Vi bygger drømmehuset!

23.09.2022

Tekst: Iris Røstad. Foto: @i.rdecor

Å bygge vårt helt egne hus er noe vi har drømt om lenge. Det var først i fjor at vi tok drømmen et steg videre; det var da vi bestemte oss for at tiden var inne for å sette i gang prosessen med å bygge drømmehuset. 

Byggeprosessen 

Før vi i det hele tatt begynte å se på husmodeller lagde vi selv en skisse over hvordan vi ville ha det. Enkelte ting var viktige for oss, som at huset skulle ha to etasjer, hovedsoverom med tilhørende walk in closet, minst 4 soverom, kontor, åpen kjøkken- og stueløsning, loftsstue, vaskerom, to bad og sportsbod. Planløsningen var vi ikke like bestemt på, og var åpne for forslag på hvordan rommene kunne fordeles.

Norges hus

Det første vi gjorde var å se gjennom alle husmodellene vi fant fra de ulike leverandørene. Vi fant mange vi likte, men ingen som var helt perfekt. Vi så etter et hus som var moderne, men klassisk og som selvfølgelig oppfylte alle våre kriterier. Etterhvert bestemte vi oss bare for å avtale et møte med den lokale Norgeshus-forhandleren for å få svar på våre spørsmål og se på mulighetene. Vi er veldig glad for at vi gjorde det, for det viste seg at de hadde et hus som het Nupen, som oppfylte mange av våre kriterier. I tillegg fikk vi vite at de kunne tegne om huset akkurat slik vi ønsket, og da var vi solgt. Vi viste dem skissene våre og forklarte hvordan vi ville ha det, og kort tid etter fikk vi de første tegningene. Det var en surrealistisk følelse å sitte med tegningene av huset vårt i hånda. Tenk at vi endelig skulle få drømmehuset! Endelig skulle vi få det sånn vi ville ha det, ingen kompromisser eller dårlige løsninger slik det ofte har vært når man har kjøpt en bolig noen andre har bygd og tilpasset etter sine behov.

Kjøpe tomt

Etter noen små endringer ble huset ferdig tegnet og vi kunne begynne på neste steg - å kjøpe tomt! Ja, du leste riktig. Vi bestemte oss for hus før vi i det hele tatt hadde sett på tomt. Det er nok litt motsatt rekkefølge fra folk flest, men sånn ble det bare. I desember 2017 fant vi oss en stor og flat tomt litt nord for Oppdal sentrum, i et nytt og ungt boligområde. Vi var veldig fornøyd med både tomt, beliggenhet og naboer, så vi ga fort beskjed til byggefirmaet om at vi nå var klare for å bygge hus. Det ble bestemt at vi skulle starte våren 2018, og det gjorde vi. Hele prosessen startet i april, og per dags dato står det faktisk et hus der. Det er riktignok ikke ferdig på innsiden, men det er likevel veldig gøy å se at huset ser ut til å bli like bra som vi hadde håpet.

Innredning og interessen for interiør

Det gjenstår mye arbeid før huset er ferdig og vi kan begynne å flytte inn. Men jeg har allerede innredningen klar i hodet mitt. Ja, hvordan huset skal møbleres og innredes har vært klart i hodet mitt i flere måneder allerede. Jeg er nok over snittet interessert i interiør og har både jobbet med interiør og hatt det som hobby i mange år. I 2016 startet jeg opp interiørkontoen @i.rdecor på Instagram, der jeg daglig deler bilder fra vårt nåværende hjem, en leilighet på 75 kvm. I denne leiligheten har jeg prøvd meg frem og vært borti flere stilarter før jeg nå har landet og funnet vår stil. Og den stilen blir nok med oss inn i nyhuset også. 

Vi får slette vegger og listefritt inne i huset, noe som er med å skape det rene uttrykket vi ønsker. Vegger og tak vil hovedsakelig bli malt i hvitt og sort, men også i varme farger som dus militærgrønn, brunt og rust. Ellers er betong, marmor, tre og matt sort noe som vil gå igjen i hele huset som en slags rød tråd. Det er vanskelig å sette en merkelapp på interiørstilen vår, men hvis jeg likevel skal prøve må det vel bli en slags maskulin minimalisme. Det er i hvert fall det vi ønsker å få til. Rene linjer, men mørkt og maskulint. 

