Hvordan velge den perfekte kjøkkenfargen for ditt hjem

28.12.2022

Velge riktig kjøkkenfarge kan være en utfordring, men det kan også være en spennende og givende oppgave. Det finnes ingen fasit på hvilken farge som vil være best for akkurat ditt kjøkken, da det avhenger av dine personlige preferanser og stilen du ønsker å skape. Likevel kan det være nyttig å vite om fordeler og ulemper ved ulike farger, slik at du kan gjøre et godt valg.

Hvitt kjøkken: tidløst og elegant, men kan virke kaldt

En av de mest populære kjøkkenfargene er hvit. Hvitt kjøkken har en ren og tidløs estetikk, og passer godt inn i mange ulike stiler. Det gir også inntrykk av romslighet og lys, noe som kan være en fordel dersom du har et lite kjøkken. Ulempen med hvitt kan være at det kan virke kaldt og sterilt, og det kan være litt vanskelig å holde det rent. Hvitt krever også litt mer vedlikehold enn andre farger, da smuss og skitt synes lettere på hvite overflater.

Grått kjøkken: avdempet og klassisk, men kan være litt kjedelig

Et annet populært valg er grått kjøkken. Grått har en litt mer avdempet estetikk enn hvitt, og kan være en god kompromiss hvis du vil ha noe mer klassisk enn hvitt, men likevel ikke vil ha for mye farger. Grått passer også godt inn i mange ulike stiler, og kan være en god bakgrunn for andre, mer karakteristiske detaljer i kjøkkenet. En ulempe med grått kan være at det kan virke litt kjedelig dersom det ikke kombineres med andre farger.

Blått kjøkken: avslappende og maritimt, men kan være litt vanskelig å kombinere med andre farger

Blått kjøkken er også en populær fargevalg. Blått kan være en behagelig og avslappende farge, og passer godt inn i en maritim stil. Det finnes mange ulike nyanser av blått, så du kan velge en som passer akkurat til din smak. En ulempe med blått kan være at det kan være litt vanskelig å kombinere med andre farger, spesielt dersom du velger en veldig klar eller lyseblå nyanse.

Ny farge på STENSUND kjøkken fra IKEA, se flere bilder i link.

Grønt kjøkken: friskt og livlig, men kan være litt vanskelig å kombinere med andre farger

En annen farge som har blitt mer populær de siste årene er grønt kjøkken. Grønt kan være en frisk og livlig farge, og passer godt inn i en naturinspirert stil. Det finnes mange ulike nyanser av grønt, fra lyse, pastellfarger til mørkere, mer dype nyanser. En fordel med grønt er at det kan være en god måte å bringe litt natur inn i kjøkkenet på. Det kan også være en god kontrastfarge til andre, mer neutrale farger. En ulempe med grønt kan være at det kan være litt vanskelig å kombinere med andre farger, spesielt dersom du velger en veldig klar eller lysegrønn nyanse.

Rødt kjøkken: dramatisk og rustikk, men kan være litt overveldende

Et annet alternativ er rødt kjøkken. Rødt kan være en litt mer dramatisk farge, og passer godt inn i en klassisk eller rustikk stil. Det finnes mange ulike nyanser av rødt, fra lyse, varme farger til mørkere, mer kjølige nyanser. En fordel med rødt er at det kan være en god måte å tilføre litt farge og personlighet til kjøkkenet på. En ulempe med rødt kan være at det kan være litt overveldende dersom det brukes i store mengder, og det kan også være litt vanskelig å kombinere med andre farger.

Neutrale kjøkkenfarger: rolige og klassiske, men kan virke litt kjedelige

Til slutt er det også mulig å velge en mer neutral farge som brunt eller beige til kjøkkenet. Disse fargene har en litt mer rolig estetikk, og passer godt inn i en klassisk eller landlig stil. En fordel med brun eller beige er at de kan være en god bakgrunn for andre, mer karakteristiske detaljer i kjøkkenet. En ulempe med brun eller beige kan være at de kan virke litt kjedelige dersom de ikke kombineres med andre farger.

Som du kan se, det finnes mange ulike farger å velge mellom til kjøkkenet. Det viktigste er at du velger en farge du liker, og som passer til din personlige stil. Det kan også være lurt å vurdere hvordan fargen vil se ut i lyset i kjøkkenet, og hvordan den vil påvirke inntrykket av rommet. Med litt eksperimentering og planlegging kan du finne den perfekte fargen for ditt kjøkken.

"LADY's nye globale fargekart for 2023, «STORIES - Colour Design by LADY», presenterer en kolleksjon av uttrykksfulle og håpefulle nyanser. Fargene er spesielt designet for å inspirere oss til å skape nye og kreative stemninger i hjemmene våre."

Jotun LADY Rhythm of Life er et fargekart som ble lansert av Jotun i 2017. Det er et interiørkonsept som presenterer et utvalg av farger og teksturer som skal inspirere til å skape et personlig hjem med sjel og liv. Fargekartet inneholder en rekke forskjellige nyanser og farger som passer for forskjellige rom i hjemmet, som soverom, stue, kjøkken...

TYSSEDAL-serien fra IKEA består av garderobedører i ulike varianter og kommode som du ser på bildet. Det finnes også nattbord i denne serien, du kan se hva serien inneholder i linken jeg gir til IKEA. Her skal vi fokusere på garderoben, som selvfølgelig har PAX-systemet som ramme.

Ballingsløv baderom. Servantskap med benkeplate, Ballingsløv KH80 Hvit med benk i valnøtt. Speil med hylle, Ballingsløv Naturell 80 med allhylle hvit. Servant, Ulfven rund bunn. Tapwell takdusj, Evo Honey gold. Dusjvegger INR, ARC 12 klar messing. Ergon gulv og vegg.

"En dempet beige tone. Fargen er litt mørkere enn 12075 Soothing Beige og 1140 Sand, men lysere enn klassikerne 1929 Muskatnøtt og 1623 Marrakesh. Disse fargene står for øvrig svært godt sammen. 12076 Modern Beige er fin til 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001 Egghvit og 1453 Bomull." NCS fargekode for Modern Beige 12076 fra Jotun er 2805-Y27R.

"En dempet blågrønn tone. Den vil oppleves som hakket lysere og gråligere enn 6325 Balanse som mange kjenner godt til. Denne fargen skaper en behagelig og rolig atmosfære i rommet. Fungerer best til hvitfargene 7236 Chi og 9918 Klassisk Hvit." NCS fargekode for Evening Green 6352 fra Jotun er 5105-B81G.