Hva koster det å bygge en hytte?

08.02.2023
Foto: Darwin Ceballos. Vestlandshus
Foto: Darwin Ceballos. Vestlandshus

Mange drømmer om å ha en hytte å reise til, men hva skal til for å oppfylle drømmen? Og hva koster det egentlig å bygge en hytte? Du har vel sett det for deg? Dagene på hytta hvor du nyter stillheten og alt du skal gjøre er å slappe av, eller ta deg en tur i skogen. For nordmenn er nok hytta selve symbolet på et «fristed». Noe som vises godt igjen i statistikken.

Flere velger å bygge hytte

Ifølge Statistisk Sentralbyrå viser oppdaterte tall for 2022 at det finnes 445 513 hytter og andre fritidsbygg i Norge, noe som er 8,6 % mer enn for ti år siden.

Antall igangsatte hytter og fritidsboliger var nærmere 35 % høyere i 2021 enn året før.

Pandemi med hjemmekontor og reiseforbud kan tenkes å være en medvirkende årsak til økningen. Dette er noe Eirik Draugsvoll Seim i Seimen AS på Voss kan nikke anerkjennende til.

- Vi ser det er mange som har valgt å ta steget og realisere hyttedrømmen, kontra det å bruke mye penger på reise. For mange handler det om å ha et sted å reise til hvor man føler seg fri, kan slappe av og ha de aktivitetene man liker rundt seg, sier Eirik.

Les også: Akkurat SLIK er det å realisere hyttedrømmen

Foto: VestlandsHus
Foto: VestlandsHus

Bygg hytte med en habil leverandør

VestlandsHus-forhandler Seimen AS har, siden starten i 1992, bygget mellom 600 og 700 hytter. De har gjort seg noen tanker om hva som er viktig når du står i startgropa og skal realisere hyttedrømmen.

- Det er først og fremst viktig å finne en leverandør du har god kjemi med. En som skjønner hva du ønsker å bygge og kan svare på forventningene dine, slik du får en god opplevelse av prosessen rundt det å bygge hytte. Er du misfornøyd med det du har satt opp eller hvordan hytta ble til, er det større sjanse for at du ikke vil trives, sier Eirik.

Budsjettet avgjør hyttedrømmen

Når du har funnet en leverandør du ønsker å samarbeide med, er neste steg å få ned på blokka hvordan hytta skal se ut og hva den skal inneholde.

- For de aller fleste vil hyttedrømmen avgjøres av budsjettet. Det er viktig å se på hvilket spillerom som finnes i forhold til hvor mye hyttebyggerne ønsker å bruke. Det gjelder å være realistisk, samtidig som vi finner de gode løsningene og kompromissene, forklarer Eirik. Ifølge SSB var den gjennomsnittlige størrelsen på fullførte fritidsboliger i 2021 99,5 kvm, noe som er 2,7 % større enn for ti år siden.

- Det finnes mange smarte løsninger til hytter som kan gjøre at de kan romme mange, uten å inneha så veldig mange kvm, sier Eirik.

Les også: Dette er populært nå blant dem som velger å bygge hytte

Foto: VestlandsHus
Foto: VestlandsHus

Utgiftsposter som følger med det å bygge hytte

Som sagt handler realiseringen av drømmehytta til syvende og sist om hva det vil koste å bygge den, for de aller fleste av oss. Eirik gir noen tips til utgiftsposter du må regne med som hyttebygger:

  • Kjøp av tomt. (Er tomta byggeklar eller må det tilrettelegges ytterligere infrastruktur for å kunne bygge hytten?)
  • Entreprisekostnader (Her er det litt ulik praksis fra forhandler til forhandler. Noen oppgir en sum som gjelder alt fra graving på tomten til nøkkelen står i døren, mens andre oppgir disse kostnadene hver for seg.)
  • Offentlige utgifter.
  • Inventar til hytten. (møbler, senger osv. Kjøkken og bad er som regel med i entreprisekostnadene)
  • Driftsutgifter. (Hva er det faste kostnadene når den er ferdig)

Hva koster det å bygge hytte?

Så var det denne prisen, da. Hva koster det egentlig å bygge en hytte?

Ifølge eiendomnorge.no kostet den typiske typiske fritidsboligen i Norge 2.680.012 kroner i 2021. For Eirik og Seimen AS ligger normalen enda ett hakk over dette.

- Det er vanskelig å si noe veldig håndfast om dette med pris, men de fleste hytter vi bygger ligger mellom 3 og 6 millioner, sier Eirik. Hans inntrykk er at de aller fleste som bygger hytte i dag ønsker kvalitet i alt fra både materiale til kjøkkenet de velger.

- Normalt sett ser vi at kvadratmeterprisen ligger mellom 25.000-30.000 kroner, men det er mye man kan gjøre for å gjøre det både rimeligere og dyrere, mener Eirik.

Om du også drømmer om å realisere hyttedrømmen bør du sjekke ut VestlandsHus sine 6 nye, moderne hyttemodeller!

Tekst og Foto: VestlandsHus

IKEA er en av de største leverandørene av møbler og innredningsløsninger i verden. Deres brede utvalg av produkter gir kundene muligheten til å skape en stilfull og praktisk innredning til hjemmet sitt. Et av deres mest populære produkter er PLATSA garderobeskap, som nå kommer med den moderne KALBÅDEN skuffefronten.

IKEA har en stor kolleksjon av møbler for alle dine behov, og JÄTTEBO modulsofa er en av de nyeste sofa valgene. Med en enkel form med rene linjer, er denne sofaen både elegant og praktisk. Sofaens modulære design lar deg kombinere modulene etter eget ønske og tilpasse sofaen til ditt hjem. Med flere sete- og sjeselongmoduler, armlener og...

Årets påske ser ut til å bli fargerik, og med tulipaner, liljer og stemor i sesong er blomstene ingen unntak. Plantasjen deler sine tips til hvordan du kan pynte med disse i påsken.

Å tenke utenfor boksen har blitt en stadig mer populær trend i interiørdesign, spesielt når det kommer til kjøkken. Bort med de tradisjonelle hjørneskapene og inn med de buede skapene! Dette gir et moderne og elegant uttrykk som tiltrekker seg stadig flere hjemmeinnredere.

Når du skal velge spisestoler til hjemmet ditt, er det viktig å vurdere flere faktorer, inkludert stil, størrelse, materiale og komfort. Å finne den rette stolen kan virkelig sette tonen for spiseplassen din og skape en vakker atmosfære for måltidene dine. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på spisestoler i ulike stiler og gi deg noen...