Male kjøkkeninnredning - Nytt kjøkken på budsjett 

15.06.2022

Som vi fleste er enige om, så er kjøkken og bad de rommene som koster mest penger å pusse opp. Men det er ikke nødvendigvis slik at det må bli spinndyrt av den grunn. Nå skal jeg dele hvordan vi fikk et helt nytt kjøkken - til den nette sum av rundt 4000kr. Og ja, dere leste riktig; nytt kjøkken - 4000kr.

Skulle vi få små firma til å lakkere det for oss, ble prisen på mellom 30 000kr - 40 000kr.

Vi flyttet inn i vår første enebolig for ca 2,5 år siden, og har gjort mye med det siden den tid. En av tingene jeg virkelig ville fornye, var kjøkkenet. Oppsettet, utformingen og kjøkkenet i sin helhet var veldig fint - men jeg kunne ikke fordra fargevalgene. Det var ikke «oss» og jeg ville gjerne ha det lyse, fine kjøkkenet som jeg alltid hadde drømt om. Første tanken som slo oss, var at dette ville koste alt for mye penger til å ta tak i nå, og at dette var et prosjekt vi måtte spare til i noen år. Men jeg satte i gang undersøkelsene. Priser på lakkering, nye fronter og nytt kjøkken ble sjekket, og det var svimlende summer det var snakk om. Skulle vi få små firma til å lakkere det for oss, ble prisen på mellom 30 000kr - 40 000kr. Skulle vi ha nye fronter - ble det desto dyrere. Men i og med at jeg i bunn og grunn likte selve kjøkkenet, frontene og utformingen, så var det ikke aktuelt å bytte ut et helt fint og fungerende kjøkken, til noe nytt og altfor dyrt. Så tanken slo meg; hvorfor ikke male det?

Hvordan vi male kjøkkenfronter

Så malingsundersøkelsene ble iverksatt, og jeg var veldig opptatt om at om det først skulle gjøres - så skulle det gjøres ordentlig. Jeg ville ikke ha et «hjemmelaget» preg på det, men det skulle se skikkelig ut. Jeg fikk god hjelp av vår lokale malingsforretning, og tok med meg alt av tips og nødvendig utstyr derfra. 4000kr fattigere - men mye penger spart. Fremfor de andre tilbudene vi hadde fått, så var dette en soleklar vinner. Men det er en stor jobb, noe som er viktig å ha i bakhodet. Man må være både nøyaktig og tålmodig - og man må tilrettelegge i forkant.

Det som er viktig å tenke på før man setter i gang prosessen er

  • Forarbeid
  • Riktig utstyr
  • Romslig plass til å utføre jobben på
  • Helst barnefritt og dyrefritt underveis
  • Nøyaktighet

Jeg lærte en del underveis på hva som var lurt og ikke. En av de viktigste tingene var å ha minst mulig folk tilstede. Å ha det rent rundt seg, slik at støv, hår og partikler ikke legger seg på flatene som er malt. Om man har en tørr bod, en tørr garasje eller et ledig rom til å spre frontene utover, så gjør du deg selv en stor tjeneste. En annen ting er å investere i en malingspistol. Det gjorde ikke vi ved oppstart, men kom dit til slutt. Vi brukte vanlig malingsutstyr som pensler, ruller og fordriver, men etter flere strøk maling var det enda ikke helt jevnt alle plasser. Så om du vil spare deg for tid, irritasjon og få et finere, jevnere resultat - så er sprøytepistol anbefalt. Vi landet på Bosch PFS 5000E sprøytepistol, og den var helt fantastisk. Den kostet oss 1500kr og har vært i flittig bruk både innendørs, utendørs og på detaljarbeid.


Dette utstyret trenger du for et bra resultat

- Gulvrens til fjerning av alt fett og smuss

- Heftgrunn

- 3stjerners gulvmaling i ønsket farge

- Malingspistol

- Eventuell maskeringstape til områder med glass etc

- Liten pensel til detaljmaling

- Gjerne noen engangshansker og filtermaske

Ønsker du ikke å bruke malingspistol, så trenger du noen gode pensler og en fordriver for et slett resultat. Her får du god hjelp i butikken!

Hvordan komme i gang

- Demonter alle fronter som kan demonteres.

- Fjern alle håndtak.

