Fra lyd til stil: Atle Pettersens eikepanel studio

14.02.2023
Foto: Chera Westman/ifi.no
Foto: Chera Westman/ifi.no

For artisten, låtskriveren og programlederen Atle Pettersen er lyden viktig. Men også estetikken. Derfor valgte han å innrede sitt nye lydstudio med spilepaneler av eik, montert på akustikkfilt.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

I det nye musikkstudioet til Atle Pettersen sitter god musikk i veggene. Han forteller at det i rommet er laget låter som er strømmet over 3 milliarder ganger. Atle, som er kjent som vokalist, låtskriver, programleder i NRK, skuespiller og musikalartist, har overtatt studioet etter låtskriver og produsent Jesper Borgen, som forlot det til fordel for et annet studio i det samme bygget.

Vi befinner oss innenfor porten til Filmparken på Jar. I de mange studioene på området er det blitt skapt norsk filmhistorie siden 1935, og i flere av byggene på området spilles det fortsatt inn film, TV-programmer og reklame. Her finnes det store kostymelageret der du kan leie klær og drakter til innspillinger, events og private fester. Og i det tidligere klippesenteret jobber en rekke komponister, artister og musikkprodusenter i tilrettelagte studiomiljøer.

Foto: Chera Westman/ifi.no
Foto: Chera Westman/ifi.no

Inspirerende studiomiljø

En trapp opp møter vi snekker Alexander Nygaard-Andersen sammen med Atle Pettersen, som nå også kan legge snekkerspire til merittlisten. Begge er kledd i arbeidstøy og er klar for dagens økt. På tre dager har de forvandlet det litt slitte lokalet til et moderne og trendy lydstudio med så å si perfekt akustikk.

- For meg handler det om å lage et rom å bli inspirert i. Når jeg først kommer hit, kan jeg bli sittende i 12 timer for å arbeide. Da er det godt å ha et bra rom å være i, sier Atle Pettersen.

Han har nylig overtatt leien av lokalet, men er godt kjent der fra før. I dette studioet er nesten alle låtene han har spilt inn laget, blant dem juleplaten fra 2020 som ble laget der sammen med Jesper Borgen.

- Jeg tør å påstå at i dette bygget er majoriteten av norske hits laget, sier musikeren som nå vil sette sitt eget preg på studioet. Her skal han nå skrive låter til seg selv og til andre.

Foto: Duri fagprofil
Foto: Duri fagprofil

Eik fra gulv til tak

Det sorte taket har de ikke gjort noe med. Derimot er det gamle gulvet revet ut og erstattet med en bred 1-stavsparkett med lyst gråpigmenterte eikeplank. Gulvet har fasede kanter, og rustikt utseende med en god del kvist og nyansevariasjoner. Tre av veggene er kledd med smale spiler av lys, oljet eik. Foran vindusveggen skal det henges opp tykke, dempende gardiner og plasseres en egensnekret pult.

- Dette er tredje dagen vi jobber her, og jeg regner med at vi blir ferdig i dag. Første dagen la vi gulvet. Dag to fikk vi opp platene. I dag skal vi bygge en pult og beise den. Deretter gjenstår det kun å sy gardinene, sier Alexander Nygaard-Andersen.

Foto: Chera Westman/ifi.no
Foto: Chera Westman/ifi.no

Spikres opp

Spileveggene leveres fra Duri fagprofil og heter «Z-Up» og er laget av 60 centimeter brede plater med spiler montert på en tykk og stiv akustikkfilt. Filtplatene er laget av resirkulert PET, og MDF-spilene som er finert med ekte eikefiner kommer fra bærekraftige skogbruk. Både filten og spilene bidrar til lydmiljøet:

- Spilene bryter lydbølgene, og filten demper klangen i rommet. Det fungerer supert lydmessig, sier Pettersen.

- Spileplatene har vi festet med dykkert og lim. Det går utrolig fort. Det hadde vært tidkrevende å sette opp spile for spile, forteller snekker Alex, som har hatt god hjelp av den musikalske snekkerspiren underveis.

