Å eie er ikke en menneskerett

21.07.2018

Tekst: Janette. Foto: @janettes_krypinn

Jeg kunne sitte mange timer å bla i magasiner og blader, bilder av det jeg ønsket meg ble klipt ut og tatt vare på. Så gammel er jeg altså. Hadde jo mobilen med muligheten for å ta skjermbilde av alt det lekre interiøret jeg ønsket meg også, albumet «Skjermbilder» ble rimelig fult. På dataen hadde jeg egen bildemappe som het «Drømmehjemmet» og bokmerkelisten va lang. Noen som kjenner seg igjen? Det er viktig å ha drømmer. 

Janette heter jeg og har rukket å bli 37 år. I dag bor jeg i en 80 kvm stor selveierleilighet i Molde, rosenes by. Det er bare tre år siden jeg ble eier av eget krypinn, endelig lykkelig gjeldsslave sa jeg de dagene budet ble akseptert og papirer signert.  

Klikk for større bilder! 


Veien fra jeg fløy ut av redet frem til i dag har bydd på varierte opplevelser. I en av mine første leide leiligheter satt jeg i gangen på do, det blåste tvers gjennom leiligheten når det var stiv kuling og det «regnet» nede hos naboen når jeg dusjet. Naboen kunne forresten bare rope opp og gi beskjed når det skjedde, så lytt var det. Doen frøs forresten om vinteren. Men du verden som jeg kosa meg i den leiligheten! Jeg møblerte den med brukte møbler og brukt interiør, gode kupp, «gi bort» på finn.no og arv fra mor. Jeg husker ennå lyden av bølgene om morgenene når jeg våknet. Boligen lå helt nede ved sjøkanten på øya Gossen.

Det er ikke lett å komme seg inn i boligmarkedet som ung. Etter studiene var jeg så heldig å få fly tilbake i redet en stund. Jeg fikk satt til side noen kroner før jeg flyttet inn i en liten leid leilighet i Molde. Da ble det nye møbler. Billig selvfølgelig, men jeg kunne få velge selv, og møblere selv. Seng, sofa, tv-benk og kjøkkenbord. Men drømmen var selvfølgelig å eie leilighet, dermed ble det sparing, lenge.

Lykkelig gjeldsslave

Å eie er ikke en menneskerett. De fleste steder i Europa er det mest vanlig å leie, i Norge eier mer enn tre av fire unge egen bolig (ifølge internett). Heldig var jeg, som hadde alle forutsetningene for å ikke bare ha en, men to jobber i den perioden jeg leide leilighet. Jeg jobbet mellom 150-200 % på det meste. Dette ga meg egenkapital. Nå skal det sies at jeg og mange av bankene var uenig i vurderingene av min økonomiske situasjon og lånesum, men det er en annen historie.

Den følelsen når man begynner å gå på visninger er ubeskrivelig, det kriblet litt i magen. Men på visning nummer 15, 16 og 17 var kriblingen borte. Der kommer hun igjen ja, tenkte nok eiendomsmeglerne. Skal hun aldri kjøpe noe? Vel, det ble kjøp tilslutt, Janettes_krypinn.

Endelig skulle det bli min tur til å male, velge gulv, møblere å flytte inn. Det ble kampen mot trekvitt og lakserosa. Mange timer med malerkosten i hånden mens Hozier sang «Take me to Church». Jeg kosa meg hvert sekund! Men jeg hadde ikke klart det uten hjelp fra mor og far, tusen takk! Flere enn meg som liker før-etter bilder forresten?

Gjenbruk 

I leiligheten ble det gradvis utbytting av møbler og interiør. Mye er nytt, men jeg er fortsatt glad i gjenbruk. Nattbordene mine snublet jeg over i en bruktbutikk i nærområdet. De må ha vært med et flyttelass fra USA, syns ikke du de ser amerikansk ut? De var kirsebærfarget, jeg pusset dem ned, mala dem og beisa skuffene.  

Tv-benken min kjøpte jeg brukt av ei venninne, den er opprinnelig fra Bohus. Jeg har lagt på kontaktplast fra Ebay på topp-platen og så har jeg bytta knotter. På skuffene har jeg to stilige løvehodeknotter, et skikkelig kupp jeg også fant på Ebay.

