"En gyllen, rosa tone. Dette er en kvikkere utgave av 10580 Soft Skin, men den kan også beskrives som lysere enn 2024 Senses og gråligere enn 2782 Deco Pink. Denne rosatonen er veldig fin til hvitt."
Få inspirasjon til husmalingen: En guide til fargevalg for fasaden
Når våren nærmer seg, er det på tide å gi huset utvendig oppfriskning. Ikke bare trenger huset en årlig utvendig vask, men også en ny maling på jevne mellomrom. Mange velger å gå for den samme fargen igjen, både fordi det er enkelt og trygt, men det kan også være fristende å prøve noe nytt. Fargen kan gi huset et helt nytt uttrykk. Men hvordan velger vi den riktige fargen når det er så mange å velge mellom?
Tekst og foto: IFI.no
Husk at et hus består av flere farger enn bare hovedfargen på veggene. Det er også viktig å ta hensyn til vindskier, vinduer, dører, takstein og grunnmur og se alle fargene i sammenheng.
En god tommelfingerregel er å ta utgangspunkt i husstil, størrelse, omgivelser og plassering.
Stil
Hva slags hus har du? Det spørsmålet er det viktig å stille seg før et valg om farge skal tas. Hvorvidt du har et funkishus, historisk, moderne eller et koselig lite trehus, har betydning for hvor vellykket resultatet blir.
Et historisk hus kler ofte best farger fra den epoken de er fra. Gå en tur i nabolaget og se på andre hus fra samme periode, eller søk på nettet.
Er det spesifikke detaljer som skal fremheves? Da er det fint å velge en kontrastfarge. Jo større kontrast, jo bedre synes detaljene. Ønsker du ikke å fremheve noe, eller er det noe du synes er mindre pent, velg ton-i-ton eller samme farge som huset ellers.
Nabostrøk
Å se på nabolaget kan gi en pekepinn om hva som vil være et godt valg. Alle husene trenger ikke å ha lik farge, men det er ofte penest å fokusere på helheten. Særlig er det viktig i tettbebygd strøk
Det kan også være greit å tenke på at lyse farger forstørrer, mens mørke forminsker. Har du et stort hus, er det ikke alltid penest om det ser enda større ut. Det blir fort for ruvende. Prøv å tenk at nabolaget skal være på lag og at totalen skal gå fint sammen.
Natur
Hvor i terrenget boligen ligger og hva som omkranser huset, har noe å si for hvordan fargen oppfattes. Lyset og fargene på naturen rundt påvirker husfargen. Huset skal helst ikke stikke seg for mye ut i naturen, la den heller gå litt i ett med den. Er huset rett ved en skog, mye vegetasjon eller på fjellet, kan for eksempel mørke farger være mest heldig. Har du hus midt i byen og rett ved trafikkert vei, kan et hvitt hus raskt bli svart av eksos og svevestøv, noe som i lengden blir upraktisk.
Lyset i Norge endrer seg gjennom årstidene og huset skal kle både vintermørke og sommerlys. Det nordiske vinterlyset er veldig blått. Det gjør at fasaden ser blåere ut på vinteren enn om sommeren.
Generelt oppfattes en farge utendørs mer intens, fargesterk og lys enn den ser ut på fargeprøven. Velg derfor en farge som er litt mørkere og ser mer skitten ut enn hva du egentlig tror.
Også May Britt Gjøen, markeds- og designsjef i Gjøco, mener det er mange hensyn å ta når huset skal males utvendig.
-Valg av farge og maling påvirkes av hustype, omgivelsene rundt, trender og av nasjonale og lokale tradisjoner. Fargene er et virkemiddel som kan få huset til å stikke seg frem, eller gli mer harmonisk inn i omgivelsene. En fargeprøve vil oppleves lysere og mer fargesterk når den blir malt på en større flate utendørs. Et tips er å velge en farge med mer sorthet og mindre fargestyrke enn den du ønsker. Mal prøveoppstrøk på veggen, og studer fargene til ulike tider på døgnet. I Norge forandrer lyset seg med årstidene og dette påvirker husfargen.
