Årets inneplantetrender for 2023 fra Plantasjen: fargerike retroplanter og fokus på bærekraft og velvære.

27.02.2023

Med våren som nærmer seg, kommer også nye trender innenfor planteverdenen. Utvalget av planter er stort, med forskjellige former, farger og varianter. Plantasjen presenterer nå årets trender for inneplanter.

©Plantasjen
©Plantasjen

Hjemmekontor-perioden har ført til økt interesse for planter blant mange av oss. Selv om vi nå er tilbake på arbeidsplassen eller studiestedet, er trenden for inneplanter stadig tilstede. Årets trendbilde kjennetegnes av fargerike, retro og lettstelte planter, samt et økende fokus på bærekraft og plantenes bidrag til velvære i hverdagen.

Det enkle er ofte det beste, i følge nordmenn

Enkle inneplanter er populære blant nordmenn, ifølge Plantasjens markedssjef. Nesten 6 av 10 nordmenn er interessert i lettstelte planter som bonsaifiken, kaktus, draketre og smaragdpalme. Disse plantene tåler å tørke ut mellom hver vanning, noe som passer travle personer eller de som reiser mye.

- Interessen for det enkle er vedvarende, og vi forstår godt hvorfor. De fleste lettstelte planter har til felles er at de tåler å tørke skikkelig ut mellom hver vanning. Dermed passer trenden godt til de som lever i en travel hverdag, eller som reiser mye, og som nødvendigvis ikke har mye tid til vanning og stell, forteller Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

©Plantasjen
©Plantasjen

Et fargesprakende og nostalgisk pek bakover i tid

Blant trender hentes det ofte inspirasjon fra tidligere tidsepoker, noe som også er gjelder for plantetrendene. I takt med at lettstelte planter øker i popularitet, gjør retro planter som gullranke og fikus comeback i norske hjem.

- I 2023 gjør retro planter det stort, og fargeglade og blomstrende planter utfordrer den langvarige grønne trenden. Retro planter er gøy fordi de ofte bringer nostalgien frem, og hvem ønsker vel ikke å omringe seg blant planter som sprer glede og gir assosiasjoner til fine minner, spør Næss.

Når vi snakker om den retro trenden er veien kort til blomstrende og fargerike planer, og grønne planter ser nå ut til å få sterk konkurranse fra de blomstrende, hvor interessen har vært økende de siste tre årene.

Kaja Krokan Aasen, gartner og assisterende butikksjef i Plantasjen, forteller at 80-tallet har fått sin revansje i 2023:

- Flere av plantene som er trendy nå var populære på 80-tallet, som fikus, gullranke og smaragdpalme. Mange av de gamle klassikerne er planter som tåler mye og som trives i vårt inneklima.

©Plantasjen
©Plantasjen

Plantenes superkraft

Plantasjens rapport viser at nordmenn blir stadig mer stresset, men forskning viser at å omringe seg med grønt gir en beroligende effekt. Over tre av fem nordmenn mener inneplanter bidrar til en rolig og harmonisk atmosfære, og man kan benytte plantenes positive effekt for å gi seg selv mer velvære og ro i hverdagen.

- Å ha planter rundt seg i hverdagen gir en beroligende og meditativ effekt. Med pandemi og et litt mer ustabilt verdensbilde nå enn tidligere, kan man benytte plantenes positive superkraft og effekt på oss for å gi oss selv litt mer velvære og ro i hverdagen, forteller Næss.

©Plantasjen
©Plantasjen

Innemiljø i fokus

Engasjementet for planter som gir et bedre innemiljø er blant nordmenn stort. 45 prosent oppgir at de er interessert i planter som bidrar til et forbedret innemiljø. Etter pandemien har vi fått en større forståelse, og et større fokus på helse og luftkvalitet - som kan være med på å forklare interessen. Og foreldre med barn hjemme er de som er mest opptatt av planter som er bra for inneklima, hvor hele en av to oppgir at de er interessert.

Samtidig spiller bærekraftsfokuset med planter og dyrking inn, som stadig blir mer overførbart til inneplanter. Fokuset gjør seg tydelig ved at nordmenn nå i større grad er bevisst på å ta vare på de plantene man har, og få de til å leve lengst mulig. Syv av ti som engasjerer seg for bærekraftspørsmål oppgir nemlig at de er interessert i inneplanter som bidrar til et bedre inneklima.

©Plantasjen
©Plantasjen

Tips fra Plantasjen

Her er noen tips om emner du kan utforske på Plantasjen: lettstelte inneplanter, retro inneplanter, valg av planter som forbedrer innemiljøet og teknikker for å ta stiklinger av potteplanter.

Hvite kjøkken har lenge vært en fast bestanddel i interiørdesign, og tilbyr en tidløs og allsidig lerret for hjemmeinnredning. Uansett om du foretrekker et klassisk, tradisjonelt utseende eller en strømlinjeformet og moderne atmosfære, kan hvite kjøkken tilpasses for å passe en rekke designestetikker. I denne artikkelen vil vi utforske den...

Hvis en farge kan gi et hjem en omfavnelse, er det Sweet Embrace™, Nordsjøs Årets Farge 2024. Denne lyse og positive rosa fargen, som er inspirert av mykt dun og lette kveldsskyer, er perfekt for å skape ro og innbydende rom som mange av oss lengter etter.

Kid har allerede en betydelig rolle i mange norske hjem, og vi har gått fra «Steikje fine gardiner» til «Få det fint». Nå hyller vi hjemmet ytterligere – med ny pay off: «Godt å komme hjem».

"En dempet beige tone. Denne fargen er en dempet beige tone med gyllen undertone. Den er ikke like varm og rund som tradisjonelle beigetoner, men den er noe mer grålig i uttrykket. Fargen kan minne om den velkjente 10679 Washed Linen. Dette er en god basisfarge inntil mørkere gråbeige farger. Blant de lysere og hvitaktige tonene vil man finne mange...

"En svakt gråaktig hvit tone. Fargen har en rødlig undertone, og mange overraskes litt over den, da den ikke er så godt synlig ved første øyekast. Men denne fargen vil f.eks dra seg litt rosa i møte med andre gylne, lyse toner som 1001 Egghvit og 1453 Bomull, så det bør unngås. 1622 Refleksjon står nydelig til lune grå og...

Speil har lenge vært en viktig del av interiøret i våre hjem. De tjener ikke bare som praktiske gjenstander for å se oss selv i, men kan også være en flott dekorativ tillegg til stuen. Store speil til stuen er spesielt populære, da de kan gi rommet en følelse av romslighet, lys og stil. I denne artikkelen vil vi...