Bygge funkishus

07.09.2019

Har du noen gang tenkt på at du har hatt lyst å bygge et funkishus? Men hvor dyrt er det egentlig? (Man må regne med mellom 20.000-25.000 per m2 hus + tomt når du skal bygge nytt ferdighus, også burde du i tillegg ha en god buffer på uforutsette utgifter samt oppgraderinger.) Er de virkelig som noen firkantede kasser alle sammen? Hva med taket? Det må vel være skrått...

I denne artikkelen vil jeg ta for meg steg for steg - en liten guide til deg som enten er i tenkeboksen om å bygge et funkishus, eller kanskje allerede er i gang. Jeg er nok ingen ekspert, men som nylig huseier har jeg fått bygget opp litt kunnskap underveis. 

Jeg regner med du har en tomt. Den er utgangspunktet ditt for hvilket hus du kan bygge på. Er det skråtomt - må huset være tilpasset nettopp det. I vårt tilfelle var tomten egentlig skrå, men vi planerte den og brukte uante mengder med sprengstoff for å jevne fjell. 

Vi fant vel egentlig først husmodellen vi ønsket, og deretter leverandør. Vi hadde en visjon av hvilket type hus vi ønsket, Og var innforstått med at det kom til å bli en del endringer hvis vi skulle få det slik som vi ønsket. Å leie arkitekt å tegne huset selv, streifet nok tankene, men ettersom vi fant en husmodell vi likte godt, og som vi kunne endre på nesten alt slik vi ville, ble det mest tidsbesparende å velge det. Vi ønsket egentlig ikke det typiske "funkishuset" som ser ut som en firkant. Vi ønsket en blanding av det tradisjonelle, men samtidig moderne. Vi ville også ha mye lys. Dette følte jeg at vi klarte å finne/utforme. Taket måtte riktignok være helt flatt på dette type hus, men det gjorde ingenting ettersom det hadde flere vinkler og utstikk, som gjorde det litt mer levende. Taket har likevel en liten helling for vannsamling, men snøen må vi nok måke vekk oppe der om det legger seg for mye.



Byggherre og husleverandør

Byggherre virket til å være imøtekommende og trygg. Jeg husker jeg var livredd for å velge husleverandør ettersom jeg hadde hørt flere skrekkhistorier om folk som har bygget, og vært svært uheldig på ulike punkt. Vi søkte opp firmaet og forhørte oss litt før vi valgte å gå for firmaet som satt på drømmehuset vårt. Selve huslelerandøren var en stor og anerkjent leverandør, men byggherre med sitt eget under firma, fant vi lite på. Det var et relativt nytt firma. Men vi valgte å ta sjansen. Det skulle vise seg å bli et mye mer turbulent valg enn vi visste..

Å her kommer alvorspraten inn. IKKE gå for en byggherre som du ikke vet noe om. Som du ikke har sett referanser til eller som du ikke kan søke opp å finne info om. Det er rett og slett en for stor sjanse å ta. Det finnes mange luringer der ute, å vi var svært uheldige og kom borti den største av dem alle. Jeg unner ikke min verste fiende å gå gjennom det vi har gått gjennom. For det har virkelig vært tøft. Vi har blitt tråkket på, og blitt behandlet respektløst, og vi har blitt lurt for veldig mye penger. Vår naivitet og godhet har nok blitt misbrukt.


Jeg vil ikke gå inn i detaljer her, og kan heller ikke nevne navn på hverken byggherre eller husleverandør, men jeg synes det er så viktig å advare andre mot å gjøre samme feil som oss. Å bygge et hus er en stor og lang prosess, og det innebærer naturlig nok store pengesummer. Det er viktig å tenke nøye gjennom de valg man tar, lese ALT med liten skrift, få ALT skriftlig, lese mellom linjene, og enda litt mer mellom linjene, og ikke minst følge med i timen - på alt! Vi prøvde jo så godt vi kunne, men vi var nok alt for godtroende og gjorde flere muntlige avtaler, som ble brukt imot oss i ettertid da vi ikke hadde det spesifikt på papiret. Det nytter ikke å være "kompis" med byggherre å stole på et fast håndtrykk, samme hvor hyggelig han virker å være. Det fikk vi bittert erfare.

Uansett - vi må spole litt tilbake til prosessen.

Nøkkelferdig hus

Vi valgte å kjøpe et "nøkkelferdig" hus. Det vil si at du gjør minimalt selv. Praktisk for tidsklemma altså. Litt praktisk info om nøkkelferdig hus: 

Kjøper du ferdighus har utbygger ansvaret for at alt gjøres som avtalt. Nøkkelferdig kan i mange tilfeller være noe dyrere, men det betyr også at du som kjøper står uten risiko. Henter du inn underleverandører selv til forskjellige oppgaver i byggingen er du selv ansvarlig for at alt går fint. Skjer noe uventet kan det fort bli dyrt.