-Husets beliggenhet spiller en viktig rolle. Hus ved skog er mer utsatt for begroing, mens hus ved veien er mer utsatt for trafikkstøv og forurensning. Her vil det lønne seg å velge en mørk kulør som ikke fremhever dette. Selv om huset ditt er din signatur utad, er det viktig å huske at det skal passe inn i omgivelsene.
Farger
Fargene i produsentenes fargekart kan gjerne virke litt skitne og kjedelige. Dette er helt tilsiktet, fordi økt sorthet og lavere kulørthet, altså mindre farge, er nødvendige virkemidler for å få farger som fungerer godt på fasader. Et helt hus er en stor flate, så det at fargene gjøres mer «skitne» kompenserer for at de er brukt på et såpass stort element i tidvis kraftig lys.
Ann-Charlotte Linde, nordisk fargesjef hos Nordsjö, har fargesatt tusenvis av hus gjennom årene.
-Å velge farger til fasader kan være utfordrende, det finnes et tusentalls farger å velge i. Det handler like mye om å skape harmoni med omgivelsene, som å lokke frem det unike med akkurat ditt hus. Ved hjelp av maling og farger, kan du påvirke om huset ditt oppleves klassisk og stilrent, eller mer sjarmerende og tiltalende.
-Det er viktig at man planlegger og tenker gjennom sine fargeidéer og prøver disse i praksis.
-Jeg går alltid ut fra husets arkitektur, tilstøtende bygninger og hvor huset ligger. Ofte er også en del farget gitt og må tas hensyn til, alt fra fargen på taket til vinduer som ikke skal males om og takstein. Helheten er viktig, både for huseieren og naboene.
Hvitfarger toppet statistikken hos Nordsjö i 2022, med sort/mørke nyanser på annenplass, men før du velger det samme som «alle» andre, kan det være lurt å velge en farge du virkelig liker og som du vil sette pris på å se hver dag i flere år fremover.
- Hvitt
Vi har lange tradisjoner for hvite hus i Norge. Husk at hvitt forsterker og avslører. Har du et stort hus, blir det fort for ruvende hvis det males hvitt. Og eksos, luftforurensing og annet gjør fasaden fort skitten, som synes bedre på hvite vegger enn andre farger.
- Rødt
En klassisk og gammel traver i Norge som kler de fleste hus og som mange har et nært forhold til. Den er hyggelig og innbydende. Er rødfargen litt dyp og ikke for sterk, kler den både omgivelsene og naturen. Gå gjerne for en rødtone med litt gult i. Unngå rødtoner som trekker mot blått.
- Gult
Vil du male huset ditt gult, kan det være lurt å teste fargen på en del av huset først. En gulfarge kan gi store variasjoner og bli mye skarpere i virkeligheten enn på den lille fargeprøven. Lys og omgivelser påvirker også mye.
Ser du et hus med en gulfarge du liker, kan du kanskje spørre eieren om fargekoden?
- Grått
Mange hus i Norge har de seneste årene blitt grå, og en grunn til at så mange velger denne fargen kan være at det har blitt så «vanlig» eller at det føles nøytralt. Skitt synes heller ikke så godt på grå vegger. Vær obs på at gråfarger kan være ulv i fåreklær, for den fargen du tror er helt nøytral, kan vise seg å gi deg et hus med rosa-, blå- eller lillaskjær.
Å velge grått kan derfor være en risikosport, men ønsker du det allikevel, pass på at kuløren trekkes mot gult og har en grad av sorthet i seg.
- Grønt
Grønt er skjønt og det er kanskje lett å tenke at grønt passer godt inn i naturen, men fargene i naturen har ofte et bredere spekter og har mer gult i seg enn man først tror. Grønne fasader kan derfor se altfor skarpe ut sammenliknet med omgivelsene.
