Det finnes verdifulle skatter i mange dødsbo

09.04.2021

De siste årene har det vært et stadig økende fokus på overforbruk og miljø.

Gjenbruk av innbo og møbler er i vinden og trendy som aldri før. Vi satt oss ned sammen med daglig leder i Flyttefoten, for å få noen tips til hvordan vi kan finne verdi og nytte i gamle gjenstander.

Flyttefoten håndterer flere dødsbo i Oslo hver uke og finner stadig verdifulle gjenstander arvingene ikke er klar over.  

Fra skrot til skatter 

De fleste har skrot og gamle gjenstander liggende i boder, loft og kjellere. Når noen går bort, vil som regel de pårørende få ansvaret for å tømme boligen før den selges. I den forbindelse dukker det opp mye rart.

Hvor vanlig er det egentlig å finne verdifulle gjenstander i et dødsbo? Ifølge Flyttefoten dukker det opp verdifulle gjenstander i nesten alle dødsbo.

- Vi har hjulpet mange med å rydde ut av dødsbo, og i nesten alle tilfeller finner vi noe som er av verdi for arvingene. Dette trenger ikke nødvendigvis å være gull eller diamanter. En gammel videorull med en ferietur eller en leke fra barndommen kan ha stor affeksjonsverdi for etterkommerne.

Det er heller ikke uvanlig at vi blir satt til detektivjobb med å finne verdifulle gjenstander som en klokke eller giftering som man ikke har klart å lokalisere. Det er veldig stas og finne ting kundene savner. Det gir ofte veldig takknemlige kunder og ikke minst nye kunder når rykte sprer seg. Så her mener vi god moral og god butikk går hånd i hånd.

Senest denne uken fant Gøran som jobber for bruktbutikken en Omega klokke som kunden hadde sett etter i lang tid. Han har en egen evne til å snuse opp verdifulle gjenstander. Han hadde kun vært i huset i 20 min når han fant denne. Kunden hadde alt kjørt, men snudde og kom tilbake når han fikk nyheten.

Flyttefoten erfarer at mange etterlatte kaster mye som egentlig kan tas vare på. Det er ofte mindre møbler, malerier, gjenstander og nips som har verdi kunden ikke vet om. Dette kan være alt mellom himmel og jord. Vi anbefaler derfor at vi kommer tidlig på befaring istedenfor sent i tømmeprosessen. Befaring er uansett uforpliktende og gratis. Ofte kan vi gi en del tips også. Mange syns alt blir litt voldsomt og vet knapt hvor man skal begynne. Da kan det være ok med noen tanker fra oss som har et lystigere syn på hvor greit selve arbeidet kan være.

Det er ganske vanlig i overfylte hjem at vi først hjelper med kast av møbler og annet med volum som ingen vil ha. Når det blir frigjort plass blir sortering og gjennomgang mye enklere for arvingene. Så kommer vi senere og henter det ingen av arvingene vil ha. Vi betaler da for det som kan selges og tar betalt for det som er kast.

Mange tror gammelt betyr verdi. Det er ikke alltid sant. Her er det kun tilbud og etterspørsel som gjelder. Så mye gamle store tunge møbler f. eks. må vi kaste i treverk containeren. Nordmenn er heller ikke veldig glad i andres senger eller sovesofaer. Dette er ting som må være så og si ubrukt for at vi skal få solgt.

Vintage er i vinden som aldri før 

Flyttefoten har også merket et stadig økende fokus på miljøvennlige løsninger og gjenbruk. Vintage-møbler gjenskapes hyppig av møbelprodusenter, så hvorfor ikke benytte deg av ekte vare?

- Vi i Flyttefoten møter mange som ønsker å ta vare på bestemors gamle sofa eller salongbord. Mye kan kastes, men det er også veldig mye som er verdt å ivareta for kommende generasjoner.

Ifølge daglig leder i flytteselskapet, er det dessuten mulig å gi slitte gamle møbler et ansiktsløft ved å trekke om eller olje.

- Det kan hende at bestemors gamle sofa har feil farge, og ikke passer inn i boligen til barn eller barnebarn. Men med litt kjærlighet kan møblene også passe inn i et litt mer moderne hjem. 

Spesialkompetanse innen tømming av dødsbo 

Flyttefoten er et populært flyttebyrå i Oslo som tilbyr flere tjenester. Foruten pianoflytting, kontorflytting, flyttevask og pianoflytting, har gjengen spesialisert seg på avvikling av dødsbo. Ifølge daglig leder er det et behov for kompetanse på nettopp dette området.

