskjermen. Disse majestetiske kreasjonene vil skape en imponerende visuell effekt samtidig som de gir tilstrekkelig lys for hele bordet. På den andre siden, hvis du velger mindre lamper, bør de henge mellom 55-65 cm over bordflaten. Disse gir en mer intim og koselig stemning, perfekt for intime måltider eller romantiske kvelder.

En annen viktig faktor å vurdere er valget av lyspære. Her er noen tips for å oppnå den ideelle belysningen:

LED-pærer er stjernene i belysningsverdenen. De er ikke bare energieffektive og langvarige, men de avgir også minimal varme sammenlignet med tradisjonelle glødepærer. For spisestuer anbefales LED-pærer med en lysstyrke på 800 til 1100 lumen. Disse vil gi et jevnt og behagelig lys som omfavner hele rommet.

(I belysningsverdenen gir watt deg informasjon om hvor mye energi en lyskilde forbruker, mens lumen forteller deg hvor lyssterk lyskilden er. Kelvins, derimot, angir fargen på lyset. Dette betyr at watt handler om energiforbruk, lumens handler om lysstyrke, og Kelvins handler om lysfarge. Med disse tre målingene kan du bedre forstå og velge riktig lyskilde for dine behov.)

Når det gjelder fargetemperaturen, er det viktig å skape riktig atmosfære. For en spisestuelysekrone er varmt hvitt lys med rundt 3000K den ideelle løsningen. Dette skaper en innbydende og avslappende atmosfære. Hvis du ønsker å legge til en ekstra touch av kos, kan du vurdere å bruke dimbare lyspærer. De gir deg muligheten til å justere lysstyrken etter behov og skape den perfekte stemningen for enhver anledning.

Når du er på utkikk etter LED-pærer, vil du se at noen har en fargetemperatur på 2400K – 2700K. Disse er ideelle for å skape en koselig og varm atmosfære i spisestuen din.

For de som foretrekker et mer levende og energisk lys, som er ideelt for bad, kjøkken og kjellere, anbefales dagslyspærer med 5000-6000 Kelvin. Disse gir optimal kontrast mellom farger og er perfekte for detaljert arbeid eller lesing.

Så, kan du bruke en dimmer med LED-pærer i spisestuelampen din? 

Svaret er et klart ja! Du kan skape den perfekte stemningen ved å bruke dimbare LED-pærer. Husk imidlertid å velge dimbare pærer og sjekke kompatibiliteten med dimmerbryteren du har eller planlegger å installere. Noen LED-pærer krever spesifikke dimmere, som for eksempel bakkantfasedimmere. For de som ønsker et enda mer sofistikert belysningssystem, kan smarte lyssystemer som Philips Hue være et fantastisk valg. Disse systemene gir deg full kontroll over belysningen, og du kan justere lysstyrken og fargen etter behov.

Så nå vet du hvordan du kan lyse opp spisestuen med den perfekte lampen over spisebordet. Husk å følge retningslinjene for henging av lampen og velge de riktige lyspærene for å skape den ideelle atmosfæren. Sett stemningen og nyt måltidene i et strålende lys som vil gjøre enhver spiseopplevelse uforglemmelig! Mange av lampene i denne artikkelen finner du hos Lampegiganten, de har Norges største utvalg av lamper på nett, besøk gjerne nettsiden deres. Affiliate link!

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...

Hvert år nærmer vi oss den magiske juletiden, og Rusta har nok en gang åpnet dørene for et vell av juleglede og festlige tilbud. Med et spekter av juleprodukter, dekorasjoner og festlige påfunn ønsker Rusta å gjøre julen personlig og ekstra spesiell for alle.

"En nøytral gråaktig sort tone. Lekker kontrast til det meste for de som liker skape, mørke kontraster i interiøret. Kan benyttes til de fleste hvite toner, samt alle andre kulørte farger."

Årets Farge 2024 - Ønsketegn er en brun mystisk farge, som setter tonen for interiørtrenden i det kommende året. Det brune representerer naturen rundt oss, og tiltrekningskraften i det jordlige har fanget designere og trendeksperter verden rundt, forteller kreativ leder Tale O. Henningsen.

SINARP/HASSLARP kjøkken i dype brunfarger fra IKEA er et unikt og håndlaget valg for de som ønsker å legge til et personlig preg i sitt kjøkken. Kombinasjonen av dype brunfarger på frontene kombinert med kanter i massivt tre gir et naturlig og eksklusivt utseende.

Julen er den tiden på året da vi samles med våre kjære, deler gleder og skaper minner som varer livet ut. Og i år, som alltid, er det IKEA som hjelper oss med å sette den rette stemningen for førjulstiden. Med den kommende VINTERFINT- og STRÅLA-kolleksjonen, vil IKEA lyse opp hjemmet ditt og hjelpe deg med å skape en magisk...