- Jeg så disse akustikkpanelene med spiler på messen Bygg Reis Deg og etterpå også på Duri Fagprofils Instagramkonto. Jeg har fulgt Duri der lenge, men har ikke vært kunde hos dem før nå. De har et stort sortiment med alt du trenger og et hav av forskjellige produkter å velge i. Da Atle ville ha hjelp med å bygge om studioet, syntes jeg at vi burde vurdere spilepanelet «Z-Up», sier han.

Foto: Chera Westman/ifi.no
Foto: Chera Westman/ifi.no

«Ser bra ut, låter bra»

Og han fikk raskt oppdragsgiveren med på notene:

- De ser jo veldig bra ut og har en stor og viktig effekt når man jobber med lyd. Når jeg nå skal sitte her og lage hitmusikk, vil jeg høre akkurat den lyden jeg skal høre, forklarer han.

At rommet har en annerledes akustikk kjennes med en gang du kommer inn døren fra den lange gangen utenfor. Atle Pettersen demonstrerer ved å klappe hardt i hendene: det er bare håndklappen direkte fra hendene som skal høres, ingen ekko eller resonans. Nå høres riktig nok en svak «bzzz-lyd» i etterklangen, men den vil dempes når de tykke gardinene kommer på plass. Ellers avhjelpes den enkelt med en lett avrunding av hjørnene. For mye akustikkdemping er heller ikke bra. Derfor har Atle valgt bort teppegulv, og heller gått for den harde parketten som han selv har vært med å legge.

- Jeg liker at det er ordentlig og vil ha løsninger som fungerer. Studioet både ser bra ut og låter bra, det er et rom å bli inspirert av. Det er kult at rommet har sjel. Jeg har et langt og godt forhold til dette rommet, og nå er det klart for ny musikk. Mange nye, legendariske låter skal bli til her, sier Atle Pettersen.

Faktaboks: Z-Up spilepaneler

Spilepanelene «Z-Up» kan brukes både på vegg og i tak, og går raskt å montere. Platene består av en 1 centimeter tykk, sort akustikkfilt med påmonterte spiler. De kommer i ulike høyder og 60 centimeters bredde.

Duri Fagprofil har utviklet platene med ulike typer spiler: ubehandlet eller oljet eikefiner på MDF, MDF som er belagt med melaminfolie i naturtro etterligninger av de vanligste tresortene, samt ubehandlet kryssfiner.

- Det som gjør «Z-Up» unikt er at vi kan tilby oljet utførelse i tillegg til standardvariantene. Sortimentet er under utvikling, og flere produkter er på trappene, sier Peder Godvik hos Duri fagprofil.

Spilepanelene er testet og godkjent i brannklasse: Bs1, d0. (FMVSS 302/EN 13501-1)

IKEA er en av de største leverandørene av møbler og innredningsløsninger i verden. Deres brede utvalg av produkter gir kundene muligheten til å skape en stilfull og praktisk innredning til hjemmet sitt. Et av deres mest populære produkter er PLATSA garderobeskap, som nå kommer med den moderne KALBÅDEN skuffefronten.

IKEA har en stor kolleksjon av møbler for alle dine behov, og JÄTTEBO modulsofa er en av de nyeste sofa valgene. Med en enkel form med rene linjer, er denne sofaen både elegant og praktisk. Sofaens modulære design lar deg kombinere modulene etter eget ønske og tilpasse sofaen til ditt hjem. Med flere sete- og sjeselongmoduler, armlener og...

Årets påske ser ut til å bli fargerik, og med tulipaner, liljer og stemor i sesong er blomstene ingen unntak. Plantasjen deler sine tips til hvordan du kan pynte med disse i påsken.

Å tenke utenfor boksen har blitt en stadig mer populær trend i interiørdesign, spesielt når det kommer til kjøkken. Bort med de tradisjonelle hjørneskapene og inn med de buede skapene! Dette gir et moderne og elegant uttrykk som tiltrekker seg stadig flere hjemmeinnredere.

Når du skal velge spisestoler til hjemmet ditt, er det viktig å vurdere flere faktorer, inkludert stil, størrelse, materiale og komfort. Å finne den rette stolen kan virkelig sette tonen for spiseplassen din og skape en vakker atmosfære for måltidene dine. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på spisestoler i ulike stiler og gi deg noen...