- Vask alt som skal males med gulvrens. Forbered deg på at det må vaskes flere ganger, ettersom at kjøkkenet fort blir fullt av fett og skitt. Bytt vann ofte og sørg for at det blir skikkelig rent. Slurves det på forarbeidet, vil dette gi et dårligere resultat.

- Puss frontene lett med et fint pussepapir. Dette er for å matte ned frontene slik at malingen skal holde. Det kan variere fra hvilket materiale du skal male på - men på et vanlig kjøkken med tre-fronter, så er dette mer enn nok. Vask pussestøvet vekk med varmt vann.

- Når forarbeidet over er utført og skapdørene er ordentlig tørre - er du klar for å grunne. Vi grunnet med to strøk heftgrunn på både fremside og bakside av alle frontene. Så husk å ta hensyn til angitt tørketid, slik at det ikke kladder seg når du snur frontene for å male den andre siden. Bruker du sprøytepistol så går denne prosessen veldig knirkefritt og fort. Pass bare på å ikke gå for nærme når du sprayer, da vil det komme renninger. Dette kan da i så fall enkelt jevnes ut med en liten pensel.


- Når alle sider av dørene og skuffene er grunnet to ganger, så er det bare å la det ligge i fred og tørke skikkelig.

- Når alt er tørt, er det malingen som står for tur. Har grunningen vært grundig, trenger du mest sannsynlig bare et bra strøk med maling. Men dette ser du underveis. Pass på at du gjør alt skikkelig med en gang, slik at du ikke irriterer deg i etterkant når kjøkkenet er montert igjen. Så la det ta den tiden det trenger - så blir det verdt det til slutt.

- Om du føler det ser litt kornete ut mellom strøkene - anbefaler jeg å pusse lett over med veldig fint pussepapir før du maler over en siste gang. Da får du et blankt, fint og slett resultat.

- La malingen herde i minst 24 timer i fred og ro før du monterer det på plass. La den bli bruksklar for å unngå unødvendige merker og riper.


Montere dørene

Siste innspurt har kommet, og det eneste som gjenstår nå er å montere dørene og skuffefrontene igjen, og få alt på plass. På med alt av hengsler og håndtak. Og da står man her - med et flunk nytt kjøkken på budsjett. Når det gjelder et rom som selve kjøkkenet, så er det viktig å velge riktig maling. Her må man ha maling som er slitesterk og som tåler mye fett og hardt bruk. Derfor er det lurt å velge heftgrunn og 3 stjerners gulvmaling. Da vet man at det tåler sitt, fremfor å plukke frem noe restemaling man har stående på boden. Man vil jo at det skal vare, og da er det viktig å velge rett.


Sånn kan det altså gjøres. Et nytt kjøkken med mangfoldige tusen spart. Men det krever arbeid og mye (!) tid, så bruk litt tid på å planlegge og å tilrettelegge i forkant. Mye kan gjøres med maling, så lenge man er villig til å gjøre jobben selv. Ta også alt av tørketid og herding i betraktning, så du må fort beregne en helg på et slikt prosjekt som dette. Vi malte veggene og la nytt gulv i samme slengen, og endte opp med et nytt kjøkken som ikke var til å kjenne igjen. Nå er dette det fineste rommet i huset, og et rom vi oppholder oss mye sammen i. Kjøkkenet er jo for mange «hjerte av hjemmet», og er et rom man skal trives i. Så om du vurderer å fornye eller oppgradere kjøkkenet - så kan jeg varmt anbefale å ta saken i egne hender og gjøre det selv.


Skrevet av Karianne Nesse.
Instagram: https://www.instagram.com/kn.interior/

"Dyp, mystisk grønntone. Fresh kontrast til den krittende hvite Chi for de som liker litt nye impulser. Vær vågal, prøv den sammen med 5180 Oslo? Eller koralltoner for å skape en litt uventet spenning mellom fargene. Fusion vil også fungere til en rekke grå og beige toner."

"Green Harmony er den perfekte naturlige grønntonen for deg som liker innslag av natur, varme tresorter og lune toner. Lekker til lune grå, beige. og greige farger."

I jakten på å skape et harmonisk og innbydende hjem, er belysning en av nøkkelkomponentene. Det er ikke bare funksjonelt, men det bidrar også til atmosfæren og stemningen i rommet. En pendellampe er et flott valg for å skape et fokuspunkt og gi rommet karakter. Og når det kommer til materialvalg, er tre et klassisk valg som bringer inn en...