Tjene penger på nett

11.05.2018

Det er mange måter å tjene penger på nettet, en ting som er felles for alle er at det ikke er lett, uansett hva folk skriver i sine blogger eller sier i deres youtubevideos. Det har aldri og vil aldri være enkle måter å tjene penger på, for da ville alle gjøre det! De som sier det er enkelt, vil vanligvis selge et kurs for å fortelle deg hvor lett det er å tjene penger på nett. 

Hvor det er publikum, er det penger å tjene. 

I denne artikkelen vil jeg gå gjennom en måte å tjene penger på internett uten å måtte betale noe, du må tilbringe tid og du må ordne publikum. Vi kan ta en av de største bloggerene, for eksempel Sofie Elise Steen Isachsen, som driver bloggen Sofie Elise. Hun blir ikke betalt for å blogge, ingen blir betalt for å blogge, Sofie Elise får betalt fordi hun trekker folk til bloggen hennes, bloggen er bare et verktøy. Sofie Elise får penger til å være DJ, da er DJ-verktøyet, hvis hun ikke tiltrekker seg noen publikum, blir det ingen penger. Sofie Elise besøker vanligvis kjøpesentre og foreleser, det er vanligvis tusenvis av mennesker som går på disse hendelsene.  Så det handler ikke om blogging eller DJ, eller å være en foreleser, det handler om å dra publikum. Hvor det er publikum, er det penger å tjene.

Har du publikum?

Mange tror at du trenger tusenvis av besøkende på bloggen sin, eller du må ha 20000 tilhengere på Facebook for å tjene penger, det er definitivt ikke riktig. Hvis du har 10 besøkende om dagen, kan du tjene penger hvis du gjør en god jobb. Du må være troverdig i det du tilbyr til dine besøkende. La oss si at du skriver en blogg på 10 besøkende om dagen, skriver du om sminke, som er din største interesse, du legger ut reklame på elektronikk fra Elkjøp, det er ikke troverdig. Hvis du legger ut reklame på en bestemt sminke du bruker daglig, det er høy troverdighet, så annonsér bare produkter du står bak er et godt grunnleggende tips.

Jeg vil annonsere, hvordan kan jeg få annonsører?

Du blir aldri rik på 10 besøkende i sminkekategorien, men hvordan kan jeg få annonsører som selger sminke? Helt enkelt, registrer deg hos et affiliateselskap. Her anbefaler jeg at du kobler til Tradetracker til å begynne med. Det er mange aktører på markedet i Norge, hos Interiørbutikker bruker vi Tradetracker, Adtraction og Awin. Alle tre er gode, men hvis jeg ville velge en til å begynne med, Tradetracker, en veldig enkel side å forstå. Du kan registrere deg som et individ, men du må ha noen plattform for å legge inn annonsen din, kan være et nettsted eller en blogg, Youtube eller hvorfor ikke en gruppe på Facebook som du administrerer. De kan selvfølgelig benekte deg hvis de tror det ikke holder høy kvalitet, men det er bare å test. Det viktigste er at du følger reglene affiliate selskapene har, du kan ikke spamme overalt med annonselinker, da er det ugyldig trafikk, og du kan bli avstengt.

Hva er affiliate?

Når du registrerer deg kan du velge å søke blant forskjellige selskaper i ulike bransjer, vil du bli godkjent av selskapet blir du affiliate. Du får en bestemt datalink som dine besøkende klikker på, dette vil gi deg en provisjon. Når noen klikker inn, lagres denne lenken i  informasjonskapsel på datamaskinen, noe som gir opptil 40 dager å motta provisjon på fullført handel, slik at de ikke trenger å handle direkte,  cookietiden varierer fra bedrift til bedrift. Jeg viser deg her 2 lenker fra samme bedrift, room21.no med en tradisjonell lenke, den andre er en tilknyttet link fra  interiørbutikker. Der ser du forskjellen mellom lenkenes struktur. Noen ganger ser affiliatelinken veldig rar ut, så du kan skrive inn og forkorte den her Bit.ly https://bitly.com/

Hvor mye penger tjener jeg?

