Årets inneplantetrender for 2023 fra Plantasjen: fargerike retroplanter og fokus på bærekraft og velvære.

27.02.2023

Med våren som nærmer seg, kommer også nye trender innenfor planteverdenen. Utvalget av planter er stort, med forskjellige former, farger og varianter. Plantasjen presenterer nå årets trender for inneplanter.

©Plantasjen
©Plantasjen

Hjemmekontor-perioden har ført til økt interesse for planter blant mange av oss. Selv om vi nå er tilbake på arbeidsplassen eller studiestedet, er trenden for inneplanter stadig tilstede. Årets trendbilde kjennetegnes av fargerike, retro og lettstelte planter, samt et økende fokus på bærekraft og plantenes bidrag til velvære i hverdagen.

Det enkle er ofte det beste, i følge nordmenn

Enkle inneplanter er populære blant nordmenn, ifølge Plantasjens markedssjef. Nesten 6 av 10 nordmenn er interessert i lettstelte planter som bonsaifiken, kaktus, draketre og smaragdpalme. Disse plantene tåler å tørke ut mellom hver vanning, noe som passer travle personer eller de som reiser mye.

- Interessen for det enkle er vedvarende, og vi forstår godt hvorfor. De fleste lettstelte planter har til felles er at de tåler å tørke skikkelig ut mellom hver vanning. Dermed passer trenden godt til de som lever i en travel hverdag, eller som reiser mye, og som nødvendigvis ikke har mye tid til vanning og stell, forteller Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

©Plantasjen
©Plantasjen

Et fargesprakende og nostalgisk pek bakover i tid

Blant trender hentes det ofte inspirasjon fra tidligere tidsepoker, noe som også er gjelder for plantetrendene. I takt med at lettstelte planter øker i popularitet, gjør retro planter som gullranke og fikus comeback i norske hjem.

- I 2023 gjør retro planter det stort, og fargeglade og blomstrende planter utfordrer den langvarige grønne trenden. Retro planter er gøy fordi de ofte bringer nostalgien frem, og hvem ønsker vel ikke å omringe seg blant planter som sprer glede og gir assosiasjoner til fine minner, spør Næss.

Når vi snakker om den retro trenden er veien kort til blomstrende og fargerike planer, og grønne planter ser nå ut til å få sterk konkurranse fra de blomstrende, hvor interessen har vært økende de siste tre årene.

Kaja Krokan Aasen, gartner og assisterende butikksjef i Plantasjen, forteller at 80-tallet har fått sin revansje i 2023:

- Flere av plantene som er trendy nå var populære på 80-tallet, som fikus, gullranke og smaragdpalme. Mange av de gamle klassikerne er planter som tåler mye og som trives i vårt inneklima.

©Plantasjen
©Plantasjen

Plantenes superkraft

Plantasjens rapport viser at nordmenn blir stadig mer stresset, men forskning viser at å omringe seg med grønt gir en beroligende effekt. Over tre av fem nordmenn mener inneplanter bidrar til en rolig og harmonisk atmosfære, og man kan benytte plantenes positive effekt for å gi seg selv mer velvære og ro i hverdagen.

- Å ha planter rundt seg i hverdagen gir en beroligende og meditativ effekt. Med pandemi og et litt mer ustabilt verdensbilde nå enn tidligere, kan man benytte plantenes positive superkraft og effekt på oss for å gi oss selv litt mer velvære og ro i hverdagen, forteller Næss.

©Plantasjen
©Plantasjen

Innemiljø i fokus

Engasjementet for planter som gir et bedre innemiljø er blant nordmenn stort. 45 prosent oppgir at de er interessert i planter som bidrar til et forbedret innemiljø. Etter pandemien har vi fått en større forståelse, og et større fokus på helse og luftkvalitet - som kan være med på å forklare interessen. Og foreldre med barn hjemme er de som er mest opptatt av planter som er bra for inneklima, hvor hele en av to oppgir at de er interessert.

Samtidig spiller bærekraftsfokuset med planter og dyrking inn, som stadig blir mer overførbart til inneplanter. Fokuset gjør seg tydelig ved at nordmenn nå i større grad er bevisst på å ta vare på de plantene man har, og få de til å leve lengst mulig. Syv av ti som engasjerer seg for bærekraftspørsmål oppgir nemlig at de er interessert i inneplanter som bidrar til et bedre inneklima.

©Plantasjen
©Plantasjen

Tips fra Plantasjen

Her er noen tips om emner du kan utforske på Plantasjen: lettstelte inneplanter, retro inneplanter, valg av planter som forbedrer innemiljøet og teknikker for å ta stiklinger av potteplanter.

"Dyp, mystisk grønntone. Fresh kontrast til den krittende hvite Chi for de som liker litt nye impulser. Vær vågal, prøv den sammen med 5180 Oslo? Eller koralltoner for å skape en litt uventet spenning mellom fargene. Fusion vil også fungere til en rekke grå og beige toner."

"Green Harmony er den perfekte naturlige grønntonen for deg som liker innslag av natur, varme tresorter og lune toner. Lekker til lune grå, beige. og greige farger."

I jakten på å skape et harmonisk og innbydende hjem, er belysning en av nøkkelkomponentene. Det er ikke bare funksjonelt, men det bidrar også til atmosfæren og stemningen i rommet. En pendellampe er et flott valg for å skape et fokuspunkt og gi rommet karakter. Og når det kommer til materialvalg, er tre et klassisk valg som bringer inn en...

I en tid der bærekraft og fornybar energi blir stadig viktigere, har solceller på taket blitt en betydelig aktør for å redusere vår avhengighet av fossile brensler og minske utslippene av klimagasser. Ved å omdanne solenergi til elektrisitet tilbyr solcellepaneler en rekke fordeler både for miljøet og for privatøkonomien. I denne artikkelen skal vi...

"En lys ferskentone. Fargen er dempet og grålig. Til sammenligning er den lysere, mindre rosa, samt mer gyllen enn 10580 Soft Skin som mange kjenner godt. Den er fin til dempede hvite toner som 1622 Refleksjon, men den vil også fungere til de mer gylne hvite pga sin gule undertone. Soft Touch fungerer til 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001...

Når det gjelder å skape et kjøkken som sømløst blander stil, funksjonalitet og bærekraft, skiller IKEA seg ut som et førstevalg for mange hjemmeinnredere. NICKEBO- og VOXTORP-skapene, sammen med den elegante KARLBY-benkeplaten, eksemplifiserer den perfekte foreningen av moderne estetikk og gjennomtenkt design. I denne artikkelen utforsker vi...