Lang levetid for dynen og puten din: Tips og service fra IFI og Norvigroup - Norsk Dun AS

04.05.2023

Rundt om i det lange land befinner det seg millioner av dyner og puter. IFI og Norvigroup – Norsk Dun AS, slår et slag for å gi disse et langt liv. Med riktig vedlikehold øker du levetiden på dynen og puten din betraktelig, men av og til er ikke vedlikehold nok, og da kan de sendes på service.

Når dyner og puter må repareres er veldig avhengig av hvordan de vedlikeholdes. Her er tiltakene du kan gjøre for å øke levetiden på dynen og puten din. Foto: Norvigroup – Norsk Dun – Turiform.

Tekst: Iver Valkvæ/ifi.no

Service på dynen

Hos Norvigroup – Norsk Dun på Mysen har de lange tradisjoner med dun, og har holdt på siden 1939.

– Det er viktig å vedlikeholde og ta godt vare på det man kjøper. Hos oss er det mulig å få reparert, etterfylt eller skiftet trekk på dundyner som er produsert hos oss, sier adm. direktør hos Norvigroup – Norsk Dun, Kari Setsaas.

SJEKKEN: Før det kan tas en avgjørelse om dynen kan repareres, må den evalueres. Det som blir sjekket er sømmer på tekstilet, i tillegg til kvaliteten på dunet. Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Dette blir sjekket

De aller fleste dyner og puter kan repareres, men først er det viktig å gjennomføre en grundig sjekk og se hva som må gjøres.

– Det første vi gjør er å sjekke dynen eller puten for å evaluere om den faktisk kan repareres eller om det rett og slett er nødvendig med en ny en. Det som blir sjekket er sømmene på tekstilet, i tillegg til kvaliteten på dunet, sier Setsaas.

– Dynen åpnes opp og kvaliteten på dunet blir evaluert. Om dunet har grei kvalitet blir det som kan brukes om igjen blandet med ny dun og dynen blir etterfylt, legger hun til.

BEVARE: – Det er viktig å vedlikeholde og ta godt vare på det man kjøper, sier adm. direktør hos Norvigroup – Norsk Dun, Kari Setsaas. Foto: Norvigroup - Norsk Dun

Puter kan også repareres, men om du er flink og gjennomfører jevnlig vedlikehold selv, har du en pute som lever lenge.

– Puter har generelt en god del kortere levetid enn dyner fordi du ligger oppå den hver dag, og den slites derfor fortere. Ofte kan vask av puten være nok til å gi puten en «ny giv», sier Setsaas.

ETTERFYLLE: – Om dunet har grei kvalitet blir det som kan brukes om igjen blandet med ny dun og dynen blir etterfylt, sier Kari Setsaas. Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Tips til vedlikehold

Når dyner og puter må repareres er veldig avhengig av hvor godt du tar vare på dem. Her har du fem raske tips om hvordan du kan øke levetiden på dynen og puten din.

Tilfør luft til puten

Å tilføre luft til puten øker levetiden betraktelig.

– En fin ting å gjøre hver morgen er å gi puten din litt bank. Ved å slå lett på sidene av puten puffer du den opp og tilfører luft. Puten har en tendens til å bli flat og fuktig når du har ligget på den hele natten, sier Therese Haltuff, business manager hos Norvigroup – Norsk Dun.

Snu dynen

Av og til er det nok å bare snu dynen.

– Det varierer mye fra person til person hvor varme de blir i løpet av natten, men de aller fleste av oss er ganske varme når vi sover. Det vil føre til at den siden av dynen som er mot kroppen vil bli fuktig. For at vi enkelt skal kunne kvitte oss med denne fuktigheten, er det lurt å riste dynen, og deretter snu den slik at siden som var mot kroppen nå peker opp, sier Haltuff.

LUFT UTE: – Å lufte sengetøyet ute er en glimrende måte å tilføre luft til sengetøyet, i tillegg til å fjerne fuktigheten fra dynen og puten, sier Therese Haltuff, hos Norvigroup – Norsk Dun. Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Luft sengetøyet ute

Frisk luft hjelper å fjerne fuktighet som har bygget seg opp i løpet av natten.

– Om det ikke er regn eller veldig fuktig ute, er det gull å henge dyner og puter ut til lufting. Da får du bort fuktigheten og det er alltid fint å få litt frisk luft inn i dyner og puter, sier hun.

Luft soverommet

Å åpne vinduet er en også en fin måte å få fjernet fuktighet på.

– Om du ikke har muligheten til å henge dynen og puten ut, hjelper det også mye å bare få frisk luft inn på soverommet. I løpet av natten vil det dannes mye fuktighet i og rundt sengetøyet. Frisk luft utenfra vil hjelpe med å tørke bort fuktigheten, sier hun.

Ikke støvsug dynen og puten

Å støvsuge dynen og puten kan gjøre vondt verre.

– Selv om det kan friste og støvsuge dyner og puter for å få fjernet støv er det ikke anbefalt, spesielt om du ikke har dyner og puter av dun. Da fjerner du luften og presser dunen sammen, det vil vi unngå, advarer hun.

Så enkelt er det.

– Det er ikke så veldig mye som skal til, med disse enkle grepene vil du øke levetiden på produktene betydelig. Alt er avhengig av bruk, noen personer er varmere av seg enn andre, men et godt produkt som du vedlikeholder godt kan du lett ha i ti år, avslutter Haltuff.

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...

Hvert år nærmer vi oss den magiske juletiden, og Rusta har nok en gang åpnet dørene for et vell av juleglede og festlige tilbud. Med et spekter av juleprodukter, dekorasjoner og festlige påfunn ønsker Rusta å gjøre julen personlig og ekstra spesiell for alle.

"En nøytral gråaktig sort tone. Lekker kontrast til det meste for de som liker skape, mørke kontraster i interiøret. Kan benyttes til de fleste hvite toner, samt alle andre kulørte farger."

Årets Farge 2024 - Ønsketegn er en brun mystisk farge, som setter tonen for interiørtrenden i det kommende året. Det brune representerer naturen rundt oss, og tiltrekningskraften i det jordlige har fanget designere og trendeksperter verden rundt, forteller kreativ leder Tale O. Henningsen.

SINARP/HASSLARP kjøkken i dype brunfarger fra IKEA er et unikt og håndlaget valg for de som ønsker å legge til et personlig preg i sitt kjøkken. Kombinasjonen av dype brunfarger på frontene kombinert med kanter i massivt tre gir et naturlig og eksklusivt utseende.

Julen er den tiden på året da vi samles med våre kjære, deler gleder og skaper minner som varer livet ut. Og i år, som alltid, er det IKEA som hjelper oss med å sette den rette stemningen for førjulstiden. Med den kommende VINTERFINT- og STRÅLA-kolleksjonen, vil IKEA lyse opp hjemmet ditt og hjelpe deg med å skape en magisk...