Nøkkelferdige boliger forbindes ofte med prosjekterte boliger, hvor utbygger stiller med tomt, tegninger og beregninger, men du kan velge nøkkelferdig selv om du bygger bolig på egen tomt. Vi valgte altså å finne en tomt først, for så å velge husleverandøren.

Vær sikker på at du har lest nøye gjennom hva som gjelder for din nøkkelferdige bolig. Her kan byggherre/leverandør til en viss grad velge selv hva som innebæres i deres nøkkelferdige bolig.

Pris nøkkelferdig funkishus

Man må regne med mellom 20.000-25.000 per m2 hus + tomt når du skal bygge nytt ferdighus, også burde du i tillegg ha en god buffer på uforutsette utgifter samt oppgraderinger.

Vi valgte å utvide huset, samt endre på tegningene inne. Alle endringer du ønsker, og som en arkitekt bruker tid på å tegne om, koster penger. Så her gjelder det å være klar på hva du ønsker, å unngå fremtidige endringer underveis.



Våre valg til funkishuset

Det er utrolig mange valg som skal taes i en byggeprosess, å selv om vi valgte nøkkelferdig bolig, endret vi på absolutt alle valg som kan endres på i huset. Vi oppgraderte veldig mye iht det som lå "standard" i boligen. Huset kan vel strengt talt ikke kalles hverken en reel husmodell eller nøkkelferdig lenger, da det er totalforandret fra hvordan det egentlig skulle være, og fordi vi underveis valgte å gjøre en del selv også.


Vannbåren varmekilde 

Vi la vannbåren varme selv i hele huset. Dette var noe vi visste at vi ønsket helt fra starten av. Vannbåren varme i hele huset er da inkl. i m2 prisen. Det i seg selv koster mellom 120.000 og nærmere 200.000 kr. Det avhenger av egeninnsats. Vi la vannrørene i 1.etg hvor vi festet de i armeringen før støp, samt oppe i 2.etg i sponplategulvet. Sponplategulvet hadde ferdig utfresede spor, og prismessig er det bortimot det samme som "vanlig" sponplategulv. Vi måtte frese vendesporene selv, men det tok 4-5 timer med riktig utstyr. Når det gjelder varmekilde så valgte vi en dobbelmantlet varmtvannsbereder som har en tank for bruksvann og en tank for gulvvarme. Tanken er forberedt for en varmepumpe senere som varmekilde. Det er først da man starter den virkelige strøm besparelsen. Jeg må si at det er virkelig en drøm med varme under føttene, og det er fint for barna som leker på gulvet. Til og med kattene elsker det. Dette er en investering som du ikke kommer til å angre på om du bygger nytt. På badene har vi riktignok vamekabler da vi ønsker at det skal være ekstra varmt på flisene.


Vedlikeholdsfrie vinduer

Vi valgte selvrensende, 3 lags vindu. Huset vårt ligger mot havet, og det er værhardt her, så det var ikke så mye å lure på når vi fikk valget mellom med eller uten. Det ligger også en liten soldemping i de, men her trengs det uansett god soldemping i form av screens o.l i tilegg. Store glass slipper inn MYE lys og varme. Alle vinduer og utvendig skyvdør er også vedlikeholdsfrie i.o.m de er alukledde. Vi valgte her en vindusprodusent som jeg varmt vil anbefale. Nordvestvinduet. God service og svært god kvalitet på vinduene.  


Litt praktisk om vinduene vi valgte fra produsent.

Velger du alu/tre vinduer er alt gjennomført, fra første til siste detalj. Distanse for god lufting i aluminium istedet for plast. Rustfrie skruer i alle klips. Ingen glasslister som kan falle av eller gi råteskader ved innfesting. Dette er fremtidens vindu - etter vår mening det beste miljøvalget du kan gjøre. Solid pulverlakkert aluminium utvendig - malt, transparent farget eller lakkert tre innvendig. 

Selvfølgelig gir alu/tre best uttelling på vedlikeholdskostnader i værharde strøk. Produktene er konstruert for å tåle «storm ved Stad» år ut og år inn. Men det er fremfor alt også et meget pent og smekkert system som passer inn i alle bygg: Denne typen har vært i bruk i skoler, sykehjem, kontorbygg og industribygg i mange år. Det blir mer og mer vanlig med vedlikeholdsfrie vinduer i boliger. Alu/tre-vinduer gir stor fleksibilitet og sparer tid og penger på vedlikehold.


Belysning

Vi har tidsstyrte utelys rundt huset. De styrer seg selv etter årstiden. Vi har fått elektriker til å legge en ledlyslist på fremparten av et utstikk på huset. Dette gir et kjempe kjempe fint lys! På resten av huset har vi lamper som lyser opp/ned og gir en stilig effekt og også en grei belysning. Inni huset har vi rikelig med dimbare spotter. Det er en fin lyskilde, og plasserer man spottene riktig, gir de et flott lys i rommet. Vi har også noen lamper såklart.