Det varierer enormt, avhengig av bedrifts bransje og hvor mange salg du klar nå, men hvis vi holder oss til makeup bransjen. 5-15%, rundt 10% i gjennomsnitt vil jeg si ut fra min egen erfaring med å studere ulike affiliate selskaper. Du forstår nå at når du leser dette vil du ikke bli rik ved å ha 10 besøkende per dag, er du heldig klikker en person på din link, men alle starter oftest på 0, er ingen kostnader for å bli en affiliate. Har du en blogg eller en annen side som er lest av tusenvis av mennesker hver dag, så potensialet er mye høyere for å tjene store penger, men som jeg skrev i begynnelsen, er det aldri lette penger å hente.

Kommisjon varierer i forskjellige bedrifts bransjer, men mellom 3% og 30% bør dekke 99% av alle bedrifter, gjenomsnitt på 10% kan du stole på.

Interiørbutikker.no provisjon fra de ulike selskapene i  interiørbransjen ligger på 4,5 til 12%. Hvis du selger mye, kan du få bedre vilkår. Mange bedrifter har en trappemodell for provisjon. Hvis du har mer enn fem salg i en måned får deg inn i høyere provisjon kategori etc.

Hvilke bransjer er de beste?

Det er ikke noe lett svar på dette, det handler om å finne en nisje og skrive om det, å skrive om smink eller treningsklær, den mest konkurransedyktige i bloggensfære er ikke den smarteste tingen, så du konkurrerer med de største bloggerne. Finn din egen nisje, Er du katt interessert finnes det selskaper som passer deg i affiliate. Liker du interiør som oss på interiørbutikker, så er det mange interiørfirmaer som ønsker å markedsføre seg gjennom affiliate. Hvis du er heldig, kan du være svært kunnskapsrik i et område med mange tilknyttede selskaper, då har du gode muligheter til å gjøre produkttester som mange liker å lese om. Det er nok med et selskap som du kan markedsføre, og du kan tjene penger, men du blir sårbar hvis selskapet slutter med affiliate.

Gode tips, Google-trender og Google AdWords

Ønsker du å vite mer om din bransje. du kan bruke Google Trends, https://trends.google.no/trends/ legge inn søkeord relatert til din bransje, så vil du se om det er interesse. For er det interesse på Google så er det interesse i markedet!

For de mer innviet kan gå inn i Google Adwords og søke etter bestemte ord og tilpasse sine blogginnlegg å prøve å få trafikk fra Google. Dette er selvfølgelig den beste metode, men det krever en enorm mengde arbeid, når så du en blogger som postet en tråd på 2000 ord med informativ tekst? Det skjer nesten aldri, og bloggere står aldri høyt på Google. Godt materiale og mye tekst kreves for at Google skal slå opp teksten og rangere innlegget ditt høyt. Hvis du lykkes, har du mye ekstern trafikk som du kan tjene penger på.

Jeg driver en blogg med tusenvis av besøkende om dagen, men jeg vil ikke ha affiliate, hva gjør jeg?

Den enkleste måten er å ordne Google adsense slik at Google administrerer annonseringen. Du må registrere deg hos Google og få sin kode som du sett inn i din webside, du må eie nettstedet, det fungerer ikke i Blogg.no eksempel. Når du har gjort dette, blir pengene overført hver måned fra Google. Hver gang noen klikker på annonsene får du penger. Hvor mye penger får jeg per klikk? Det varierer mye. Hvis bedrifter er villige til å betale mye for ett klikk, tjener du mye. Noen sektorer koster mye per klikk, for eksempel forbrukslån. Hvis du skriver om forbrukslån på bloggen din og bloggen har mange besøkende, har du stort potensial til å tjene mye penger. Hvis du skriver om sminke, vil du ikke kunne tjene så mye per klikk, selv om du kanskje har 10 ganger flere besøkende enn de som skriver om forbrukslån. Det kan være så at et klikk på en forbrukerlånsannonse gir mer penger enn 1000 klikk på sminkeannonsen.