De viktigste rommene

På det minste badet blir det sorte, matte marmorfliser på gulvet, hvite vegger, hvite marmorfliser i dusjsonen, sort baderomsinnredning, speil og dusjdør med sort ramme, og dusj og servantkran i matt sort. Og forhåpentligvis blir det spiler i tre i taket (hvis jeg får overtalt samboeren). På det største badet blir det noen nydelige grå fliser på gulvet, baderomspanel som ser ut som matte, hvite fliser på veggene, hvit baderomsinnredning med dobbel vask, stort speil som går fra innredningen og helt opp til taket, en stor dusj med glassvegger, og det beste av alt - et stort, frittstående badekar i betonglook! Det badekaret er så lekkert, det var virkelig kjærlighet ved første blikk. Ellers blir alt av kraner og detaljer i krom på dette badet. Det blir fint og klassisk, i forhold til det andre badet som blir litt mer røft og i tiden.

Kjøkken

Kjøkkenet er også i matt sort, og her tror jeg virkelig vi har klart å utnytte plassen best mulig. På den ene veggen blir det bare høyskap, så der får vi masse lagringsplass. På langveggen blir det vask og stekeplate, men også godt med benkeplass. I tillegg blir det overskap, for å få mest mulig lagringsplass. Kronen på verket på kjøkkenet er øya. Den kommer nok til å bli mye brukt, både som arbeidsplass, men også som et sosialt samlingspunkt for oss selv og for gjester. Benkeplaten er grå og i betonglook, og derfor tenker vi å male veggen på kjøkkenet (mellom benkeplate og overskap) med kalkmaling i samme farge som benkeplata. Satser på at det lar seg gjøre og at det blir like fint som vi forestiller oss. 

Skisse kjøkken
Skisse kjøkken
Ferdig kjøkken
Ferdig kjøkken

Ellers har vi bestilt trapp fra en lokal produsent, og den blir i lys eik med glassrekkverk som er innrammet av sorte lister. Den tror jeg blir veldig fin, og det er litt viktig, i og med at trappen er det første man ser når man kommer inn i huset. Gulv har vi også endelig bestemt oss for, og det blir ekstra brede og lange laminatplanker i lys eikefarge. Vi har ikke helt bestemt oss for om vi skal ha det samme gulvet i begge etasjene, men det finner vi vel ut av. I gangen blir det lagt en annen type laminat som ser ut som fliser, også disse har den samme betonglooken som går igjen flere steder i huset. 

Skisse trapp
Skisse trapp
Ferdig trapp
Ferdig trapp

Detaljene i huset

Det sies jo at alt ligger i detaljene. Det er jeg helt enig i, og derfor har vi lagt mye energi i å få på plass detaljer som gjør at huset blir personlig; at det blir vårt, og ikke et hvilket som helst kataloghus. En av detaljene vi har valgt er å ha ulik panelretning på de utvendige veggene. Dette valgte vi for å friske opp huset litt, da det i utgangspunktet hadde en litt kjedelig fasade, samt at vi synes det gjorde huset litt mer moderne. Vi valgte også å bytte ut klassiske hvite vindus- og dørkarmer til mørke grå karmer. Det er et av de beste valgene vi har tatt, for det ser veldig fint ut, både fra utsiden og fra innsiden. Det passer veldig godt med den røde tråden vi har valgt for huset vårt. Vi bestemte oss også for å bytte ut standardvinduene som var på Nupenhuset. På stuene ønsket vi å ha store vinduer som gikk helt fra gulv til tak og det fikk vi ordnet. Nå føler vi at det er disse vinduene som gjør hele huset. Ikke nok med at det er fint, det gir masse godt lys inn i stuene også. Huset kommer vi til å beise fremfor å male det. Fargen blir brungrå, noe vi tror vil passe veldig godt med vinduene og dørene. Nå som vi er inne på detaljer, så må jeg også nevne at vi valgte takrenner i samme farge som vinduer/dører, for å skape et helhetlig uttrykk for fasaden. Jeg synes det er helt genialt med kataloghus og ferdighus, men mitt tips er å gjøre små endringer for å gjøre huset litt mer unikt og personlig. 

Vi gleder oss veldig til huset står ferdig og til vi skal innrede og bo oss inn! Hvis du vil følge oss i byggeprosessen og få inspirasjon både fra vårt gamle og vårt nye hjem kan du gjøre det her:

Iris Røstad 

"En gyllen, rosa tone. Dette er en kvikkere utgave av 10580 Soft Skin, men den kan også beskrives som lysere enn 2024 Senses og gråligere enn 2782 Deco Pink. Denne rosatonen er veldig fin til hvitt."

"En lun og lys grålig tone, - perfekt for den som ønsker seg en varm helt lys farge på veggen. Den rødlige undertonen skaper varmen, mens det grålige preget gjør den dempet i uttrykket." NCS fargekode for Frostrøyk 1376 fra Jotun er 1002-Y24R.

"Er en varm beige tone. En lys mellomtone som oppleves som lun og varm. En av våre mest solgte farger. Nydelig i kombinasjon med 1875 Sans, 1001 Egghvit og andre mørkere bruntoner som 1929 Muskatnøtt."