- Vi opplever at mange ønsker hjelp og gode råd midt oppi en ofte vanskelig situasjon. Mange aner ikke hva de bør beholde eller kaste, og da er vi ikke vanskelige å be om gode råd. Etter å ha ryddet mange dødsbo, vet vi hva som kan være av verdi.

Daglig leder i Flyttefoten presiserer at de aldri kaster møbler og andre gjenstander fra dødsbo med mindre oppdragsgiver spesifikt ber om dette.

- I noen tilfeller ønsker arvtakerne å få hele flyttelasset mellomlagret på et eget lager, slik at de får tid til å gå gjennom alle møbler og ting senere. Ofte for å komme i gang med salgsprosessen av boligen litt raskere. I disse tilfellene kan vi sortere ut de tingene som er av potensiell pengeverdi og samle dette på lageret om kunden ønsker det. 

Dyr kunst på loftet 

Har Flyttefoten opplevd å finne gjenstander av skikkelig høy verdi under ryddig av dødsbo? Ifølge daglig leder er dette slettes ikke uvanlig.

- Det er relativt vanlig at vi finner malerier av kjente kunstnere i dødsbo. Som regel vet kundene om det selv hvis maleriet har høy verdi. Men noen ganger kan vi komme med gledelige nyheter. Mange har mye kunst på veggene som har hengt der i mange år. Så full oversikt over hvilke kunstnere som stiger eller synker i verdi er ikke lett å holde oversikt over. Selv ikke alltid for oss i bransjen. Og vi må stadig forske litt før vi kan gi pris på ting.

Uansett om man tror kunsten er billig eller dyr, anbefaler Flyttefoten deg å sjekke ut alt av kunst. Plutselig er det du som sitter på en glemt skatt.  

Kjøper gjerne gjenstander av kundene 

Flyttefoten har et helt spesielt forhold til brukte møbler og gjenstander, og tilbyr seg gjerne å kjøpe ting fra dødsboet. På den måten kan kunden «bli kvitt» tingene fort, samtidig som gjenstandene kan få nytt liv.

- Det er ofte tidkrevende for kundene å få solgt antikviteter og møbler på nett. Mange velger derfor å la oss i Flyttefoten kjøpe gjenstandene, slik at de får de ut av verden.

Gjengen i Flyttefoten kjøper blant annet kunst, malerier, antikviteter, smykker, møbler, postkort, servise, samleobjekter, klær, leker, militær effekter og lignende. Hvor blir det av gjenstandene? Ifølge Flyttefoten finnes det ulike løsninger.

- Vi selger verdifulle gjenstander på kommisjon direkte til samlere eller via passende auksjon. Men det meste selges direkte gjennom bruktbutikken vår. Det er jo mest av ting som ikke har så høy verdi. 

Konkursbo kan også ha mange skatter 

Foruten dødsbo, opplever Flyttefoten at også konkursbo kan sitte på mange spennende skatter.

- Vi kjøper ofte varepartier og restpartier fra konkursbo. Når en butikk går konkurs er det ofte mange varer som skal ryddes bort. Disse kan vi kjøpe og selge videre.

Flyttefoten har siden oppstarten hjulpet flere bedrifter med ryddig og vask av konkursbo. Dette gjør at lokalene kan frigjøres og benyttes av noen andre fortest mulig. 

Hva skjer med søppel fra dødsbo og konkursbo? 

Mye kan tas vare på eller selges, men det er ingen hemmelighet at det også dukker opp mye søppel under ryddig av dødsbo og konkursbo, ifølge Flyttefoten.

- Selv om mye møbler og gjenstander kan selges eller brukes på nytt, er det mye som også går i kategorien avfall/søppel. Vi sorterer da det vi kan. På bruktbutikken har vi til og med en egen søppelstasjon med containere og paller med karmer. Her sorterer vi alt av metaller, papp, papir, treverk, farlig avfall og elektrisk. Flyttefoten er stolte av vårt bidrag til sortering og gjenbruk.

Les mer om Flyttefoten på deres nettsider: https://flyttefoten.no


Flyttefoten

Tel: 800 35 988

Kirkeveien 157, 0451 Oslo

Mandag - Fredag

09.00 - 16.00