På dette bildet ser dere forresten også en gammel krakk jeg har pussa opp. Den ble malt og jeg laga ny pute til den. Kjøpt brukt, god som ny, bruker den som lampebord. 

Spisestuen 

Jeg hadde lenge drømt om et robust stort spisebord i tre, endelig hadde jeg plass. Valget falt på et lekkert blytungt bord fra Novasolo, det måtte to sterke karer til for å bære det inn. Spisestuestolene kjøpte jeg hos nettbutikken som en gang het Dr.Lykke. Jeg bare elsker de stolene. Sammen med speilet jeg kjøpte fra Hannåsvollen Gård, det er noen av mine favoritter her hjemme.  

Mens vi titter innom spisestuen min så kan jeg fortelle at også vitrineskapet er gjenbruk. Det er pusset, malt og beiset. På veggen bak speilet har jeg tapet. I jakten på kontrastvegg kom jeg over denne tapen på Coop Bygg Extra her i Molde. De hadde tapetsert en vegg i kjøkkenavdelingen sin med den. Det skulle vise seg at den var utgått, men de kontaktet hovedlageret sitt og fikk bestilt inn noen rester til meg. Det kaller jeg god service! 

Stuen 

Det ble noe grubling rundt fargevalg i leiligheten. Jeg hadde lyst på mørke farger, men var redd rommene skulle virke mindre. Både stuen og spisestuen ble derfor malt i kalkgrå fra Jotun. I etterkant har jeg malt tre vegger i stua med fargen Band Stone, også fra Jotun, og den fargen er herlig. En lun og varm farge som virkelig skaper god stemning i rommet, jeg syns ikke den gjør rommet mindre. På to av bildene under ser dere fargene Kalkgrå og Band Stone sammen. 

For meg var det viktig med en god sofa når jeg først skulle investere i ny. Jeg brukte tid på å finne den rette, ruslet rundt i butikker og satt i ulike sofaer. Valget falt til slutt på Fagmøbler sin Choice sofa fra Violante. Det var flere grunner til det. Den er god å sitte i, det er en modulsofa som gjør at man kan bygge den etter behov, og det var flere valg både i forhold til venger, stoff, ben og størrelse på sittemodulene. Stuebordet mitt er fra Classic Living, det heter Paris og størrelsen er 90x90. Jeg var litt i tvil om kvaliteten på det da treverket på toppen levde litt vel mye da jeg fikk det i hus. Det vridde seg og lettet fra bordplaten. Jeg måtte bruke fuktige kluter med tungt press på for å trykke det ned igjen. Jeg slo tilslutt i en del små spikere, det har hjulpet litt. Jeg liker stilen til møblene i denne serien. Vurderte lenge å kjøpe skjenken også, men på grunn av erfaringen med stuebordet har jeg avventet det. Jeg jakter nå på en ny lenestol og et nytt gulvteppe. Stolen skal være en recliner som er liten og nett, den skal stå i vinduskroken min uten å stjele utsikten. Jeg finner rett og slett ikke noen jeg liker i Norge. Har tittet litt på nett og sett noen i USA som kunne vært aktuelle, men veldig få nettbutikker som tilbyr frakt til Norge. Som far bruker å si til meg; det du leter etter er nok ikke produsert enda. 

Soverommene 

På soverommene ønsket jeg noe annet enn grått. Valget falt på Minty Breeze til gjesterommet og New York på soverommet, begge fra Jotun. Det er utrolig hva ulike tekstiler og interiørgjenstander gjør med ett rom. Bytter man ut dette innimellom kan man endre utrykket i rommet mye  

Hjemmelaget sengegavl 

Etter hvert oppdaget jeg instagramverdens hav av inspirasjon. Så mange flotte kontoer, så mange flinke mennesker, og så mange spennende interiørbutikker. Jeg husker jeg falt pladask for en sengegavl jeg så et bilde av. I og med at den kostet en del bestemte jeg meg for å forsøke å lage en selv. Det ble noen såre fingre etter mange timers arbeid, men resultatet kan jeg stå inne for. Hva syns dere? Jeg har laget en slags minioppskrift, dere finner den på instagramprofilen min her: 