- Beige
Beige er vanskelig å definere. Den er kulørsvak, og kan skifte uttrykk ut fra lys, årstid og vær, men den kan også oppfattes myk. Ved bruk av hvitt som kontrast, blir det ofte en fin overgang.
- Blått
Hus i Norge males sjeldent blå. Blåfarger blir ofte enda blåere når de kommer på husvegger ute. Hus eldre enn 1950 bør ikke males blå, da fargen knapt eksisterte før det. Kraftig blått er sjeldent vellykket på en fasade. Gå i så fall for en dus variant, eller en med mye sort i, som ikke stikker seg for mye ut.
- Sort
Antallet mørkebrune og sorte hus har nærmest eksplodert de siste årene. Det er en farge som kler vegetasjon, fjell og natur godt. I tillegg til at vi er vant til å se svartbeisede hytter med hvite vinduskarmer på hytter i fjellet, er de nå å se på mange hus i tettbygde strøk også. De passer ofte inn uten å stikke seg for mye ut. Det du skal tenke på er at så mørke hus blir varmere både innvendig og utvendig når det er varmt ute, og om dét er noe som passer ditt hus. Mørke fasader blir generelt veldig varme og det sliter dessuten på treverket. Ved høy temperatur drives fukten ut, kledningsbordene kan bli veldig tørre, sprekke opp og vri seg. Det er derfor viktig å velge en maling som er fleksibel og sterk nok til å tåle det.
Og så slutt, hva er viktig å tenke på før huset males:
- La huset tørke godt før du maler. Fukt og maling er ingen god kombinasjon. Fukt og temperatur bør være stabilt gjennom hele døgnet, også etter at jobben er gjort. Treverket må være tilstrekkelig tørt.
- I følge malemester Roger Fridheim hos Flügger er ideelt malevær 20 grader og overskyet. Det bør ikke være høy fukt om natten, da det kan føre til duggskjolder.
- Bruk godt utstyr. Det sparer du penger på i lengden og resultatet blir bedre.
- Har du kjøpt deg et hus med fabrikkgrunnet kledning eller ubehandlede områder, bør du gjøre en form for behandling så raskt som mulig. Treverk skal ikke stå ubehandlet eller med kun grunning lenge. Henvend deg til en butikk og få god veiledning, slik at du velger produkter som tåler lavere temperaturer.
- Det er alltid viktig å ta hensyn til produsentenes anvisninger for påføring og vedlikehold. Da får du maksimal holdbarhet, lengst mulige vedlikeholdsintervaller, og produsentens eventuelle garantier gjelder kun om anvisningene er fulgt.
"En lysere, dempet gul tone. Sofistikert og frisk inn blant grå, hvite og sorte detaljer. Også fin til varme gultoner som 254 Magnolia, 1171 Lys Provence, samt gulgrønne farger som 10248 Olivenlund."
"En lun og lys grålig tone, - perfekt for den som ønsker seg en varm helt lys farge på veggen. Den rødlige undertonen skaper varmen, mens det grålige preget gjør den dempet i uttrykket." NCS fargekode for Frostrøyk 1376 fra Jotun er 1002-Y24R.
"En mørk, gyllen grønntone. Fargen er dyp grønn, perfekt balansert i den forstand at de verken er for blå og kjølig eller for gyllen og gul. 7613 Northern Mystic fungerer til 7236 Chi, 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001 Egghvit, 1453 Bomull" NCS fargekode for Northern Mystic 7613 fra Jotun er 6508-G39Y.
"En klar, sterk blåtone. Fargen kan enkelt beskrives som knallblå, og mange vil nok tenke på blåtoner som omtales som kobolt-blå når de ser denne. Uttrykket blir kraftfullt, det er ingen tvil om at denne blåtonen vil utpeke seg. Dette er fargen for de modige! Til sammenligning er den altså noe HELT annet enn kjente blåfarger som 4477 Deco Blue...
En grønnaktig blå tone "Også dette er frisk blåtone som er klar og ren. Fin som en ton-i-ton blåfarge til den tøffe 5159 Retroblå over."