Rør i veggene

Et godt tips er å legge ekstra trekkerør i veggene til tv kabler, høytalere osv. Vi for vår del er veldig fornøyde med Sonos, og vi la trekkerør på badene, kjøkkenet og tv-stua til det - Trekkerør til stikk-kontakt. Du trenger jo bare strøm, og man får kjøpt 5m sonos ledninger på elkjøp eller andre utsalg hvor de selger sonos. Det er veldig greit å ha muligheten til å høre på musikk/radio i de rommene du oppholder deg i mest. Kabler og ledninger til TV og div ligger sjult i veggen, å de slipper å ligge fremme bak eller rundt en tv benk.


Sentralstøvsuger med feieluker

Vi har to støvugerfeieluker i huset. En i gangen for grus og skitt som kan draes inn, og en på kjøkkenet. Vi angrer ikke et sekund på dette valget. Det er veldig fort gjort å kvitte seg med matsmuler på gulvet eller sand/grus i gangen. Jeg anbefaler forresten flis på gangen om du har varme i gulvet. Det er så lettstelt og praktisk i en gang, samt at det er utrolig pent (synes vi)

Listverk

Vi ønsket egentlig å gå for listefritt i hele huset, men den prisen vi fikk fra byggherre på det var helt hinnsides. Vi fant derfor en annen løsning som funket greit for oss. For å unngå at listverk synes godt i huset eller gir stor kontrast fra veggfarge til listverkfarge, malte vi derfor alt av karmlister/gulvlister/taklister i samme farge som veggfargene. Det er et godt tips om du ønsker å gå for en billigere løsning enn listefritt og gips på vegger og tak. Her har vi altså takess i taket og walls 2 paint på vegger, men listverket er lite synlig i.o.m at de er malt. Vi har flere ulike farger i huset, og såklart er det en del jobb å male så mye listverk i så mange farger, men det var ihvertfall en god del billigere for oss enn listefritt.

For meg er detaljer viktig, og en ting man ofte ikke tenker over er jo nettopp listverk og f.eks stikkontakter. Vi valgte det tynneste listverket uten profiler/utfresninger på, og stikkontakter med flatt utseende (elkopluss). Vi har sorte stikkontakter hvor vi var mørke vegger, og hvite der vi har hvite vegger. Det gir et renere utrykk. Innerørene våre har også sorte håndtak.

Litt tillegginfo når du bygger nytt hus

Når du bygger nytt hus, er det som sagt mange valg du må ta. Et av de var en anbefaling som gikk igjen til oss fra mange bekjente, å det var vaskerom med utgangsdør.

Vårt hovedbad ligger i første etg - Det har en skyvedør inn til vaskerommet som har en dør til baksiden av huset. Utenfor der kommer vi til å ha et klesstativ, å vi vil etterhvert bygge et lite tak også. Det er veldig praktisk om du har barn å ha en ekstra dør inn til et vaskerom. Der kan alt skittent og vått yttertøy bare taes av inne der. Her på vaskerommet har vi også maten til kattene, og skal sette inn en katteluke etterhvert.

En annen ting vi var obs på å få gjennomført på dette huset, var å få soverom vendt mot baksiden av huset. De var egentlig ikke det på de orginale tegningene. Et gjentagende problem i vårt gamle hus, var nemlig den intense heten og det sterke sollyset inne på soverommene på sommeren. Nå sover vi mørkt og svalt, vendt mot fjellet på baksiden.


Alt i alt er vi veldig fornøyde med huset nå, når det endelig er ferdig, Men prossesen har nok hatt litt av hvert å by på. Likevel angrer vi ikke på at vi valgte nettopp funkishus. Det vokser mer og mer på oss, og inne har vi prøvd å gjøre det lunt og koselig (vi har heldigvis peis) til tross for det moderne utseende og den store akustikken. Vi elsker utsikten vinduene gir oss, og lyset de slipper inn. Verandaen har glassrekkverk så vi kan nyte utsikten fra havet derfra også. Jeg tror fremtiden til husbransjen ligger i funkis. Jeg ser flere og flere velger denne husmodellen. Folk vil jo bo praktisk og moderne, og folk vil ha naturen inn i stua. Hvem vet? Kanskje om 50 år har de tradisjonelle husene blitt i mindretall? Ikke vet jeg. Jeg vet ihvertfall at denne husmodellen passer oss bedre enn den vi hadde før, og til tross for at vi var uheldig med vår bygherre, så kom vi endelig i mål - med noen flere rynker i fjeset, noen lapper (;les mange) fattigere, og bare noen meter bort fra vårt tidligere hus. Ja, for vi bygde på nærmeste nabotomt, så vi trenger aldri å savne eller glemme vårt første hus. Det lever i beste velgående og blir stelt godt med av deres nye huseiere

Tekst og bilde: Tonje Bjerknes

Les Tonjes hjemme reportasje her: https://www.interiorbutikker.no/l/drommen-om-et-funkishus/

Instagram myfunkishome. se hele huset her, flott interiør.