Visa det här inlägget på Instagram

☆Oppskrift sengegavl☆ Dette trenger du: Spoonplate Skumgummimadrass Vatt Stoff Knapper med øye Spraylim Kraftig tynn tråd Møbelspikere Lang møbelnål Borremaskin Stiftemaskin Hammer Tapetkniv Penn og linjal Jeg var heldig og fikk ei restesponplate fra et vennepar av meg som bygde hus. Han skar den i riktig mål for meg. 💕 Skumgummimadrassene spraylima jeg fast i sponplata. Jeg skar av det som var overflødig, men skumgummien er litt større en selve plata på toppen da jeg ville ha sengegavlen litt avrundet der. Så målte jeg opp hvor knappene skulle være og markerte det på skumgummien med penn og linjal (som dere ser på bildet, det ble et par forsøk!😂). Jeg gravde ut litt av skumgummien der knappene skulle være for å få litt mer søkk der. Etter det borret jeg hull til knappene. Knappene trekte jeg i samme stoffet som selve gavlen. Så dekte jeg skumgummimadrassen med vatt først så stoffet. Jeg startet med å feste knappene i midten på gavlen. Knappene stiftet jeg i lås på baksiden. Når alle knappene var på plass stiftet jeg stoffet fast bak. De to smale listene på sidene på gavlen trekte jeg i stoff og spikret på møbelspikere. De festet jeg så til gavlen med vinkelfester. To solide men smale lister til foter og vips så var den ferdig! 😁💕 Hva syns dere? 😘 Håper dere viser meg resultatet av deres gavl om dere hiver dere rundt. Tag meg gjerne! 🤗 Lykke til! 💕 ______________________________________________ #sengegavl #hodegavl #hjemmelaget #norge #norsk #mittdesign #diy #lagetselv #headboard #soverom #soverominspo #kreativ #soverominspirasjon #sengegavel #sengesett #høieofscandinavia #instalove_norge #interiørfrelst #interiør #norgesinteriør #vakrehjemoginterior #bobedre #boligpluss #interiørmagasinet

Ett inlägg delat av Janette👣 (@janettes_krypinn)

Interiør 

Jeg liker å bruke tre, rotting, skinn og tekstiler i hjemmet mitt for å gi det en lun atmosfære. Mange puter, ja jeg har putedilla! For tiden har jeg blant annet rosa fløyelsputer i sofaen, og det er ikke det eneste i leiligheten som er rosa. Jeg blir mer og mer glad i den fargen jo eldre jeg blir. I interiør går det helt klart mye i sølv, men det sniker seg inn litt svart her og der for å skape litt kontraster. Blant annet har jeg kjøpt meg solspeil fra HMHome som jeg spraymala sort. De henger på veggen sammen med Linn Wold bildet mitt. Rett ved står den nydelige lampen med sort skjerm som heter Sheila. 

«Janettes_krypinn» 

Jeg fant mye inspirasjon på instagram. Etter hvert fulgte jeg så mange at min familie og venner forsvant litt i mengden. Det er bakgrunnen for hvorfor jeg opprettet «Janettes_krypinn». Jeg ville ha en egen konto hvor jeg kunne følge instagrammere og nettbutikker innen interiør. Hadde egentlig ikke planer om å publisere egne bilder, men plutselig en dag hadde jeg gjort det også. Alle de fine tilbakemeldingene gjorde at jeg syns det ble kjekt, derfor har jeg bare fortsatt å dele. Jeg har alltid brukt mobiltelefon til å ta bilder. Instagram er en lykkeboble, et sted hvor man finner mye positiv energi og masse inspirasjon. Jeg er overveldet over alle som vil følge meg og mitt krypinn. Vil også si tusen takk til dere som legger igjen fine spor på mine bilder.

Dere finner noen butikknavn i denne teksten, det er bare til info da det kommer ofte spørsmål om hvor ting er kjøpt. Ikke noe betalt reklame eller samarbeid altså. Til dere som har lest helt hit; så kjekt! Dette var en kortversjon av min reise til mitt eget lille krypinn og min interesse for interiør. Om dere vil følge meg videre på instagram så finner dere meg her: https://www.instagram.com/janettes_krypinn/

Her hjemme fortsetter livet med malerkosten. Selv om jeg var innom hele leiligheten med den før jeg flytta inn, så er det ett rom jeg drømmer om å pusse opp med litt mer enn maling. Badet. Det får bli med tiden, nå sparer jeg igjen, lenge.